ΚΡΉΤΗ
Η συνταγή της ημέρας: Παραδοσιακή και αγαπημένη «στριφτή» ελιόπιτα Κρήτης
Η κρητική κουζίνα κυριολεκτικά αφθονεί από παραδοσιακές πίτες για κάθε γούστο. Πάντα με βάση το εκλεκτό χειροποίητο ζυμάρι, μπορούμε να προσθέσουμε πολλά διαφορετικά αγνά υλικά με βάση τις προσωπικές μας γαστρονομικές προτιμήσεις. Το αποτέλεσμα κάθε φορά είναι γευστικότατο, υγιεινό και δεν απαιτεί ούτε ιδιαίτερα έξοδα για τα συστατικά, ούτε πολύ χρόνο προετοιμασίας.
Από την τεράστια ποικιλία πιτών που «συναντά» κάποιος στην Κρήτη, μία από τις πιο συνηθισμένες αλλά διαχρονικά αγαπημένες είναι η «στριφτή» ελιόπιτα! Μια παραδοσιακή πίτα που είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του νησιού, όπως άλλωστε και η ίδια η ελιά ως καρπός.
Ας δούμε λοιπόν πως σύντομα και εύκολα, θα φτιάξετε και εσείς στο σπίτι μια «στριφτή», κρητική ελιόπιτα:
Υλικά για την ζύμη ( 4 μερίδες )
500 γρ. αλεύρι
1 ¼ φλυτζ. νερό (περίπου)
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι
Υλικά για την γέμιση
400 γρ. ελιές μαύρες με σάρκα
1 μεσαίο κρεμμύδι
60 γρ. φέτα καλά θρυμματισμένη
1 κ. σούπας δυόσμο φρέσκο
1 κ. σούπας μαϊντανό
λίγο βασιλικό
σουσάμι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να προετοιμάσουμε τον χώρο εργασίας μας στη κουζίνα…
Έπειτα, αφού διαλέξουμε μια άνετη λεκάνη μεσαίου μεγέθους, κοσκινίζουμε δύο φορές το αλεύρι, προσθέτουμε το αγνό εκλεκτής ποιότητας ελαιόλαδο και φυσικά το αλάτι. Πλάθουμε με χαλαρές κινήσεις ενσωματώνοντας σταδιακά το νερό μέχρι να γίνει μία ενιαία ζύμη. Στην συνέχεια αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για περίπου 30 λεπτά σκεπασμένη!
Όσο η ζύμη μας «ξεκουράζεται» εμείς ετοιμάζουμε τη γέμιση για την πίτα βγάζοντας τα κουκούτσια από τις ελιές. Ψιλοκόβουμε στο μέγεθος που επιθυμούμε το κρεμμύδι, το δυόσμο, τη φέτα, το μαϊντανό και τα προσθέτουμε όλα μαζί στις ελιές. Κάνουμε μια δοκιμή και αν χρειάζεται προσθέτουμε όσο αλάτι ή πιπέρι θέλουμε.
Με προσεκτικές κινήσεις και με άνεση χώρου σε κάποιο πάγκο ή τραπέζι, ανοίγουμε τη ζύμη μας σε δύο ορθογώνια παραλληλόγραμμα κομμάτια και από πάνω της ρίχνουμε όλα τα υλικά της γέμισης με ομοιόμορφο τρόπο. Τέλος, τυλίγουμε σε ρολό την ζύμη και της δίνουμε το κλασικό σχήμα της κουλούρας, «βρέχουμε» με λίγο νερό την επιφάνεια και έπειτα πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Αυτό ήταν… Ψήνουμε στους 180 °C για 30 λεπτά, ανάλογα βεβαίως με τον τύπο του φούρνου, και περιμένουμε την πίτα μας να ροδίσει και να εντυπωσιάσει όλη την οικογένεια!
-
ΚΡΉΤΗ1 ημέρα πριν
Όταν ο Νίκος Ξυλούρης τραγούδησε την «Ξαστεριά» στο Πολυτεχνείο
-
ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν
Εδώ Πολυτεχνείο…
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Ρέθυμνο: Το γλέντι «άναψε» στο ρακοκάζανο και έπεσαν μπαλωθιές
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ3 ημέρες πριν
Νέα τραγωδία στο Ηράκλειο: Γύρισε από την δουλειά, έκανε ντους και… πέθανε στον καναπέ