Βρειτε μας στα Social Media

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Τι λένε οι ειδικοί για τους απανωτούς σεισμούς στο Ηράκλειο

Ευθύμιος Λέκκας
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Μπαράζ σεισμών σημειώθηκε νωρίτερα μέσα στην ημέρα (7/8), με επίκεντρο σε θαλάσσιο χώρο νότια του Ηρακλείου. Μετά τις δύο δονήσεις μεγέθους 4,8 και 4 Ρίχτερ μέσα σε ένα λεπτό στα ανοικτά της πόλης, σημειώθηκε ακόμη μία ύστερα από 24 λεπτά, εντάσεως 4,5 Ρίχτερ, στα 39 χιλιόμετρα νότια – νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων Ηρακλείου.

Όσον αφορά τον διπλό σεισμό νωρίτερα, ο πρώτος είχε επίκεντρο 21 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων και εστιακό βάθος τα 2 χιλιόμετρα, ενώ ο δεύτερος, μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, είχε επίκεντρο στα 11 χιλιόμετρα ανατολικά – νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων, με εστιακό βάθος επίσης τα 2 χιλιόμετρα.

Στο πόδι η Μεσαρά

«Είναι στην περιοχή νότια του νομού Ηρακλείου, κοντά στους Καλούς Λιμένες. (Συγκεκριμένα) είναι έντεκα χιλιόμετρα ανατολικά νοτιοανατολικά των Καλών Λιμένων του Ηρακλείου» ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ιστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, ξεκαθαρίζοντας πως «η περιοχή είναι το λεγόμενο ελληνικό τόξο. Είναι νότια της Κρήτης. Είναι μια περιοχή ιδιαίτερα σεισμογενής. Έχουμε έντονη δραστηριότητα στην περιοχή εκεί. Για τα δεδομένα του τόξου θα μπορούσε να θεωρηθεί μέχρι στιγμής μια φυσιολογική δραστηριότητα. Ωστόσο, καλό να περιμένουμε και τη συνέχεια να δούμε πως θα εξελιχθεί».

Ερωτηθείς για μόα πρώτη εκτίμηση, ο κ. Καραστάθης σημείωσε ότι είναι πολύ πρώιμο, «ειδικά γι αυτή την περιοχή, να κάνουμε εκτιμήσεις από το πρώτο γεγονός. Και αυτή τη στιγμή είναι δύο σεισμοί με πολύ κοντινή χρονική. Πρακτικά τώρα ξεκίνησε η ακολουθία (…) Δε νομίζω ότι θα υπάρχουν ζημιές με αυτό το μέγεθος, και μάλιστα έγινε σε θαλάσσιο χώρο. Ίσως κάποια οικήματα, κάποιες οικίες, παλιές, αλλά σε αυτή την απόσταση με αυτό το μέγεθος, σε θαλάσσιο χώρο δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε ζημιές», κατέληξε.

Καθησυχαστικός και ο Ευθύμης Λέκκας

Στην ίδια σελίδα ο καθηγητής Γεωδυναμικής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας ότι το φαινόμενο βρίσκεται υπό παρακολούθηση. «Πρόκειται για ένα τόξο που παρακολουθούμε στην περιοχή αρκετές ημέρες και το οποίο εκτείνεται από την Άρβη με κατεύθυνση προς τους Καλούς Λιμένες» σημείωσε ο καθηγητής.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ