Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Κρήτη: Χαραμάδα ελπίδας για τον τουρισμό

tourismos
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Αισιοδοξία πως το τουριστικό προϊόν θα ανακάμψει μετά το 2022 εκφράζουν τουριστικοί πράκτορες και ειδήμονες του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Όπως αναφέρουν, υπάρχει ένα αίσθημα μερικής αισιοδοξίας, αλλά την ίδια στιγμή ολική επανεμφάνιση της τουριστικής περιόδου του 2019 είναι αρκετά να δύσκολο να συμβεί στο 2021.
Συγκεκριμένα, το 2020 ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς.
Το καλοκαίρι του 2019 σημαδεύτηκε από μία μικρή κάμψη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε σχέση με το καλοκαίρι του 2018.
Ωστόσο, κανένας δεν ανέμενε μέχρι και τον Ιανουάριο πως η οικονομία του τουρισμού όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και πολλών άλλων κρατών θα επηρεαζόταν από έναν εξωγενή παράγοντα και συγκεκριμένα από έναν ιό.
Ο κορωνοϊός άλλαξε τα σχέδια, αφού από τον Ιανουάριο κι έπειτα η Ευρώπη βρέθηκε στο πεδίο μάχης με τον αόρατο εχθρό. Καθεστώτα αναστολής εργασιών, λοκντάουν και υγειονομικά πρωτόκολλα ήταν μερικά μόνο μέτρα για την αντιμετώπιση του COVID-19.

2020, μία άσχημη τουριστική χρονιά

Το αποτέλεσμα είναι η τουριστική οικονομία να σημειώσει ελεύθερη πτώση. Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω στοιχεία που δείχνουν την κάθοδο του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Η διεθνής αεροπορική κίνηση επιβατών μειώθηκε κατά 72% μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2020, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019. Στο συγκεκριμένο διάστημα, οι διεθνείς πτήσεις προς τα ελληνικά αεροδρόμια έφτασαν μόλις τις 116.000, από τις 300.000 που ήταν το 2019, ενώ οι αφίξεις επιβατών περιορίστηκαν σε 6,2 εκατ., από τα 22,2 εκατ. που ήταν το προηγούμενο έτος. Σε δεινή θέση βρέθηκαν και τα ελληνικά ξενοδοχεία, οι επιδόσεις των οποίων ακολούθησαν τις τάσεις που καταγράφηκαν στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως. Ακόμα και το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, οπού είχαν αρθεί οι περιορισμοί μετακίνησης τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της Ευρώπης, το μέσο ποσοστό πληρότητας διαμορφώθηκε στο 23% (από 71% το αντίστοιχο διάστημα του 2019), με τη σχετικά καλύτερη επίδοση του Αυγούστου να μην ξεπερνά το 30%. Αντίστοιχη κάμψη σημείωσαν και οι υπόλοιποι βασικοί δείκτες, όπως η μέση ημερήσια χρέωση (Average Daily Rate – ADR) και τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (Revenue Per Available Room – RevPAR).
Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις πέρασαν φυσικά και στην απασχόληση, με αποτέλεσμα ο δείκτης απασχόλησης στον κλάδο του τουρισμού να καταγράφει πτώση της τάξης του 35,9% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 (σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019), ενώ οι μισθοί και οι αποδοχές στον κλάδο να έχουν μειωθεί κατά 69,7% (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Κι όλα αυτά την ώρα που η συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία της χώρας φτάνει στο 20,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ΙΝΣΕΤΕ.

Αισιοδοξία για τη νέα σεζόν

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τουριστικούς φορείς, οι οποίοι προσπάθησαν να απαντήσουν στο ερώτημα της κίνησης της νέας τουριστικής χρονιάς. Υπάρχει αισιοδοξία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι διάχυτη και γενική. Υπάρχει θετικό κλίμα, χωρίς ωστόσο να γίνονται διθύραμβοι. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης μίλησε με λόγια ενθαρρυντικά για τη νέα χρονιά, ενώ επισήμανε την ανάγκη τήρησης των μέτρων.
«Από τη φύση μου είμαι πάντα αισιόδοξος. Ήμουν αισιόδοξος τον Απρίλιο πως θα ανοίξουμε τις τουριστικές πόρτες και θα έχουμε μια σεζόν. Ήμουν σίγουρος πως δε θα χαθεί το σύνολο του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Είχα κάνει την πρόβλεψη πως θα είχαμε το 30% του τουρισμού σε σχέση μ’ εκείνον τον τουριστικό κόσμο που μας επισκέφτηκε το 2019, και επιβεβαιώθηκα. Τώρα αρχίζει και φαίνεται μια αχτίδα φωτός στο τούνελ. Θα έχουμε τουρισμό το 2021 και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Πρέπει να αξιοποιούμε τα μέτρα υγιεινής. Η μάσκα είναι το εμβόλιό μας», ανέφερε ο κ. Βλατάκης.
Ωστόσο, στο ερώτημα εάν η σεζόν που θα έρθει σε επίπεδο κερδών θα αγγίζει τη σεζόν 2019, ο κ. Βλατάκης απάντησε: «Σε καμία περίπτωση δεν περιμένουμε να επανακαμφθεί αυτή η διαφορά. Για να έχουμε τον τουριστικό κόσμο του 2019, θα χρειαστεί να βρισκόμαστε στο 2023».

Στα ίδια επίπεδα και το ’21

Ο τουριστικός πράκτορας-ξενοδόχος Μιχάλης Βαμιεδάκης μίλησε στη “Νέα Κρήτη” για τη νέα τουριστική χρονιά. Ο ίδιος επισήμανε πως η χρονιά που θα έρθει σε λίγα εικοσιτετράωρα από σήμερα θα είναι τουριστικά ίδια μ’ εκείνη του 2020. Η καθυστέρηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει το εμβόλιο, σε συνδυασμό με τις μηδενικές κρατήσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελπίδας πως ο τουριστικός κόσμος που θα μας επισκεφτεί θα είναι σαφέστερα περισσότερος από εκείνον που μας επισκέφτηκε το 2020.
«Το 2021 θα κινείται στα ίδια επίπεδα όπως μ’ εκείνα του 2020. Αυτό θα συμβεί για δύο λόγους: Ο πρώτος λόγος είναι πως το εμβόλιο, παρά το γεγονός που είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε ότι θα αποτελέσει τη λύση, θα καθυστερήσει να εφαρμόζεται. Δε θα εμβολιαστεί πολύ μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων. Τέλη του καλοκαιριού θα δούμε τα ευεργετήματα του εμβολίου. Και ο δεύτερος λόγος είναι πως το 2021 δε θα υπάρξουν οι κρατήσεις του 2020. Ουσιαστικά, το 2020 ξεκινήσαμε από ένα συγκεκριμένο σύνολο κρατήσεων. Από το 2021 και μετά, κρατήσεις δεν υπάρχουν. Το 2021 θα είναι μια χρονιά όπως το 2020. Αλλά για το έτος 2022 είμαι αρκετά αισιόδοξος, γιατί θεωρώ πως από το φθινόπωρο του 2021 θα ξεκινήσει μια ροή κρατήσεων που θα είναι μεγάλη. Άρα, το 2022 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Βαμιεδάκης επισήμανε πως το 2022 θα ξεκινήσει να “σφυρίζει” η… ατμομηχανή της τουριστικής οικονομίας.
«Ο τουρισμός θα ανακάμψει το 2022. Θα βελτιώνεται, υπό την προϋπόθεση πως δε θα υπάρχουν επιπλοκές, μεταλλάξεις του ιού και σίγουρα με την προϋπόθεση της προσαρμογής της πραγματικότητας στα νέα δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΤΗΝ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ

Πρόκληση η επανακατάρτιση του προσωπικού

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την έκθεση της E.Y., ανάμεσα στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η τουριστική αγορά τα επόμενα χρόνια είναι πως 68% του εργατικού δυναμικού των τουριστικών επιχειρήσεων θα χρειαστούν επανακατάρτιση, για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ψηφιοποίηση του κλάδου. Επίσης, βραχυπρόθεσμα αναμένεται να κυριαρχήσουν οι εγχώριες και περιφερειακές διακοπές, καθώς και τα ταξίδια στην ύπαιθρο, ενώ επίσης οι ταξιδιώτες πλέον προτιμούν να ταξιδεύουν σε μικρότερες ομάδες, επιλέγοντας περισσότερο απομονωμένες περιοχές, ενώ η ασφάλεια του εκάστοτε προορισμού/καταλύματος επηρεάζει σημαντικά τις αποφάσεις τους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ, οι τουριστικές εισπράξεις για το 2020 θα μειωθούν στο 20% των εισπράξεων του 2019, ενώ το 2021 αναμένεται να ανακάμψουν στο 50%-60% των επιπέδων του 2019. Το υπουργείο Τουρισμού επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις αυτές, στην περίπτωση, όμως, που διεξάγονται σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια μοριακά τεστ για τις διεθνείς αφίξεις. Σε διαφορετική περίπτωση, το υπουργείο εκτιμά ότι οι εισπράξεις θα πλησιάσουν το 20-30% των επιδόσεων του 2019.
Πηγή: neakriti

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ