Βρειτε μας στα Social Media
Διαφήμιση vikos

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Τουρίστες και ντόπιοι γύρισαν την πλάτη στα ακριβά εστιατόρια

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Author Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Γύρισε την πλάτη ο κόσμος στα “ακριβά” πρωτοκλασάτα καταστήματα εστίασης; Τι είναι αυτό που άλλαξε φέτος; 

Η νέα τάση καταγράφηκε πρώτα στον κλάδο του τουρισμού. Τουριστικά συγκροτήματα 5 αστέρων είχαν μήνα Αύγουστο άδεια δωμάτια. ‘Οπως και εστιατόρια – “μαγαζιά γωνία”, είχαν άδεια τραπέζια στον πιο κινητικό μήνα του χρόνου! Η στροφή που παρατηρήθηκε στον τουρισμό με ύφεση στα 5 αστέρων και ραγδαία άνοδο των 4 και των 3 αστέρων, επεκτάθηκε και στην εστίαση του Ρεθύμνου! Και ανακάτεψε την τράπουλα για τα καλά… 

Ο Ανδρέας Κλαψινός, Γραμματέας του Συλλόγου Εστίασης Ρεθύμνου, καταθέτει στο Daynight.gr την εκτίμησή του για το τι άλλαξε φέτος και πώς επηρέασε τους τζίρους των καταστημάτων εστίασης.

“Η αλήθεια είναι αυτή: Οι τουρίστες που ήλθαν φέτος δεν προτίμησαν τα ξενοδοχεία 5 αστέρων και τα υψηλά γαστρονομικά μαγαζιά. Προτίμησαν παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια – ειδικά οι Γερμανοί – που έχουν κρητικό παραδοσιακό φαγητό.Ναι, δεν παράγγελναν ακριβά πιάτα ούτε ακριβά ψάρια. Κοιτούσαν τον κατάλογο καλά – καλά, έβλεπαν τις τιμές και επέλεγαν την κρητική παραδοσιακή κουζίνα. Υπήρχε πάρα πολύς κόσμος και έτσι αναπλήρωσαν το χρηματικό κενό οι τουρίστες που ξοδεύουν ακριβότερα”, σχολιάζει αρχικά ο κ. Κλαψινός.

Ο Γραμματέας του Συλλόγου Εστίασης Ρεθύμνου αναφέρει ποιες χώρες ξόδεψαν περισσότερα χρήματα αλλά και ποια ήταν τα ντόπια πιάτα που ήταν φέτος περιζήτητα: Ήλθε κόσμος από όλη την Ευρώπη, με πρώτους και καλύτερους τους Γερμανούς. Έχουν και αυτοί οικονομική κρίση. Ακολούθησαν οι Σκανδιναβοί κι είχαμε πάρα πολλούς Πολωνούς, που ξοδεύουν αρκετά. Σε ότι έχει να κάνει με τις γαστρονικές τους προτιμήσεις, πολύ ψηλά στη λίστα τους ήταν το τσιγαριαστό, το κλέφτικο και ο κόκκορας με πιλάφι .

Ο Ανδρέας Κλαψινός

Αλλά και σε τοπικό επίπεδο, η ακρίβεια έχει δημιουργήσει μια εξίσου άσχημη εικόνα: ακόμα και αυτή η μία Κυριακή που έβγαινε στην ταβέρνα μια Ρεθυμνιώτικη οικογένεια, έχει πλέον καταργηθεί. 

Ο Ανδρέας Κλαψινός, μάλιστα, εκτιμά ότι τα καταστήματα που δεν θα ανοίξουν το χειμώνα θα είναι αρκετά, προκειμένου να κρατήσουν χαμηλά τα έξοδά τους.

“Το χειμώνα λίγοι συνάδελφοι θα μείνουν ανοιχτοί. Θέλουν να κρατήσουν τα έξοδα χαμηλά. Κάποιοι θα ανοίξουν  Παρασκευο-Σαββατοκύριακο, κάποιοι δεν θα ανοίξουν καθόλου και κάποιοι θα ανοίγουν μόνο τα  μεσημέρια. Τα πάντα έχουν πάει προς τα πάνω και για εμάς στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε. Αυτό που μπορεί όλους -καταναλωτές και καταστηματάρχες- να μας βοηθήσει, είναι η μείωση του Φ.Π.Α στο 13%. Είχαμε δυο ανατιμήσεις στον καφέ από τον Ιούνιο… Ολα αυτά δεν βοηθάνε. Και δεν βοηθάει και μια Ρεθυμνιώτικη οικογένεια να βγει να καθίσει στα καταστήματά μας. Εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές και θα προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο», καταλήγει

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ