Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Πόσο επικίνδυνα είναι στους σεισμούς τα κτίρια της Παλιάς Πόλης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Author Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

“Αν μιλάμε για τα νέα κτήρια, που κτίστηκαν μετά το 2001, που θεσπίστηκε ο Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός, τότε τα θεωρώ ότι είναι ασφαλή. Όμως αν μιλάμε για κάποιο πανωσήκωμα της Παλιάς Πόλης, τότε όχι.”

Έντονη είναι η ανησυχία που υπάρχει για την Παλιά Πόλη Ρεθύμνου σε περίπτωση μεγάλου σεισμού. Μεγάλη επικινδυνότητα εντοπίζεται λόγω της εγκατάλειψης στα παλιά κτίρια, όπου πέφτουν οι σοβάδες και οι μεταλλικοί ράβδοι υποστήλωσης προεξέχουν και κρέμονται στον αέρα. Μάλιστα ο αρχιτεκτονικός κόσμος  ανησυχεί για δυο λόγους:

-για τα κτίρια που είναι τοίχο με τοίχο κολλημένα και ο τοίχος του παλιού κτίσματος ενδέχεται να συμπαρασύρει και το νεότερο με το οποίο γειτνιάζει

-για τα τραπεζοκαθίσματα στα καταστήματα καφέ και εστίασης όπου κάθεται κόσμος, ακριβώς κάτω από τα επικίνδυνα κτίρια και μπαλκόνια

Το Daynight.gr, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου, Στέφανο Σκανδάλη, έναν από τους πιο διακεκριμένους Ρεθυμνιώτες αρχιτέκτονες, με σπουδαίες διεθνείς διακρίσεις:

“Το άρθρο 428 του Προεδρικού Διατάγματος του 1999 ορίζει την διαδικασία άρσης του κινδύνου σε επικινδύνως ετοιμόρροπες κατασκευές. Δεν είναι όλα τα κτήρια του Ρεθύμνου ίδια. Αν μιλάμε για τα νέα κτήρια, που κτίστηκαν μετά το 2001, που θεσπίστηκε ο Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός, τότε τα θεωρώ ασφαλή. Όμως αν μιλάμε για κάποιο πανωσήκωμα της Παλιάς Πόλης, τότε όχι”, αναφέρει αρχικά ο κ. Σκανδάλης και συμπληρώνει:

«H ανησυχία αυτή είναι δικαιολογημένη. Όντως σε περίπτωση σεισμού υπάρχει μεγάλος βαθμός επικινδυνότητας για αυτά τα παλιά κι εγκαταλελειμμένα κτίρια. Στο Ρέθυμνο τον τελευταίο καιρό γίνονται πάρα πολλές επισκευές που έχουν να κάνουν με την ομορφιά. Αυτά όμως δεν είναι σημαντικά. Σημαντικότερο είναι να ελεγχθεί η στατική επάρκεια. Γιατί αν πέφτουν σοβάδες χωρίς σεισμό, φαντάζεστε τι έχει να γίνει με τον πρώτο μεγάλο σεισμό…»

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου, Στέφανος Σκανδάλης

Ωστόσο, ο κ. Σκανδάλης, τοποθετεί στο ευρύτερο κάδρο της προσοχής και το παραθαλάσσιο περιβάλλον του Ρεθύμνου το οποίο «δημιουργεί την εντονότερη διάβρωση κι αυτό σε συνδυασμό με την ηλικία και τον τρόπο που κατασκευάζονταν παλιά οι οικοδομές στο Ρέθυμνο φέρνουν αποτελέσματα οξείας επικινδυνότητας. Μιλάμε για οικοδομές άνω των 40 ετών. Oποιαδήποτε παθογένεια παρουσιάζουν, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να τις ελέγχει και να τις προλαβαίνει.»

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ