Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Καμάρι του Ρεθύμνου η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας – Συνέντευξη με τον Χρήστο Παπαδοπετράκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Author Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Χρήστος Παπαδοπετράκης, ως βασικό κύτταρο της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας μιλάει ανοιχτά στο Daynight.gr για την πραγματικότητα που βιώνει.

Είναι πολυτέλεια να ζεις στην πόλη όπου νέα παιδιά πηγαίνουν και εγγράφονται αυτοβούλως στην Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας, μπαίνοντας μπροστάρηδες σε επικίνδυνες καταστάσεις! Στο Ρέθυμνο όπου το καλοκαίρι ζήσαμε πυρκαγιές που πλησίασαν σε σπίτια, στο Ρέθυμνο όπου ζήσαμε πλημμύρες που απειλούν οικογένειες με εκκενώσεις σπιτιών, οι νέοι ενεργοποιούνται, δίχως προσωπικό κέρδος!

Ο Χρήστος Παπαδοπετράκης  ως βασικό κύτταρο της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας μιλάει στο Daynight.gr για την πραγματικότητα που βιώνει.

Τι τον ρωτάνε, άραγε, τα παιδιά του όταν ανοίγει την πόρτα του σπιτιού και τον βλέπουν να τρέχει έξω με αγωνία, απαντά: “Σίγουρα όταν τα παιδιά μου με βλέπουν και φεύγω από το σπίτι με την στολή της Πολιτικής Προστασίας κι ακούσουν τα ελικόπτερα να περνάνε πάνω από το σπίτι, με ρωτάνε που πάω. Όταν γυρίσω και με βλέπουν μαυρισμένο και να μυρίζω… καμμένο, μου λένε “είμαστε ασφαλείς τώρα; έσβησες την φωτιά;” Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά βλέποντας τους γονείς να προσφέρουν θεωρώ ότι γαλουχούνται με τον εθελοντισμό. Είναι βασικό οι γονείς να περνάνε στα παιδιά το μήνυμα ότι δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα να συμβούν μόνα τους…”

«Τα πράγματα ποτέ δεν είναι απλά. Το καλοκαίρι πυρκαγιές και το χειμώνα πλημμύρες. Όμως όταν κινδυνεύουν σπίτια με την οικογένεια μέσα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή…», μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χρήστος Παπαδοπετράκης. “Τα πιο δύσκολα περιστατικά είναι οι πυρκαγιές που απειλούν κατοικημένες περιοχές. Εμείς το ζήσαμε αυτό στις 4 Οκτωβρίου 2019 στα Τρία Μοναστήρια, όπου εκκενώθηκαν μέχρι και σχολεία και δεν υπήρχε η οργάνωση που υπάρχει σήμερα.

Η πλημμυρική φυσιογνωμία του Ρεθύμνου δεν μπορεί να αφήσει… ήσυχη την Εθελοντική Ομάδα. Υπάρχουν παραδείγματα του παρελθόντος που ήχησε το 112 για εκκένωση σπιτιών. Ο Χρήστος Παπαδοπετράκης ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί ούτε σήμερα να υπάρξει εφησυχασμός: “Πλημμυρικά έντονο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε στο ανατολικό Ρέθυμνο, το οποίο έχει πάρα πολλές ιρλανδικές διαβάσεις, στις οποίες συμμετέχουμε στο να κλείσουν όταν υπάρχουν πλημμύρες. Κάτι που έγινε και στον Πλατανιανό ποταμό.”

Η Ομάδα ΕΝΑ στην οποία δραστηριοποιείται ο Χρήστος Παπαδοπετράκης λειτουργεί με κάποιους βασικούς κανόνες: “Αυτό που ξεχωρίζει έναν εθελοντή είναι η εσωτερική του επιθυμία να προσφέρει χωρίς αντάλλαγμα. Είναι η ανιδιοτέλεια, η αίσθηση ευθύνης απέναντι στους συνανθρώπους του και το περιβάλλον και η ανάγκη να είναι ενεργός πολίτης με ουσιαστική συμβολή στην κοινωνία. Όταν συμβαίνει ένα γεγονός, μια πυρκαγιά  για παράδειγμα, πάντα είμαστε σε συνεννόηση με την πυροσβεστική η οποία μας καθοδηγεί και μας δίνει κατευθυντήριες οδηγίες στο πού και πώς μπορούμε να συνδράμουμε. Συνήθως πρόκειται για πυρκαγιές σε χορτολιβαδικές η δασικές εκτάσεις», αναφέρει σχετικά.

Η ομάδα έχει ενεργό ρόλο στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) που γίνεται κάθε χρόνο με την Περιφέρεια και όλες τις αρχές που συσχετίζονται με τις φυσικές καταστροφές. Όμως η Ομάδα των Εθελοντών έχει ανάγκες βασικές για να μπορεί να είναι παρούσα και λειτουργική: “Γενικά η ομάδα πάσχει από υλικοτεχνική βοήθεια και δεν έχουμε υποστήριξη στα βασικά και απλά έξοδα όπως είναι καύσιμα ή τα καθημερινά έξοδα των εθελοντών, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στην συμμετοχή των εθελοντών.”

Και βέβαια το μεγάλο στοίχημα είναι τι συμβαίνει στην αληθινή ζωή με την συμμετοχή των νέων Ρεθυμνιωτών: “Η προσφορά των νέων ανθρώπων είναι συγκινητικά μεγάλη. Η ροή νέων ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν είναι συνεχής και μεγάλη. Το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι δεν υπάρχει η ανάλογη ενημέρωση που θα τους βοηθήσει να έρθουν σε εμάς. Αυτό που λείπει είναι η ενημέρωση μέσα στα σχολεία, για να καλλιεργηθεί το πνεύμα της συμμετοχής, για να δημιουργηθεί η επόμενη γενιά εθελοντών στην ρίζα της μέσα!”

Υπάρχουν 85 συνολικά εθελοντές από όλο το Ρέθυμνο και 13 οχήματα τα οποία επιχειρούν:

-με εγκαταστάσεις πυρόσβεσης

– με μεταφορά προσωπικού

-με περιπολικά οχήματα τα οποία επανδρώνουν φυλάκια ή κάνουν περίπολα τις ημέρες υψηλού κινδύνου

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας Ρεθύμνου, μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ, ενώ για την Ομάδα ΕΝΑ μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ