ΕΛΛΑΔΑ
Το εντυπωσιακό τοπίο της λίμνης Πλαστήρα είναι ιδανικό για άθληση και παιχνίδια
Υδροποδήλατο, κανό, ποδήλατο βουνού, πεζοπορία, τοξοβολία, ιππασία, enduro και motocross… Επιδοθείτε σε αναζωογονητικές δραστηριότητες στη φύση, συνδυάζοντας την άθληση με την απόδραση σε ένα εκπληκτικό τοπίο.
Με χιόνι ή λιακάδα, χειμώνα, άνοιξη ή καλοκαίρι, η Λίμνη Πλαστήρα ή Ταυρωπού είναι πάντα επίκαιρη. Παρότι είναι τεχνητή –το φράγμα κατασκευάστηκε το 1959 για τις ανάγκες άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου–, δεν υπάρχουν δέντρα, κατασκευές ή άλλα εμπόδια στα νερά της. Χαρακτηριστικά που την κάνουν ιδανική για δραστηριότητες, προετοιμασία αθλητών τριάθλου, ακόμα και για κολύμπι, χάρη στο ήπιο ανάγλυφο και στον καθαρό βυθό της. Δοκιμάστε υδροποδήλατο και κανό, πεζοπορία και ποδήλατο μέσα στην πλούσια βλάστηση, τοξοβολία και ιππασία πλάι στη λίμνη ή enduro στα λασπωμένα μονοπάτια. Η περίμετρός της είναι περίπου 60 χλμ., μια ωραία διαδρομή στην οποία θα συναντήσετε ενδιαφέροντα αξιοθέατα αλλά και ανεπτυγμένα τουριστικά χωριά με ξενώνες και ταβέρνες. Βρίσκεται περίπου στο κέντρο της χώρας και προσεγγίζεται εύκολα τα Σαββατοκύριακα, ιδιαίτερα από οικογένειες που τους αρέσει να απολαμβάνουν ένα διήμερο μέσα στην πλούσια φύση.
Υδροποδήλατο: όλες τις εποχές του χρόνου
Από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες της λίμνης για όλες τις ηλικίες –υπάρχουν και ποδήλατα με παιδικό κάθισμα–, δεν χρειάζεται να ξέρετε ούτε ισορροπία, γι’ αυτό θεωρείται πολύ ασφαλής. Εκτός από αυτόνομες περιηγήσεις, μπορείτε να κλείσετε θέση σε οργανωμένες εκδρομές με συνοδό: η μία έχει διάρκεια τρεις ώρες με ένα διάλειμμα στο νησάκι του Νεοχωρίου και η άλλη είναι ολοήμερη και θα φτάσετε σχεδόν έως το φράγμα. Οι ειδικοί αποκαλύπτουν ότι οι πιο απολαυστικές βόλτες γίνονται τον χειμώνα, μέσα στη γαλήνη του χιονισμένου τοπίου, και το καλοκαίρι, κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο.
Τοξοβολία: με στόχο την απόλαυση
Η γαλήνη της περιοχής βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωση που απαιτεί η τοξοβολία. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον άθλημα στο οποίο ο ασκούμενος βρίσκεται σε αρμονία με τη φύση. Σε επίπεδο πρωταθλητισμού δεν είναι εύκολη, ωστόσο εδώ είναι ιδανική δραστηριότητα για παρέες, αφού αναπτύσσεται ανταγωνισμός ανάμεσά τους, όπως μας είπε και ο υπεύθυνος της εταιρείας Tavropos Δημήτρης Χαραλαμπίδης. Επίσης, τα παιδιά πρέπει να είναι από οκτώ ετών και πάνω. Τα τόξα είναι ολυμπιακών προδιαγραφών και κάθε γύρος περιλαμβάνει δέκα ρίψεις με βέλη.
Κανό-καγιάκ: εναλλακτική ξενάγηση στη λίμνη
Ιδανικό για όσους θέλουν να περιηγηθούν στη λίμνη, να προσεγγίσουν τα φιορδ και να παρατηρήσουν τα πουλιά, αφού δεν υπάρχουν περιορισμοί στη διαδρομή που θα ακολουθήσουν. Η βόλτα διαρκεί μία ώρα και επιλέγετε ανάμεσα σε μονό ή διπλό κανό: αγωνιστικού τύπου με διπλό κουπί για γρήγορη πορεία ή τύπου καναδέζικης πιρόγας, τριών ατόμων, με μονό κουπί. Μπορείτε όμως να δηλώσετε συμμετοχή και στην οργανωμένη τρίωρη εκδρομή, που περιλαμβάνει διάλειμμα στο νησάκι του Νεοχωρίου ή στην ακτή Λαμπερού. Κι αν βρεθείτε στη λίμνη στο τέλος του χειμώνα, μη χάσετε για κανέναν λόγο την πλεύση στις εκβολές του Μέγδοβα. Με τα νερά της λίμνης σε υψηλά επίπεδα, θα χαρείτε μια ιδιαίτερη βόλτα ανάμεσα στις τεράστιες ιτιές αλλά και στην κοίτη του ποταμού.
Ποδήλατο βουνού: πετάλι εκτός και εντός δρόμου
Οι επιλογές για ποδήλατο στη Λίμνη Πλαστήρα μοιάζουν να μην έχουν τελειωμό. Η κλασική διαδρομή –μήκους 4 χλμ.– γίνεται στον παραλίμνιο χωματόδρομο, με αφετηρία τη βάση δραστηριοτήτων της εταιρείας Tavropos στα Καλύβια Πεζούλας και τερματισμό τον Βοτανικό Κήπο. Αν έχει χιονίσει, όμως, τα πράγματα στις όχθες της λίμνης δυσκολεύουν. Αλλη πρόταση είναι η οργανωμένη εκδρομή που καλύπτει τον γύρο της λίμνης από χωματόδρομους, έχει μήκος 75 χλμ. και περιλαμβάνει στάσεις για κολύμπι – γίνεται το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, τότε που η στάθμη της λίμνης είναι χαμηλή. Εξίσου δημοφιλής είναι και η διαδρομή από τα Καλύβια Πεζούλας έως τη Νεράιδα και το Νεοχώρι, με συνολικό μήκος 10 χλμ. και μεγάλη υψομετρική διαφορά, όπως και ο γύρος της λίμνης από τον ασφαλτόδρομο με ποδήλατο δρόμου ή trekking. Αν σας ακούγεται εύκολο, σκεφτείτε ότι έχει μήκος περίπου 60 χλμ. και μεγάλες υψομετρικές διαφορές.
Πεζοπορία: φαράγγια, δάση και θέα στη λίμνη
Το δίκτυο μονοπατιών της περιοχής έχει αρκετά καλή σηματοδότηση και περιλαμβάνει δεκάδες διαδρομές, με τρεις από αυτές άκρως αντιπροσωπευτικές του φυσικού πλούτου του τόπου. Κορυφαία είναι εκείνη που οδηγεί στους καταρράκτες του Ανθοχωρίου. Ξεκινάτε από τον μύλο (από τον οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε και αλεύρι!), διασχίζετε το φαράγγι και φτάνετε –έπειτα από πορεία μίας ώρας μέσα στα πλατάνια– στον 12 μέτρων καταρράκτη. Αν προτιμάτε να βλέπετε τη λίμνη, επιλέξτε τη διαδρομή που ξεκινά από τον κεντρικό δρόμο (ανάμεσα στον Μπελοκομίτη και το φράγμα) και καταλήγει στο παρατηρητήριο με την πανοραμική θέα (δύο ώρες με την επιστροφή). Εναλλακτικά, μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινά λίγο έξω από το χωριό Καρβασαράς, διασχίζει το φαράγγι του Κερεντάν και καταλήγει στη σπηλιά του Γάκη, η οποία δεν έχει τουριστική υποδομή, αλλά στην είσοδό της θα δείτε μερικούς σταλακτίτες (τρεις ώρες με την επιστροφή). Oλες οι διαδρομές, εκτός από του Γάκη, η οποία είναι καλύτερα να γίνεται με συνοδούς, είναι καταγεγραμμένες σε GPS.
Ιππασία: η χαρά των παιδιών
Μια έκταση δεκάδων στρεμμάτων δίπλα στη λίμνη, με ένα καταπράσινο λιβάδι, ένα ρυάκι αλλά και συστάδες δέντρων είναι ο παράδεισος για τα 11 άλογα της Φάρμας Ζαμπέτα. Η Γιούλα, ο Αρης, ο Αιμίλιος, η Φατμέ, η Ναόμι και οι υπόλοιποι τετράποδοι φίλοι της φάρμας είναι εξοικειωμένοι με τον κόσμο και απόλυτα ήρεμοι ώστε να δεχτούν στη ράχη τους μικρούς ή αρχάριους καβαλάρηδες και να τους μυήσουν στην ιππασία. Η βόλτα διαρκεί 15 ή 30 λεπτά και δεν έχει όριο ηλικίας.
Μηχανοκίνητος αθλητισμός: enduro ή motocross;
Δύσβατα ορεινά μονοπάτια σε παρθένα τοπία και μέσα στα πυκνά δάση των Αγραφιώτικων βουνών σχηματίζουν ένα δίκτυο 100 χλμ. πολύ απαιτητικών διαδρομών, το οποίο έχει χαραχτεί από τον Σύλλογο της Καρδίτσας, και κάνουν την περιοχή ιδανική για enduro. Επίσης, θα βρείτε την επίσημη πίστα motocross (στη Μητρόπολη), στην οποία έχουν διοργανωθεί Πανελλήνιοι Αγώνες Motocross, και δύο ακόμα πίστες προπόνησης (και scramble), στο Φανάρι και στο Μαυρομμάτι. Στα σκαριά είναι και ένα καινούργιο δίκτυο μονοπατιών που χαράσσεται αυτή την εποχή στον Δήμο Μουζακίου από τον Σύλλογο Μαυρομματίου-Δήμου Μουζακίου.
Πηγή: kathimerini
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Βαρύ πένθος στο Ηράκλειο για τον 29χρονο Ηράκλειτο που «έσβησε» ξαφνικά ενώ οδηγούσε
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 ημέρες πριν
Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας
-
GOOD NEWS2 ημέρες πριν
Ο γαϊδαράκος από την Κρήτη έφτασε στην κυρά Ρηνιώ στην ακριτική Κίναρο!
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Τραγωδία με 29χρονο στο Ηράκλειο – Ένιωσε αδιαθεσία στο τιμόνι και λίγο μετά ξεψύχησε