ΛΑΣΙΘΙ
Κρήτη: Παρακμάζει ο κλάδος της ανθοκομίας – Ο ανταγωνισμός από την Αφρική
Πριν μερικά χρόνια, στην Ιεράπετρα καλλιεργούνταν γύρω στα 1.000 στρέμματα δρεπτά άνθη, από τα οποία ζούσαν άνετα όλες οι ανθοκομικές οικογένειες και απασχολούσαν πάρα πολλούς εργάτες γης.
Τα τελευταία χρόνια, ο ένας μετά τον άλλον οι ανθοπαραγωγοί στρέφονται στην καλλιέργεια κηπευτικών ή μειώνουν πάνω από 50% τα καλλιεργούμενα με λουλούδια θερμοκήπια, καθώς δυσκολεύονται πάρα πολύ πλέον να ανταγωνιστούν την παραγωγή φθηνών λουλουδιών των αφρικανικών χωρών, όπου έχουν μεταφερθεί μεγάλοι “παίκτες” της ευρωπαϊκής ανθοπαραγωγής, κυρίως Ολλανδοί, οι οποίοι έχουν στα χέρια τους και την παγκόσμια εμπορία των λουλουδιών.
«Εκτιμώ ότι στα επόμενα 5 χρόνια θα έχει αφανιστεί εντελώς η ελληνική παραγωγή δρεπτών ανθέων, γιατί είναι αδύνατον εμείς στη χώρα μας με τις υπάρχουσες συνθήκες και το αυξημένο κόστος παραγωγής να ανταγωνιστούμε την αφρικανική παραγωγή λουλουδιών με τα πάμφθηνα εργατικά, με την ανεξέλεγκτη χρήση ακόμα και απαγορευμένων φυτοφαρμάκων και με τα τεράστια κεφάλαια που επενδύονται σε αυτές τις χώρες χαμηλού κόστους από Ευρωπαίους και κυρίως Ολλανδούς μεγαλοπαραγωγούς, οι οποίοι ελέγχουν ταυτόχρονα και το παγκόσμιο εμπόριο λουλουδιών», μας είπε ο ανθοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Γιάννης Γαϊτάνης.
«Στην Ιεράπετρα πλέον έχουμε μείνει μόνο με 150 περίπου στρέμματα παραγωγής λουλουδιών, ενώ πριν 10 χρόνια είχαμε πάνω από 1.000 στρέμματα. Κάθε χρόνο οι ανθοπαραγωγοί ή μειώνουν τα στρέμματα των θερμοκηπίων όπου καλλιεργούν λουλούδια και στρέφονται στην παραγωγή κηπευτικών, ή εγκαταλείπουν εντελώς τον χώρο της ανθοκομίας. Σε 5 χρόνια δε θα έχει μείνει κανείς παραγωγός λουλουδιών στην Ιεράπετρα και η τοπική ανθοκομία θα σβήσει οριστικά», πρόσθεσε ο κ. Γιάννης Γαϊτάνης.
Στις καλές εποχές της ανθοκομίας υπήρξαν σπουδαίες οικογένειες ανθοπαραγωγών και κάποιοι συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να καλλιεργούν σε μικρότερες εκτάσεις, οι οποίοι πραγματικά αποτελούσαν φωτεινά παραδείγματα νοικοκυρεμένων επιχειρήσεων, που μεταφέρονταν από γενιά σε γενιά.
Τη δική τους ιστορία στον κλάδο της παραγωγής λουλουδιών στην Ιεράπετρα έχουν γράψει οι οικογένειες των Κωστή, Στέλλας, Μιχάλη και Κυριάκου Καραλάκη, των Μανόλη και Νεκτάριου Παπαγιαννάκη, των Μανόλη και Γιάννη Παπαλεξανδράκη, του Γιώργου Χαλκιαδάκη, των Ορέστη, Γιάννη και Μιχάλη Βιανιτάκη, του Γιάννη Φανουράκη, του Γιάννη Φανιδάκη, των Μανόλη και Φώτη Σηφάκη, του Αντώνη Αλυματήρη, του Γιώργη Χατζαντωνάκη, του Πέτρου και του Γιάννη Λαμπράκη, και πολλών άλλων που ασχολήθηκαν λιγότερα χρόνια με την ανθοκομία.
Δουλεύοντας στο ανθοκήπιο
Επισκεφτήκαμε τα σύγχρονα υδροπονικά θερμοκήπια παραγωγής κηπευτικών και λουλουδιών της οικογένειας των Κωστή, Στέλλας, Μιχάλη και Κυριάκου Καραλάκη και μιλήσαμε με τους αλλοδαπούς εργάτες γης για τις συνθήκες εργασίας τους.
«Το περιβάλλον σε ένα θερμοκήπιο λουλουδιών είναι πολύ πιο όμορφο και πιο ευχάριστο σε σύγκριση με το περιβάλλον ενός θερμοκηπίου παραγωγής κηπευτικών», μας είπε η Νέιζη από την Αλβανία.
«Η δουλειά στο ανθοκήπιο είναι πιο καθαρή και πιο ελαφριά σε σύγκριση με τη δουλειά στο θερμοκήπιο των κηπευτικών. Εδώ περνά η ώρα μας πιο γρήγορα, γιατί μας αρέσει πάρα πολύ η δουλειά που κάνουμε», πρόσθεσε η Σαρίνα από τη Ρουμανία.
«Σε αυτή τη δουλειά είμαι 13 ολόκληρα χρόνια και δεν την αλλάζω με τίποτα. Μόλις τώρα κατάφερα να βγάλω νόμιμα την άδεια παραμονής μου και ετοιμάζομαι να φύγω τρεις μήνες για το Μπαγκλαντές, όπου έχω αφήσει την οικογένειά μου. Έχω βγάλει ήδη το εισιτήριο της επιστροφής μου, γιατί θέλω να συνεχίσω να δουλεύω στο αφεντικό μου, που με στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια», μας είπε ο Χασάν από το Μπαγκλαντές.
«Η δουλειά αυτή στο ανθοκήπιο μου είναι πολύ εύκολη και όχι τόσο βαριά. Μπορώ και τα καταφέρνω κι εγώ που δεν είχα νωρίτερα εργαστεί σε άλλη παρόμοια δουλειά», μας είπε, τέλος, η Γκαμπριέλα, που ήρθε στην Κρήτη από την Αίγυπτο.
Τι καλλιεργούνται
«Στα 150 περίπου στρέμματα θερμοκηπίων της Ιεράπετρας, όπου συνεχίζουν να φυτεύονται λουλούδια, καλλιεργούνται χρυσάνθεμα, τριαντάφυλλα, ζέρμπερες, λίλιουμ, οριεντάλ και ελάχιστα με αμάραντο και γυψόφυλλο. Η παραγωγή μας διακινείται στην εσωτερική αγορά, ενώ κάνουμε και εξαγωγές στη Σερβία, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Κύπρο. Η ελληνική εσωτερική κατανάλωση ακολουθεί φθίνουσα πορεία, καθώς όσο βαθαίνει η οικονομική ύφεση και ακριβαίνει το κόστος ζωής, οι Έλληνες καταναλωτές αποφεύγουν να διαθέτουν χρήματα για να αγοράζουν λουλούδια, προκειμένου να τα βάλουν στο βάζο τους, καθώς θεωρούν ως πρώτη τους προτεραιότητα τα είδη πρώτης ανάγκης και κυρίως τα τρόφιμα», πρόσθεσε ο κ. Γαϊτάνης.
Πηγή: neakriti
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Βαρύ πένθος στο Ηράκλειο για τον 29χρονο Ηράκλειτο που «έσβησε» ξαφνικά ενώ οδηγούσε
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 ημέρες πριν
Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας
-
GOOD NEWS2 ημέρες πριν
Ο γαϊδαράκος από την Κρήτη έφτασε στην κυρά Ρηνιώ στην ακριτική Κίναρο!
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Τραγωδία με 29χρονο στο Ηράκλειο – Ένιωσε αδιαθεσία στο τιμόνι και λίγο μετά ξεψύχησε