Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Γιατί το Ρέθυμνο μένει τόσο πίσω στο θέμα των αδέσποτων – Ο Γιώργος Αστρινός αποκαλύπτει στο Daynight.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
.

«Ο Δήμος Ρεθύμνου δεν έχει χώρο προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτων κατόπιν προσωπικής επιλογής του ίδιου του Δημάρχου Ρεθύμνου που αρνήθηκε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος»

Δεν είναι ούτε φυσιολογικό ούτε αποτελεί ένδειξη ανθρωπιάς το να παρατάμε μικρά κουτάβια και γατάκια στους κάδους σκουπιδιών. Όπως, βεβαίως, δεν είναι νορμάλ να βλέπουμε βίντεο με κακοποιήσεις ζώων στο Τικ Τοκ και να μην αντιδρούμε. Ο γνωστός Ρεθυμνιώτης ζωόφιλος και Γενικός Γραμματέας της KOFFA NGO, Γιώργος Αστρινός, μίλησε στο Daynight.gr και έδωσε μια εικόνα σχετικά με το πού… κινείται η πόλη μας στο θέμα των αδέσποτων ζώων.

-Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα με τις συχνές εγκαταλείψεις μικρών κουταβιών σε κάδους σκουπιδιών στο Ρέθυμνο;

Το θέμα της εγκατάλειψης κουταβιών (σκυλάκια και γατάκια) είναι πολύ σοβαρό όχι μόνο στην πόλη του Ρεθύμνου αλλά σε όλη την Ελλάδα! Η εγκατάλειψη κουταβιών πλέον στο Ρέθυμνο γίνεται παντού και όχι μόνο στους χώρους του Πανεπιστημίου στου Γάλλου. Παραδείγματος χάριν, έγινε εγκατάλειψη σε κεντρικό σημείο της πόλης του Ρεθύμνου στο αύλειο χώρο του ΚΑΠΗ στην οδό Μοάτσου!

-Ποια ήταν η τελευταία περίπτωση που “έτρεξες” και σε ποια περιοχή της πόλης;

Πριν δύο μήνες, περίπου, στις 16 Ιουλίου με ειδοποίησαν φίλοι ότι περιφέρεται σκυλί από την περιοχή του Κουμπέ μέχρι το κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου σε άθλια κατάσταση με έντονα δερματικά προβλήματα, υποσιτισμένο, κινούμενο με πολύ μεγάλη δυσκολία και μεγάλης ηλικίας περίπου 8 ετών! Χωρίς καμία δεύτερη σκέψη το σκυλί αφού πρώτα το πήγα στον κτηνίατρο που διαθέτει το πρόγραμμα του Δήμου Ρεθύμνου, όπου εμβολιάστηκε, αποπαρασιτώθηκε και τοποθετήθηκε microchip με στοιχεία κηδεμόνα τον Δήμο Ρεθύμνου, ήρθε στο σπίτι μου και ξεκίνησε συνολική θεραπεία για τα δερματικά του προβλήματα. Έχοντας καλή τροφή και πολλή αγάπη, φροντίδα και παρέα, μετά από δύο μήνες είναι ένα άλλο σκυλί γεμάτο ενέργεια και γεμάτο ευγνωμοσύνη και αφοσίωση! Το όνομα του είναι Kobo και θέλω να σημειώσω εδώ την βοήθεια που πήρα από λίγους καλούς φίλους μου σε ό,τι χρειάστηκε αυτό το σκυλί!

Ο Νίκος Αστρινός

– Πώς κρίνεις το έργο του Δήμου Ρεθύμνου στο κεφάλαιο “ζώα στην πόλη”;

Η εγκληματική αδιαφορία του Δήμου Ρεθύμνου από επιλογή και έχοντας κύριο υπεύθυνο τον ίδιο τον Δήμαρχο κ. Γ.Μαρινάκη καθώς και όλους τους μέχρι και σήμερα εντεταλμένους Δημοτικούς συμβούλους για τα αδέσποτα, καλά κρατεί εδώ και 12 χρόνια. Από την ψήφιση του Ν.4039/12 και πρόσφατα του Ν.4830/21 που δίνουν την ευθύνη περίθαλψης και φροντίδας των αδέσποτων στους Δήμους.

Ο Δήμος Ρεθύμνου δεν έχει συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων, δεν έχει δημοτικό καταφύγιο δηλαδή χώρο προσωρινής φιλοξενίας και φροντίδας αδέσποτων και όλα αυτά κατόπιν προσωπικής επιλογής του ίδιου του Δημάρχου Ρεθύμνου που αρνήθηκε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος για την δημιουργία και λειτουργία ενός τέτοιου χώρου, σε πλήρη αντίθεση με τον Δήμο Χανίων που και συνεργείο περισυλλογής διαθέτει εδώ και 5 χρόνια και αποδεχόμενος την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από τον Φιλόδημο πολύ σύντομα θα λειτουργήσει Δημοτικό καταφύγιο με ευρωπαϊκές προδιαγραφές!

-Και με τις φόλες που εμφανίζονται ξαφνικά στις γειτονιές, τι γίνεται;

Οι πολίτες αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να καταγγείλουν στην Αστυνομία το οποιοδήποτε περιστατικό ύπαρξης φόλας με επιμονή, καθότι εκτός από τα ζώα συντροφιάς τους κινδυνεύουν εξίσου και τα παιδιά που ανέμελα παίζουν και μπορεί να πέσουν θύματα μιας φόλας. Ένας τρόπος προστασίας των κατοικίδιων είναι να τα βγάζουν βόλτα μόνο με λουράκι και να έχουν στραμμένα μονίμως τα μάτια τους και την προσοχή τους στο τι κάνει, τι μυρίζει ή τι πιθανώς προσπαθεί να μασήσει.

-Πώς θα πρέπει να αντιδράσει κάποιος που γίνεται αυτόπτης μάρτυρας μιας κακοποίησης ζώου;

Η απάντηση είναι μια και μοναδική: Κάθε ευαίσθητος και συνειδητοποιημένος πολίτης οφείλει επώνυμα και άμεσα να καταγγείλει στην Αστυνομία παραθέτοντας στοιχεία όπως φωτογραφίες ή βίντεο από τέτοιες πράξεις, ζητώντας επιτακτικά την άμεση επέμβαση και πλήρη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας από την Αστυνομία χωρίς χρονοτριβή! Δηλαδή να κάνει ακριβώς αυτό που θα έκανε αν ήταν μάρτυρας κακοποίησης ενός παιδιού μιας γυναίκας ενός ανήμπορου η ηλικιωμένου ανθρώπου!

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ