Βρειτε μας στα Social Media

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Aναταραχή στα ΑΕΙ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Αναβρασμός στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

πορεια φοιτητών ενάντια στα ιδιωτικα πανεπιστήμια
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε αναβρασμό βρίσκεται ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα,την ώρα που οι φοιτητές κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης – που παρά τις αντιδράσεις δείχνει αποφασισμένη να ψηφίσει το νομοσχέδιο μέχρι τα τέλει του μήνα-  έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια στους πανεπιστημιακούς, ενώ  οι παροτρύνσεις (κατά πολλούς πιέσεις) Πιερρακάκη, να γίνουν διαδικτυακά οι εξετάσεις οδήγησε σε παραιτήσεις.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, μετά τη συνεδρίασή της, αποφάσισε να διεξαχθούν διαδικτυακά οι εξετάσεις και τα μαθήματα όπου δεν συμπληρώθηκαν 13 εβδομάδες, υιοθετώντας το πρόσχημα του «να μη χαθεί το εξάμηνο», καθώς υπό κατάληψη τελούν πολλές σχολές. Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι οι διαδικτυακές εξετάσεις είναι «απολύτως διαβλητές».

«Δουλευόμαστε γερά»

Ενδεικτική είναι η παρέμβαση του τέως Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2011-2015),  και Καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ, Κωνσταντίνου Γάτσιου, ο οποίος τονίζει μεταξύ άλλων:

«Δουλευόμαστε γερά! Γιατί το «αδιάβλητο» απλά δεν υπάρχει. Όλοι στα πανεπιστήμια το γνωρίζουμε, όλοι το συζητούμε μεταξύ μας, ε, ας το πούμε και φωναχτά: οι διαδικτυακές εξετάσεις είναι απολύτως διαβλητές. Δεν είναι μόνο τα ανοικτά βιβλία που τις καθιστούν διαβλητές (αυτό είναι το λιγότερο). Είναι οι φροντιστές που θα «συνδράμουν» τους διαγωνιζόμενους (με το αζημίωτο, ασφαλώς), αλλά και η πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, το ChatGPT, που ανέξοδα απαντά σε όλες σου τις ερωτήσεις και λύνει όλα σου τα προβλήματα.

Δεν μπορεί να μην τα ήξερε όλα αυτά ο υπουργός Πιερρακάκης, ειδικά τα περί τεχνητής νοημοσύνης που υπήρξε και το αντικείμενο των σπουδών του, όταν κατηύθυνε (κάποιοι ισχυρίζονται ότι πίεσε) τους πρυτάνεις στην πρόσφατη έκτακτη σύνοδό τους στην αποδοχή της «λύσης» των διαδικτυακών εξετάσεων. Ούτε οι πρυτάνεις επιτρέπεται να μην τα γνωρίζουν, και ας θεραπεύουν αντικείμενα ξένα προς την πληροφορική την οποία σπούδασε ο υπουργός. Άρα δεν υπάρχει ελαφρυντικό άγνοιας για κανέναν για αυτό το οποίο κατάφεραν, ειδικά για τον υπουργό».

Ο ίδιος τονίζει ότι αν και φαίνεται ευκολότερος, ο δρόμος που επελέγη από την πλειοψηφία των πανεπιστημίων «δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα αποδειχθεί τέτοιος. Ας μην ξεχνάμε ότι το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη κατατεθεί. Υπάρχει, επομένως, συνέχεια. Υπάρχει δεύτερος γύρος. Και ο τρόπος που εξελίχθηκε ο πρώτος δεν προοιωνίζεται καλά πράγματα για τον δεύτερο».

Και συμπληρώνει: «Ο υπουργός κινήθηκε με τη λογική «να καθαρίσει το θέμα» όσο πιο γρήγορα γίνεται κι ας είναι όπως να ‘ναι. Να προφυλάξει τον εαυτό του και την καριέρα του –κοινώς, να μη γίνει «καμμιά στραβή στη βάρδια του»– και να μη χρεωθεί, περισσότερο ή λιγότερο, κάποιο δυσάρεστο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές για το κόμμα του. Γι’ αυτό επέλεξε το «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε». Φευ, δεν «καθάρισε» και δεν «τελείωσε». Ούτε αυτός, ούτε οι πρυτάνεις».

Πιέσεις

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών που διαπίστωσε ότι «η μαζική εξέταση μαθημάτων με διαδικτυακά μέσα δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων, ιδίως λόγω των δυνατοτήτων που δίνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη»,

Η κυβερνητική πίεση ωστόσο,  για ψηφιακή εξεταστική, παρά τα προβλήματα που έχουν ήδη επισημάνει πολλοί πανεπιστημιακοί και παρά το γεγονός ότι τίθεται και θέμα παρέμβασης στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, έγινε εντονότερη με νέα εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ζώρα για τηλεκπαίδευση στις καταλήψεις.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν είχε διστάσει να παρομοιάσει τους φοιτητές με «ληστές μπακάλικου», τόνισε πως «όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους και το νομικό πλαίσιο είναι σαφές».

«Το υπουργείο θα κάνει τη δουλειά για να επισημάνει στις ηγεσίες των πανεπιστημίων πώς θα συμμορφωθούν με το νόμο για να μην χαθεί η εξεταστική. Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ήταν κορωνίδα του προγράμματος της ΝΔ  και κανείς να μην εκπλήσσεται. Θα γίνει νόμος του κράτους και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σύντομα. Ο βασικός πυρήνας δεν αλλάζει», επέμεινε ο πρωθυπουργός.

Και παραιτήσεις

Κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις. Ετσι, στον “αέρα” είναι η εξεταστική του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας , της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως ανακοινώθηκε από τη γραμματεία του τμήματος,  κατόπιν των παραιτήσεων που υπέβαλαν ο πρόεδρος Ηλίας Κολοβός  και ο  Αντιπροεδρος Δημήτρης Μποσνάκης αντιδρώντας στην απόφαση της Συγκλήτου για δικτυακές εξετάσεις.

Τους συμπαραστέκεται, όπως αναφέρει ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης ο οποίος επίσης κράτησε αντίθετη στάση από τη Σύγκλητο με την διεξαγωγή ηλεκτρονικών εξετάσεων για το χειμερινό εξάμηνο που ολοκληρώθηκε. Την κατηγόρησε μάλιστα για απόφαση που καταστρατηγεί την αυτοτέλεια των ιδρυμάτων και το ακαδημαϊκό δικαίωμα του διδακτικού προσωπικού να επιλέγει τους τρόπους και τα μέσα εξέτασης των μαθημάτων που διδάσκει.

Εξαιτίας των ανωτέρω εξελίξεων, εκδόθηκε ανακοίνωση, που «ενημερώνει τους/τις φοιτητές/τριες ότι, κατόπιν της υποβολής των παραιτήσεων του προέδρου και του αντιπροέδρου του Τμήματος, δεν είναι εφικτό προς το παρόν να προγραμματιστεί η εξέταση των μαθημάτων», με αποτέλεσμα να παραμένει αβέβαιο το μέλλον της εξεταστικής.

Δεν ζήτησε ο πρύτανης του ΑΠΘ να παρέμβει η αστυνομία

Αίσθηση εξάλλου προκαλεί η δήλωση του Πρύτανη του ΑΠΘ, Απόστολου Αποστολίδη ότι δεν κάλεσε ο ίδιος την αστυνομία στο Πανεπιστήμιο, αναφερόμενος στην επέμβαση των ΜΑΤ όταν κατελήφθη η πρυτανεία το απόγευμα της Πέμπτης

Πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο στις 8 Φλεβάρη

Οι φοιτητές, που εδώ και 4 εβδομάδες διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν παιδεία, πτυχία με αξία και όχι σε τιμοκατάλογο, διαμηνύουν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Την ερχόμενη Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, ετοιμάζονται για το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια με φοιτητές να καταφθάνουν στην πρωτεύουσα από όλη τη χώρα.

Σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητικοί σύλλογοι τονίζουν: «Πετύχαμε την πρώτη νίκη! Συνεχίζουμε!

Με τους αγώνες μας καταφέραμε να καθυστερήσουμε το σχέδιο τους και έτσι συνεχίζουμε! Με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με ακόμα μεγαλύτερη ενότητα με τους μαθητές και τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς! Εκεί βρίσκεται η δύναμη μας! Στην αμφισβήτηση της πολιτικής τους, στον οργανωμένο αγώνα! Για αυτό η κυβέρνηση απαντά με ΜΑΤ, χημικά και καταστολή».

Παράλληλα καταγγέλλουν «την εισβολή των ΜΑΤ στο ΑΠΘ, καθώς και στο ΕΜΠ και το Πολυτεχνείο Κρήτης τις προηγούμενες εβδομάδες. Παρά τις προσπάθειες τους δεν τρομοκρατούμαστε!».

Σημειώνουν δε πως «η απόπειρα της κυβέρνησης να αιφνιδιάσει τους φοιτητές έπεσε στο κενό. Θα ακυρώσουμε και τα σχέδια τρομοκράτησης και εκβιασμού με την αποφασιστική μας στάση! Απαιτώντας να μην χαθεί καμία εξεταστική! Μπαίνοντας εμπόδιο σε κάθε απόπειρα καταστολής και συκοφάντησης του δίκαιου αγώνα μας».

in.gr

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ