ΚΡΉΤΗ
Οι παραλίες των Χανίων που γνωρίζουν λίγοι και που πρέπει να επισκεφθείς οπωσδήποτε! | Photos
Στα Χανιά, υπάρχουν αρκετές παραλίες με καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά, τις οποίες επισκέπτονται όχι μόνο οι ντόπιοι αλλά και οι τουρίστες. Εκτός από τις κλασσικές παραλίες που ξέρουν και επισκέπτονται όλοι, υπάρχουν και άλλες λιγότερο γνωστές, οι οποίες μας υπενθυμίζουν ότι πάντα θα υπάρχουν νέα μέρη για να ανακαλύψουμε.
Παραλίες στις οποίες δεν υπάρχει πολύς κόσμος και θα απολαύσουμε το μπάνιο μας ήρεμα, αγναντεύοντας το τοπίο, που θυμίζουν εξωτικό νησί και που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από την Καραϊβική και το Μπαλί.
Παραλία Μένιες
Οι Μένιες ή Δίκτυννα βρίσκεται 45 χλμ βορειοδυτικά των Χανίων, στην βορειοανατολική άκρη του Ακρωτηρίου του Ροδωπού και στην έξοδο του φαραγγιού Φούντας. Είναι μια υπέροχη απομονωμένη παραλία με βότσαλο και βαθειά καθαρά καταγάλανα νερά. Δεν επηρεάζεται από τους συνήθεις άνεμους της περιοχής και αποτελεί ιδανικό προορισμό για χαλάρωση, πολύ μακριά από τα αστικά κέντρα. Σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων δεν υπάρχει απολύτως καμιά υποδομή, οπότε φροντίστε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα.
Η πρόσβαση στην παραλία είναι λίγο κουραστική, καθώς πρέπει να οδηγήσετε μέσα σε ένα κακό χωματόδρομο μήκους 23 χλμ (45’) από το χωριό Ροδωπός. Ωστόσο, ο δρόμος φτάνει αρκετά κοντά στην παραλία, αλλά δεν συνιστάται για χαμηλά αυτοκίνητα. Επίσης, εκτελούνται εκδρομές με καϊκάκια από το λιμάνι του Πλατανιά για τις Μένιες. Επίσης, στις απόκρημνες ακτές ανάμεσα στις Μένιες και στα Αφράτα σχηματίζονται πολλές παραλίες που είναι προσβάσιμες κυρίως με βάρκα.
Επίσης, περίπου 1 χλμ νοτιοδυτικά της παραλίας, βρίσκεται το πολύ παλιό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Κτίστηκε τον 9ο αιώνα αλλά εγκαταλείφθηκε μετά από τις συνεχείς επιδρομές των πειρατών. Ένας οχυρωματικός πύργος του 16ου αιώνα στον περίβολο της μονής, προειδοποιούσε για την άφιξη εχθρικών, ή πειρατικών πλοίων.
Οι Μένιες βρίσκονται στη θέση της Αρχαίας Δίκτυννας. Η Δίκτυννα ήταν το σημαντικότερο ιερό της θεάς Βριτομάρτιδος, η οποία έχει συνδυαστεί με τη θεά Άρτεμη, το οποίο δεχόταν πιστούς από όλα τα πλάτη και μήκη του νησιού. Η Βριτόμαρτις λατρευόταν εδώ κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Εποχή. Ακόμη υπάρχουν λίγα ερείπια από τον αρχαίο ρωμαϊκό ναό, ενώ αναζητούνται τα ερείπια του ελληνιστικού ναού.
Παραλία Άσπρη Λίμνη
Η Άσπρη Λίμνη αποτελεί μια από τις πιο μαγευτικές παραλίες της Κρήτης, σχεδόν άγνωστη σε όλους. Βρίσκεται 500m δυτικά της Μονής Χρυσοσκαλίτισσας και 70km νοτιοδυτικά των Χανίων. Οι χιλιάδες τουρίστες που συρρέουν καθημερινά στο γειτονικό εξωτικό Ελαφονήσι, αγνοούν την ύπαρξη αυτού του μικρού επίγειου παράδεισου.
Είναι μια πολύ μικρή ανοργάνωτη παραλία με άσπρη άμμο, η οποία περιτριγυρίζεται από πολλούς βράχους που δημιουργούν ένα φυσικό φράγμα και μια λίμνη με άσπρη άμμο. Δεν υπάρχει φυσική σκιά, ενώ ευτυχώς παραμένει εντελώς ανεκμετάλλευτη.
Για έρθετε στη λίμνη ρωτήστε στη Χρυσοκαλίτισσα και οι φιλόξενοι άνθρωποι θα σας πουν. Ωστόσο μπορείτε και απλώς να ακολουθήσετε τις μικρές πινακίδες του Δασαρχείου για το μικρό απόθεμα του κρητικού φοίνικα που βρίσκεται δίπλα στην παραλία. Η πρώτη πινακίδα είναι 100m πριν το μοναστήρι.
Η περιβαλλοντολογική σημασία της περιοχής είναι τεράστια, καθώς αποτελεί τη δυτικότερη αποικία του phoenix theofrasti, του προστατευόμενου κρητικού φοινικόδεντρου. Αποικίες του είδους υπάρχουν στο Βάι, στη Λίμνη της Πρέβελης, τον Άγιο Νικήτα, τη Σούδα, όπως επίσης στην Νότια Τουρκία και στα Κανάρια Νησιά. Ανάμεσα τους, το μεγαλύτερο φοινικόδασος βρίσκεται στο Βάι.
Παραλία Μαχαιρίδας
Η μικροσκοπική παραλία της Μαχαιρίδας βρίσκεται 14 χλμ βορειοανατολικά των Χανίων και 1 χλμ δυτικά του χωριού Χωραφάκια, κρυμμένη μέσα σε ένα βραχώδη κόλπο. Ο κόλπος οριοθετείται βόρεια από ένα ακρωτήριο που θυμίζει μαχαίρι, εξ ου και η ονομασία της. Κατά μια άλλη εκδοχή, παίρνει το όνομα της από το λουλούδι μαχαιρίδα (Gladiolis italicus) που ευδοκιμεί και στην Κρήτη.
Ο κόλπος κοιτάει νοτιοδυτικά και είναι σχεδόν πάντα γαλήνιος. Στο κέντρο του σχηματίζεται μια πανέμορφη μικρή αμμουδιά με άσπρη άμμο και γαλαζοπράσινα νερά, περιτριγυρισμένη από όμορφα βράχια. Τα νερά εδώ είναι βαθιά και κατά συνέπεια διαυγή ενώ για την καθαρότητα τους φροντίζουν και τα ρεύματα που αλλάζουν κατεύθυνση πολλές φορές τη μέρα και δεν αφήνουν εύκολα τα σκουπίδια να πλησιάσουν. Δεν είναι οργανωμένη, αν και τα τελευταία χρόνια, η δόμηση έχει φτάσει κοντά στην παραλία. Η Μαχαιρίδα, όντας απομονωμένη, αποτελεί πόλο έλξης κυρίως για γυμνιστές.
Το λεωφορείο που ενώνει τα Χανιά με το Σταυρό περνάει από τον Τερσανά και τη Μαχαιρίδα.
Η ακτογραμμή δίπλα στην παραλία αποτελεί μοναδικό βιότοπο, καθώς εδώ βρίσκουν καταφύγιο πολλά άγρια ζώα. Μάλιστα, ανάμεσα στους βράχους, βρίσκεται μια εντυπωσιακή καρστική δολίνη (κρατήρας) όπου αναβλύζουν πηγές με υφάλμυρο νερό στην οποία ζουν νερόφιδα, χελώνες και ψαροπούλια.
Παραλία Αφράτα
Τα Αφράτα είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό, 3.5 χλμ βόρεια από το Κολυμπάρι και 28 χλμ δυτικά των Χανίων, στο ακρωτήρι του Ροδωπού. 1 χλμ ανατολικά του χωριού, βρίσκεται η όμορφη παραλία Αφράτα, καλά προστατευμένη μέσα σε έναν ήρεμο κόλπο.
Η παραλία έχει βότσαλα και όμορφα χρωματιστά νερά. Αποτελεί κυρίως επιλογή των κατοίκων της περιοχής, καθώς δεν επηρεάζεται από τα μελτέμια. Το άγριο περιβάλλον του ακρωτηρίου του Ροδωπού, σε συνδυασμό με το γαλήνιο τοπίο της θάλασσας και την γραφικότητα του χωριού, κάνουν την επιλογή των Αφράτων ιδανική. Υπάρχουν ομπρέλες μικρά αλμυρίκια και δύο καντίνες που θα σας προμηθεύσουν τα απαραίτητα.
Ο δρόμος από το Κολυμπάρι είναι ασφαλτοστρωμένος, αλλά χρειάζεται προσοχή καθώς είναι στενός. Μετά το χωριό, ακολουθήστε το δρόμο για την παραλία, ο οποίος διέρχεται μέσα από ένα πανέμορφο φαράγγι με πλήθος αρωματικά φυτά και καταλήγει στον μικρό κόλπο.
Παραλία Ραβδούχα
Η παραλία στα Ραβδούχα βρίσκεται περίπου 21 χλμ δυτικά των Χανίων, πολύ κοντά στο ομώνυμο χωριό στη χερσόνησο του Ροδωπού. Το τοπίο της τριγύρω περιοχής είναι υπέροχο, με ψηλά βουνά, άγρια βράχια και μεγάλους ελαιώνες. Το χωριό είναι κτισμένο στον κορυφή ενός κατάφυτου λόφου με εκπληκτική θέα στον κόλπο της Κισσάμου.
Η περιοχή έχει πολλούς μικρούς κόλπους με βότσαλο και υπέροχους σχηματισμούς από βράχους. Η θάλασσα επηρεάζεται συχνά από τα μελτέμια και είναι ιδανική για ψαροτούφεκο. Επίσης, στα Ραβδούχα υπάρχουν λίγες, αλλά καλές ψαροταβέρνες και ελάχιστες τουριστικές υποδομές. Δεν υπάρχουν ομπρέλες, αλλά μπορείτε να βρείτε σκιά κάτω από τα αλμυρίκια της παραλίας.
Η πρόσβαση στα Ραβδούχα γίνεται με αυτοκίνητο, μέσω σύντομου δρόμου από την εθνική οδό Χανίων – Κισάμου. Στον δρόμο για την παραλία θα συναντήσετε τον υπέροχο σπηλαιώδη ναό του Αγίου Ονουφρίου.
Παραλία Βιένα
Η Λίμνη του Κριού ή Βιένα βρίσκεται 10km δυτικά της Παλαιόχωρας και 90km νότια των Χανίων. Δίπλα από την παραλία περνάει το μονοπάτι Ε4 που ενώνει την Παλαιόχωρα με το Ελαφονήσι. Η παραλία είναι κυρίως βραχώδης και με άμμο σε μερικά σημεία.
Είναι προστατευμένη από μια μεγάλη σειρά με βράχια, σχηματίζοντας μια μικρή λίμνη. Δεν υπάρχουν καθόλου υποδομές στην περιοχή, ενώ κοντά στην παραλία υπάρχει αρκετή βλάστηση, όπου μπορείτε να βρείτε σκιά. Η πρόσβαση από τη στεριά δεν είναι εύκολη, γεγονός που κάνει τη Λίμνη του Κριού μια από τις πιο άγνωστες και απόμερες παραλίες της Κρήτης.
Η πρόσβαση στην παραλία δεν δύσκολη, καθώς από εδώ περνάει το μονοπάτι Ε4. Αν έχετε αυτοκίνητο, μπορείτε να πάρετε το δρόμο που οδηγεί δυτικά από την Παλαιόχωρα, ως τη παραλία του Κριού. Πριν φτάσετε το τέρμα του δρόμου, θα συναντήσετε καντίνα στην κεντρική παραλία του Κριού. Στρίψτε δεξιά στο χωματόδρομο που βρίσκεται ακριβώς πριν την καντίνα. Ακολουθήστε το δρόμο που ουσιαστικά περιτριγυρίζει το λόφο δυτικά του Κριού μέχρι να συναντήσετε μια Εκκλησία στα δεξιά σας. Συνεχίστε να οδηγείτε αριστερά, έως ότου συναντήσετε αδιέξοδο. Αφήστε το αυτοκίνητο σας εκεί και περπατήστε προς την παραλία για 10′, διασχίζοντας το μικρό δασάκι.
Παραλία Ομπρόσγιαλος
Ο Ομπρός Γιαλός (ή Ομπρόσγιαλος) βρίσκεται 26 χλμ ανατολικά των Χανίων, στην ανατολική ακτή του ακρωτηρίου Δράπανο, κοντά στα χωριά Κεφαλάς και Παλαιλώνι.
Είναι μια βραχώδης παραλία με πανέμορφα καταγάλανα βαθιά νερά. Στη παραλία υπάρχει ένα λιμανάκι με προβλήτα, από την οποία συνήθως κάνουν βουτιές στα πεντακάθαρα νερά της περιοχής. Η ακτή δεν είναι οργανωμένη και απέχει πολύ από επιλογές διαμονής. Η θαλάσσια περιοχή γύρω από τον Ομπρόσγιαλο είναι ιδανική για μάσκα.
Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο, μέσω του ασφαλτοστρωμένου δρόμου που ξεκινάει από το Παλαιλώνι. Άλλος τρόπος πρόσβασης είναι να έρθετε με σκάφος, από ένα κοντινό λιμανάκι, όπως π.χ. της Γεωργιούπολης.
Παραλία Λισσού
Η παραλία της Λισσού βρίσκεται στην τοποθεσία Άι-Κυρκός (Άγιος Κήρυκος) περίπου 71km νότια από τα Χανιά και 3 km δυτικά της Σούγιας, μέσα σε μια κατάφυτη κοιλάδα. Η Λισσός βρίσκεται στην θέση της αρχαίας Λισσού, η οποία ήταν επίνειο της πόλης Έλυρος, ερείπια της οποίας σώζονται στο χωριό Ροδοβάνι.
Η παραλία είναι ερημική, παντελώς ανοργάνωτη, με χοντρό βότσαλο και ανοικτή στους νοτιάδες. Δίπλα στην παραλία υπάρχουν αρκετά δέντρα που προσφέρουν σκιά στους λουόμενους. Η πρόσβαση στην παραλία της Λισσού γίνεται κυρίως με καραβάκι από τη Σούγια (20’) ή με πεζοπορία (90’-120’). Το μονοπάτι από τη Σούγια περνάει μέσα από την αρχαία Λισσό. Κοντά στην παραλία βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Κήρυκου, το οποίο εορτάζει στις 15 Ιουλίου. Αν βρίσκεστε στην περιοχή την προηγούμενη ημέρα, αξίζει να συμμετέχετε στο πανηγύρι του Αγίου Κήρυκου. Βάρκες με προσκυνητές φτάνουν στην παραλία, ο κόσμος κατευθύνεται στην εκκλησία, συμμετέχει στη λειτουργία και στην συνέχεια στήνεται μεγάλο γλέντι.
Παραλία Κουτάλης
Η παραλία Κουτάλης (ή Κουτάλας) βρίσκεται 25 χλμ ανατολικά των Χανίων, πολύ κοντά στην άκρη του Ακρωτηρίου Δράπανο και 1 χλμ βόρεια του Κόκκινου Χωριού. Η ευρύτερη περιοχή είναι γεμάτη με φανταστικά σπήλαια, όπως τη Σπηλιά των Ελεφάντων ή του Πετσή το Σπήλιο.
Η παραλία είναι γενικά απομονωμένη και σχεδόν άγνωστη σε όλους. Σχηματίζεται στην έξοδο ενός βραχώδους φαραγγιού και στην αγκαλιά ενός στενόμακρου κόλπου. Έχει βότσαλα και μεγάλες πέτρες, οι οποίες δυσχεραίνουν λίγο το κολύμπι. Μπορείτε να συνδυάσετε τη βόλτα σας στο Ακρωτήριο Δράπανο με μια βουτιά στην παραλία.
Είναι ιδανική για ψάρεμα και για απομόνωση. Φυσικά, πρέπει να φροντίσετε να έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα, όπως ομπρέλες, φαγητό και νερό. Για να έρθετε εδώ θα πρέπει να ακολουθήσετε το δρόμο που οδηγεί βόρεια από το Κόκκινο Χωριό προς τη Μύτη του Ακρωτηρίου. Από εκεί ακολουθήστε το δρόμο για Φάρο και περίπου 700μ. βορειότερα θα δείτε μια πινακίδα για την παραλία μέσα από βατό χωματόδρομο. Το αυτοκίνητο κατεβαίνει ως την παραλία. Δίπλα στην παραλία σχηματίζεται μια μεγάλη σπηλιά.
Παραλία Μέρη Πηγάδι
Βρίσκεται 8 χλμ βορειοδυτικά της Κισσάμου και 44 χλμ δυτικά των Χανίων, στην ανατολική μεριά του Ακρωτηρίου της Γραμβούσας. Ονομάζεται έτσι πιθανόν από το όνομα κάποιου που είχε ένα πηγάδι εδώ.
Στου Μέρη το πηγάδι υπάρχουν τρεις μικροί συνεχόμενοι κόλποι, απάνεμοι, με ψιλό βοτσαλάκι και πεντακάθαρα βαθειά νερά. Δίπλα στις παραλίες δεν υπάρχουν υποδομές. Είναι ιδανικό μέρος για να χαλαρώσετε, μακριά από την φασαρία της πόλης. Στις παραλίες υπάρχουν λίγα μικρά δέντρα, κάτω από τα οποία μπορείτε να βρείτε σκιά. Η παραλία ακριβώς πίσω από το περίπτερο που πληρώνετε εισιτήριο για τη Λιμνοθάλασσα του Μπάλου ονομάζεται Μούρη Λάκκος.
Για να έρθετε στου Μέρη το Πηγάδι, πρέπει να περπατήσετε ή να οδηγήσετε για 1,5 χλμ μέσα στο δρόμο που ξεκινάει από την Καλυβιανή και οδηγεί στην λιμνοθάλασσα του Μπάλου. Αν επισκεφτείτε τις παραλίες, μην ξεχάσετε να έχετε νερό μαζί σας.
Δίπλα στο χωματόδρομο που οδηγεί στην λιμνοθάλασσα του Μπάλου, περίπου 4 χλμ βόρεια της Καλυβιανής σχηματίζονται οι μικροί κόλποι της Κακιάς Σκάλας με απότομους γκρεμούς. Υπάρχει ένα σημείο στο οποίο υπάρχει ένας προστατευμένος κολπίσκος, όπου σχηματίζεται μια υπέροχη μικρή παραλία με βοτσαλάκι και υπέροχα γαλανά βαθειά νερά. Η πρόσβαση στην παραλία δεν είναι εύκολη, καθώς οι απότομοι βράχοι δυσκολεύουν την κατάβαση.
Παραλία Αγίου Βασιλείου και Σκοτεινής
Στην περιοχή ανάμεσα στα Ραβδούχα και τα Νωπήγεια σχηματίζονται αρκετοί κόλποι με μικρές παραλίες κυρίως με βότσαλο και βραχώδη βυθό. Από τα Νωπήγεια ο δρόμος περνάει παραλιακά μέσω ενός εντυπωσιακού θαλασσινού τοπίου ως την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα στη Χώνη και σταματάει λίγο παραπέρα.
Από εκεί μπορούμε να περπατήσουμε ως το αναστηλωμένο εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου που βρίσκεται πάνω στην παραλία. Για να φτάσουμε ανηφορίζουμε αρχικά σε πολύ κακό χωματόδρομο με τα πόδια και στη συνέχεια κατηφορίζουμε ως την παραλία με το εκκλησάκι που βρίσκεται περίπου στο μέσο της. Η παραλία έχει μεγάλες κροκάλες και πολύ όμορφο βραχώδη βυθό.
Βόρεια από την παραλία του Αγίου Βασιλείου σχηματίζεται ένα μικρό ρέμα στο οποίο μπορούμε να φτάσουμε με πεζοπορία από την περιοχή των Ραβδούχων. Στην έξοδο του σχηματίζεται η μικροσκοπική βοτσαλιά της Σκοτεινής, από τις ομορφότερες «καβάτζες» στην δυτική Κρήτη.
Με πληροφορίες από cretanbeaches.com
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Βαρύ πένθος στο Ηράκλειο για τον 29χρονο Ηράκλειτο που «έσβησε» ξαφνικά ενώ οδηγούσε
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 ημέρες πριν
Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας
-
GOOD NEWS2 ημέρες πριν
Ο γαϊδαράκος από την Κρήτη έφτασε στην κυρά Ρηνιώ στην ακριτική Κίναρο!
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Τραγωδία με 29χρονο στο Ηράκλειο – Ένιωσε αδιαθεσία στο τιμόνι και λίγο μετά ξεψύχησε