Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Μιλήσαμε με τον σεφ που «τάισε» την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ρέθυμνο!

Διαφήμιση
Διαφήμιση
.

O Βασίλης Λεωνίδου που έχει κερδίσει το βραβείο από τον Ξένο Οδηγό Flos Olei ως ο Καλύτερος Chef Eλαιολάδου στον κόσμο, περιπλανιέται στις σπιτικές αυλές και ψάχνει για τις αυθεντικές Ρεθυμνιώτικες συνταγές που ισοδυναμούν με συγγραφή γευσιγνωστικής ιστορίας!

Συνέντευξη στον Παντελή Σπυριδάκη για το Daynight.gr

Σε μια από τις σελίδες της, «τάισε» την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ψάρι από την Αγία Γαλήνη & μυζήθρα από το Αμάρι, όταν εκείνη επισκέφθηκε την πόλη του Ρεθύμνου.

Μπορεί να κατάγεται από το Αγρίνιο αλλά να δεν το κουνάει ρούπι από τo Ρέθυμνο! Αναρωτιέστε κι εσείς γιατί; Το Daynight.gr πήγε στην… έδρα του και τον ρώτησε ευθέως!

O Βασίλης Λεωνίδου

Το Ρέθυμνο και η γαστρονομική διαχρονικότητά του, κρατά στο  επίκεντρο την Παλιά Πόλη ακόμη κι όταν τελειώσει το καλοκαίρι. Ο σεφ Βασίλης Λεωνίδου, μάς εξηγεί ποια είναι τα φαγητά που έρχονται σε πρώτη ζήτηση αυτή την εποχή.

“Αυτή τη στιγμή περνάμε στα λαχανικά του χειμώνα: φεύγουν τα βλήτα κι έρχονται τα σταμναγκάθια κι αλλάζουν τα πιάτα. Έχουμε ζήτηση περισσότερο στο κρέας και στα μαγειρευτά φαγητά, οπότε αρχίζουμε τέτοια πιάτα όπως το αρνί το μαγειρευτό, τα μοσχάρια που είναι σιγοψημένα για ώρες με σάλτσα ντομάτας.”

Αν σκεφτεί μάλιστα κανείς το menu που δημιούργησε ο σεφ για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνειδητοποιεί πόσο τυχεροί είμαστε που τον έχουμε στην πόλη μας: “Το μενού το σχεδιάσαμε μαζί με την κυρία Κατερίνα Ξεκάλου με πολύ ενδιαφέρον ώστε να δείξουμε τα πιάτα, τα οποία κάνουμε εμείς εδώ αλλά και να βάλουμε και προϊόντα εποχής, όπως τα τυριά και τα ψάρια από την Αγία Γαλήνη, προκειμένου η Πρόεδρος να μάθει τον τόπο μας. Για εμάς,  το να ταΐσουμε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι εξίσου σημαντικό με τους ανθρώπους που έρχονται εδώ να μας τιμήσουνε με την παρουσία τους”.

Ο Βασίλης Λεωνίδου αντιμετωπίζει τις συνταγές, σαν ιστορίες του τόπου. Κι έτσι τις δοκιμάζει και τις βάζει στα πιάτα του. Όπως έγινε με τον τζεβρεμέ και το ντοματόρυζο: “Θα σου πω για δυο συνταγές. Η μια είναι ο τζεβρεμές, το γλυκό με το φύλλο κρούστας, την μυζήθρα, κανέλλα και ζάχαρη. Τηγανίζεται σε ελαιόλαδο. Την ανακάλυψα ερχόμενος εδώ.

Η δεύτερη συνταγή είναι το ντοματόρυζο του εργάτη του αμπελιού, που πήρε μαζί του ένα απλό ντοματόρυζο κρύο, που το ‘χε φτιάξει η γυναίκα του. Και στο διάλειμμα στον τρύγο, άνοιξε το φαΐ, και -μαζί με το σταφύλι του τρύγου και το τυράκι του φυσικά- έμεινε σαν ένας συνδυασμός που αφορούσε τον εργάτη του αμπελιού στην Κρήτη.”

Ο Βασίλης Λεωνίδου έχει κερδίσει πολλά βραβεία, όμως ένα, όπως παραδέχεται, είναι για αυτόν το πιο βαρύ και πολύτιμο: “Πολλά φεστιβάλ και πολλές είναι οι παρουσιάσεις για την γαστρονομία της Κρήτης και το ελαιόλαδο. Το σημαντικότερο όμως με ακολουθεί από το 2017, από την Ιταλία. Ήταν μια βράβευση για τον Top Chef Ελαιολάδου στον κόσμο.”

Στο ερώτημα ποιο Ρεθυμνιώτικο προϊόν θα έβαζε ως ισάξιο δίπλα στον πράσινο χρυσό, το λάδι… η απάντηση του είναι και αιφνιδιαστική αλλά και δελεαστική:

“Θα έβαζα όλα τα τυριά. Η Κρήτη και εξαγωγές κάνει αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα αναζητούν την κρητική γραβιέρα,  τον ξηρό ανθότυρο, την μυζήθρα. Πλέον γνωρίζουν πάρα πολλά τυριά που έχουμε. Και δεν θα μπορούσα να παραλείψω τον ξινόχοντρο, και είναι κάτι, το οποίο δεν θα το βρεις εύκολα όπως το κρέας και το ελαιόλαδο.”

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ