ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η συνταγή της ημέρας: Μαγγίρι
Δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω τη κατηγορία των ζυμαρικών με κάτι άλλο. Μαγγίρι, ένα ζυμαρικό της Ανατολικής Κρήτης , ένα ζυμαρικό που χαρακτηρίζει όλη την Κρήτη.
Μεγάλωσε πολλές γενιές, εύκολο στη παρασκευή του και με απλά υλικά που είχε κάθε σπίτι. Οι νοικοκυρές το έφτιαχναν λίγο πριν το μαγειρέψουν μιας και όλα τα ζυμαρικά της Κρήτης γίνονται με αυτό το τρόπο. Σε ελάχιστες περιπτώσεις τα αποξέραναν και μάλιστα στον αέρα, ποτέ σε ήλιο.
Αγαπημένη γεύση με πολλές αναμνήσεις . Ήταν χαρακτηριστικό φαγητό της γιαγιάς της κρύες νύχτες του χειμώνα.
Χτυπούσε το τηλέφωνο και η χαρακτηριστική φωνή της γιαγιάς . ‘’ Πες του πατερά σου να σε φέρει στη πάνω γειτονιά, φτιάχνω μαγάρα. ‘’ (το σπίτι της ήταν στην κορυφή του χωρίου ένα σπίτι με πολλά λουλούδια, άτσαλα φυτεμένα αλλά με μια ομορφιά και μια μυρωδιά που σε εντυπωσίαζε.) Να πάω παιδάκι να κάτσω στο τζάκι και να την βλέπω να ανοίγει το φύλλο στο σοφρά ( μικρό στρογγυλό τραπέζι). Τρελαινόμουν με τον τρόπο που το άνοιγε , με δυο κινήσεις ήταν έτοιμο. Μαστόρισσα βλέπεις. Η χαρά μου ήταν μεγάλη όταν με έβαζε να κόψω το φύλλο σε μικρά τετραγωνάκια. ‘’ Πιο μικρά, είντα θα τρώμε;’’ φώναζε. Μετά να βάλει το μαυροτήγανο στη παραστιά και να αρχίσει να τηγανίζει. Η μυρωδιά από το ξύλο και το καμένο λαδί ,μοναδική. Ανυπομονούσα να τελειώσει γρήγορα να γευτώ αυτή την υπέροχη γεύση.
Όλα αυτά, οι μυρωδιές , οι εικόνες , οι γεύσεις δεν θα ξεχαστούν ποτέ….
ΥΛΙΚΑ
½ κιλό αλεύρι (κατά προτίμηση σταρένιο)
1 ποτήρι νερό
1 κουταλάκι αλάτι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
χυμό από μισό λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά μας ώστε να έχουμε μια κανονική προς σκληρή ζύμη για άνοιγμα φύλλου.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε τέσσερις μπάλες και την αφήνουμε σκεπασμένη να ξεκουραστεί για περίπου μια ώρα.
Παίρνουμε μια μπάλα και βάζουμε αλεύρι κάτω στον πάγκο μας ώστε να μην κολλήσει και ανοίγουμε λεπτό φύλλο πάχους περίπου μισού εκατοστού.
Τυλίγουμε το φύλλο μας γύρω από το ξυλίκι όπως φαίνετε στην εικόνα και κόβουμε με ένα μαχαίρι λουρίδες πλάτους περίπου τριών εκατοστών. Έπειτα κόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια. Τα αλευρώνουμε πολύ καλά ώστε να μην κολλήσουν και τα βάζουμε σε μια σουρωτήρι να φύγουν το περίσσιο αλεύρι.
Τα μισά τα βράζουμε σε αρκετό αλατισμένο νερό για 2 λεπτά περίπου και τα αλλά μισά τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν.
Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα τηγανιτά μέσα στο τσακάλι καθώς και λίγο λαδί. Θέλει λίγο προσοχή στο καύτο λάδι διότι θα αρχίσει να φουσκώνει. Το φαγητό μας θα πρέπει να έχει τη μορφή σούπας.
Σερβίρουμε με ξηρό ανθότυρο αλλά και σκέτα είναι υπέροχα σε περίοδο νηστείας.
Καλή επιτυχία!!!!
Πηγή: kritikes-geuseis
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Βαρύ πένθος στο Ηράκλειο για τον 29χρονο Ηράκλειτο που «έσβησε» ξαφνικά ενώ οδηγούσε
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 ημέρες πριν
Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας
-
GOOD NEWS2 ημέρες πριν
Ο γαϊδαράκος από την Κρήτη έφτασε στην κυρά Ρηνιώ στην ακριτική Κίναρο!
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Τραγωδία με 29χρονο στο Ηράκλειο – Ένιωσε αδιαθεσία στο τιμόνι και λίγο μετά ξεψύχησε