Βρειτε μας στα Social Media

ΥΓΕΙΑ

Αντικολλητικά τηγάνια: Πότε πρέπει να τα αντικαταστήσετε – Αυτά τα συμπτώματα σας βοηθούν

augo-tigani
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε κάθε σπίτι υπάρχουν αντικολλητικά τηγάνια. Είναι πρακτικά στη χρήση τους και μπορούν όλοι να μαγειρέψουν φαγητό σε λίγα λεπτά.

Για να δημιουργηθεί η αντικολλητική επικάλυψη σε κατσαρόλες και τηγάνια χρησιμοποιούνται οι ουσίες πολυτετραφθοροαιθυλένιο (PTFE), που είναι ευρέως γνωστή ως teflon και υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA).

Και οι δύο ουσίες εξασφαλίζουν τη λεία επιφάνεια, εμποδίζοντας το φαγητό να κολλήσει στην επιφάνεια κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.

Υπάρχουν, επίσης κεραμικά αντικολλητικά τηγάνια από καινοτόμες επικαλύψεις με βάση την άμμο, χωρίς να υπάρχει η ανησυχία για απελευθέρωση επιβλαβών χημικών ουσιών.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα περιστατικά που σχετίζονται με την υπερθέρμανση του teflon. Σε θερμοκρασίες άνω των 260°C, οι επικαλύψεις τεφλόν αρχίζουν να διασπώνται, απελευθερώνοντας τοξικές χημικές ουσίες στον αέρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η εισπνοή αυτών των χημικών αναθυμιάσεων μπορεί να προκαλέσει υψηλό πυρετό. Μια κατάσταση που είναι γνωστή ως πυρετός πολυμερούς καπνού ή «γρίπη τεφλόν».

Η «γρίπη τεφλόν» προκαλεί προσωρινά συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως ρίγη, πυρετό, πονοκέφαλο και πόνους στο σώμα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από 4-10 ώρες από την έκθεση και η κατάσταση συνήθως υποχωρεί εντός 12–48 ωρών.

Κάθε πότε θέλουν αντικατάσταση

Ακόμα και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, η επίστρωση teflon εξακολουθεί να διαλύεται με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με ένα άρθρο του 1998 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Polymer Degradation and Stability».

Εάν θερμαίνετε συχνά το τηγάνι σας στους 127 °C (περίπου η θερμοκρασία στην οποία τηγανίζουμε μια μπριζόλα), το τηγάνι θα έχει διάρκεια ζωής περίπου 2 – 3 χρόνια (ανάλογα με την χρήση), σύμφωνα με την μελέτη του 2001 στο περιοδικό Nature.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ