Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Ο Μάνος έχει καταγράψει την ιστορία πάνω από 1.000 οικογενειών του Ρεθύμνου!

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Author Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Άλλη μία παρουσίαση, η πέμπτη στη σειρά, του βιβλίου «Ρέθεμνος. Σημεία των Καιρών 5» του Μάνου Χ. Γοργοράπτη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024 στις 12 το μεσημέρι, σε γνωστό κινηματογράφο στο Ρέθυμνο.

Το Ρέθυμνο όπως δεν μπορεί κανένας να το φανταστεί, ζωντανεύει για 5η φορά ο Μάνος Γοργοράπτης, με συλλεκτικές φωτογραφίες που προκαλούν έκπληξη και συγκίνηση. Υπάρχει μέσα στην έκδοση φωτογραφία της Ηλεκτρικής Εταιρείας στην οδό Μίνωος με την οδό Μελισσινού, που ουσιαστικά μας δείχνει το κτίριο τότε που το είχαν επιτάξει οι Γερμανοί. Υπάρχει ακόμα-ακόμα φωτογραφία της Κουντουριώτου όταν ήταν διπλής κατεύθυνσης!

Το Daynight.gr επικοινώνησε με τον Μάνο Γοργοράπτη και μας έδωσε να καταλάβουμε γιατί επί της ουσίας κάθε φορά η έκδοση  «Ρέθεμνος – Σημεία των Καιρών» ενώνει μικρούς και μεγάλους: Είναι το ιστορικό αρχείο της ζωής της πόλης!

Ο Μάνος Γοργοράπτης αναφέρει σχετικά: “Εγώ πια νομίζω ότι δεν περπατώ στο Ρέθυμνο του 2024, αλλά στο Ρέθυμνο του 1960. Με μεταφέρουν σε μια εποχή που υπήρχε αλληλεγγύη μεταξύ των γειτόνων…που άφηναν μια καρέκλα έξω από την πόρτα του μαγαζιού τους, για να πάνε για την μεσημεριανή τους σιέστα, χωρίς να κλείνουν ποτέ το μαγαζί.  Γιατί η μεγάλη ιστορία της πόλης δεν θα υπήρχε, αν δεν υπήρχαν οι μικρές ιστορίες όλων των ανθρώπων αυτών με την δουλειά τους και τις οικογενειακές τους σχέσεις.”

Η 5η έκδοση ζωντανεύει οικογένειες του Ρεθύμνου που είχαν κλινική στο παλιό λιμάνι, ζωντανεύει οικογένειες που είχαν αναλάβει να φτιάχνουν το ψωμί των Ρεθυμνιώτικων οικογενειών. Όπως ομολογεί ο Μάνος Γοργοράπτης: “Το βιβλίο Ρέθεμνος – Σημεία των Καιρών 5, αριθμεί 52 νέα αφιερώματα σε οικογένειες Ρεθυμνιωτών: όπως είναι η οικογένεια Κοκονά που είχε την κλινική στο παλιό λιμάνι, φούρνους όπως του Αποστολάκη ή του Γαβαλά, εστιατόριο του Κυργιανιτάκη και πολλά ακόμη. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν εμπιστευτεί σε εμένα την ιστορία της οικογένειάς τους.”

Και δεν λείπουν βέβαια και οι ιστορίες που μοιάζουν απίστευτες, αλλά πηγάζουν από τους ανθρώπους εκείνης της εποχής και του τρόπου που βίωναν την κάθε ημέρα μέσα στις δουλειές τους… όπως ήταν τα Γραφεία Τελετών! “Έπαιζαν μέσα στα φέρετρα κουμάρι την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να ξορκίσουν το κακό. Όλες αυτές οι ιστορίες δημιουργούν πρώτα σε εμένα έκπληξη. Όταν πια πιάσουν την εφημερίδα στα χέρια τους, συγκινούνται, με καλούν στο τηλέφωνο και μου λένε ένα ευχαριστώ.

Η ικανοποίηση του Μάνου Γοργοράπτη για αυτή την συλλογή από τις ζωές των ίδιων των Ρεθυμνιωτών αποκαλύπτει και την μεγαλύτερη αλήθεια: ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις ο δρόμος που ανοίγεται πόσο μακριά ή πόσο ψηλά θα σε πάει! Και αυτό το γεγονός το παραδέχεται ο Μάνος Γοργοράπτης… “Όταν ξεκίνησα το 2005 να αρθρογραφώ στην εφημερίδα Ρέθεμνος και να καταγράφω ιστορίες Ρεθυμνιώτικων οικογενειών, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έφτανε σήμερα στην 5η έκδοση με πάνω από 1000 οικογένειες συνεντευξιαζομένων. Εκείνο το πρώτο βιβλίο με τις 30 οικογένειες έφτασε να έχει επανεκδοθεί και να ετοιμάζουμε να επανεκδόσουμε και το 2ο βιβλίο.”

  • Το βιβλίο παρουσιάζουν οι Αθηνά Πετρακάκη (∆ηµοσιογράφος) και Αναστασία Πλατυρράχου (Επιµελήτρια Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύµνης), ενώ τη βιβλιοπαρουσίαση θα κλείσει κλιµάκιο της Χορωδίας του ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΚΑΡΠΟΣ υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Μαυράκη.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ