Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Εκκενώθηκε οικισμός – Σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Αμάρι στο Ρέθυμνο.

Οι  πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται και από την Αθήνα, καθώς πριν μισή ώρα αναχώρησαν αεροπορικώς 32 δασοκομάντος για το Ρέθυμνο, όπου επιχειρούν 190 πυροσβέστες με 10 ομάδες δασοκομάντο, 45 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα δύο αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα πυρόσβεσης, τα οποία αναμένεται να σταματήσουν τις ρίψεις λόγω του ότι νυχτώνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive, το πύρινο μέτωπο είναι πολύ μεγάλο και διασπάστηκε λόγω των ισχυρών ανέμων. Η φωτιά ξεκίνησε από το Χορδάκι του Δήμου Αμαρίου, γρήγορα πήρε διαστάσεις και πέρασε στο Άνω Μέρος του Δήμου Αγίου Βασιλείου για να διασπαστεί στη συνέχεια σε τρία μέτωπα, Άνω Μέρος, Άγιο Ιωάννη και Νίθαυρη.

Η πυρκαγιά καίει δασική και χορτολιβαδική έκταση και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις αποτελούμενες από  40 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων της 3ης ΕΜΟΔΕ, 20 οχήματα, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν από αέρος τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Οι δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς από πυροσβέστες από το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο. 

Νέο μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής στις 17:26, ζητώντας την απομάκρυνσή τους προς τις Μάνδρες.

Νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα λίγο πριν τις 5 το απόγευμα,  είχε σταλεί κι άλλο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους, προκειμένου να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

«Δασική πυρκαγιά μεταξύ των περιοχών Χωρδάκι & Αγίου Ιωάννη Ρεθύμνου. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται στο μήνυμα.


Επί ποδός βρίσκονται και οι τοπικές αρχές, με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Ρεθύμνου Μιχάλη Σαρρή να τονίζει πως το έργο της Πυροσβεστικής συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτωπο της φωτιάς δεν βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή, ωστόσο είναι μεγάλο, γεγονός που σε συνδυασμό με τους ανέμους που επικρατούν στην περιοχή προκαλεί ανησυχία.

Το μεγάλο πύρινο μέτωπο «γύρισε» και κατευθύνεται αυτήν την ώρα προς την Ορνέ του δήμου Αγίου Βασιλείου.

Μάλιστα σύμφωνα με τον κ, Σαρρή στην ίδια περιοχή είχε ξεσπάσει και πέρυσι η φωτιά που επεκτάθηκε μέχρι τις Μέλαμπες και είχε προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές απειλώντας ακόμη και σπίτια. «Μέχρι στιγμής η φωτιά ακολουθεί την ίδια πορεία, όμως είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρομε να την ελέγξουμε. Είναι μια δύσκολη φωτιά», δήλωσε στο Creta24 o κ. Σαρρής.

Η φωτιά, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, ξεκίνησε από το Αμάρι και ανέβηκε προς τα πάνω στο Δήμο Αγίου Βασιλείου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά καίει σε δύσβατη χαράδρα καθώς επίσης και σε πλαγιά όπου εκεί δρουν με μεγαλύτερη ευκολία οι πυροσβέστες.

«Θεωρώ ότι πολύ γρήγορα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα και όπως προσωπικά αντιλαμβάνομαι το πεδίο της φωτιάς, έχει αρχίσει ο έλεγχός της», εξήγησε ο δήμαρχος.

Πυροσβεστική, δήμοι και υπηρεσίες πολιτικής προστασίας παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και αύριο Πέμπτη, ο κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αυξημένος στις περισσότερες περιοχές της χώρας και στην Κρήτη.

Σύμφωνα εξάλλου με τις μετεωρολογικές προβλέψεις ,μέχρι και την προσεχή Δευτέρα τουλάχιστον, στο Αμάρι και στην ευρύτερη περιοχή, θα πνέουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι, η ένταση των οποίων θα φτάνει τα 6 Μποφόρ ενώ ανά διαστήματα προβλέπονται ριπές ανέμου έως και εβδομήντα χιλιομέτρων.

Πηγή εικόνων: Rethnea.gr

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ