Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Ποια είναι η εικόνα στο Ρέθυμνο με τα ανασφάλιστα οχήματα – Έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Author Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

“Η αίσθηση μου είναι ότι ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ακόμα τι έρχεται όσον αφορά τα πρόστιμα και την νέα νομοθεσία μιας και παλιότερα αντίστοιχα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν”

Αρκετοί είναι στο Ρέθυμνο οι οδηγοί με τα ανασφάλιστα οχήματα που καλούν στις ασφαλιστικές εταιρίες για να μάθουν αν αυτή την φορά θα γλιτώσουν τα πρόστιμα που τα περιμένουν να φτάσουν στα χέρια τους από μέρα σε μέρα. Και αυτό αφορά και ιδιωτικά οχήματα Ρεθυμνιωτών αλλά και πολλά επαγγελματικά οχήματα, που κυκλοφορούν σε κάθε γειτονιά. Αν στους ανασφάλιστους προστεθούν κι όσοι δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ ή έχουν απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, τότε ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά πολύ…

Τα επερχόμενα πρόστιμα για όσους κυκλοφορούν με ανασφάλιστο όχημα, πάντως, προκαλούν ίλιγγο: Ξεκινούν από 250 ευρώ και μπορούν να φτάσουν μέχρι 1.000 ευρώ!

Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης επιβατικού αυτοκινήτου που δεν έχει ασφαλίσει το όχημά του θα κληθεί να πληρώσει 500 ευρώ πρόστιμο. Αν δεν προχωρήσει άμεσα στην ασφάλιση του οχήματος, το πρόστιμο θα διπλασιαστεί σε 1.000 ευρώ και θα αφαιρεθούν οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, μέχρι να συμμορφωθεί. Τα δίκυκλα αντιμετωπίζουν το χαμηλότερο πρόστιμο, ύψους 250 ευρώ.

Ο Γιάννης Πατεράκης, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα των Ασφαλειών στο Ρέθυμνο, σκιαγραφεί στο Daynight.gr την εικόνα που επικρατεί στην πόλη μας.

-Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Ρέθυμνο με τα ανασφάλιστα και τα αναμενόμενα πρόστιμα;

Η κατάσταση στο Ρέθυμνο με τα ανασφάλιστα και τα οχήματα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ είναι η ίδια όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δυστυχώς κυκλοφορούν ανάμεσα μας! Υπολογίζονται γύρω στις 600.000 οχήματα όλα μαζί, κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για 800.000€. Kανείς δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό.

-Οι άνθρωποι που επικοινωνούν με εσάς τι σας λένε; Σκοπεύουν να πληρώσουν ή θα το αφήσουν για αργότερα γιατί αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες;

Σε κουβέντες που έχω καθημερινά μαζί τους δείχνουν να καταλαβαίνουν ότι πρέπει να είναι ασφαλισμένοι σε κάθε περίπτωση. Νομίζω σιγά σιγά χτίζεται ασφαλιστική συνείδηση στον κόσμο, βέβαια υπάρχουν και αυτοί που λένε ότι δεν θα συμβεί ποτέ σε μένα. Είτε το τρακάρισμα, είτε ο έλεγχος…

– Υπάρχει κόσμος εδώ που θα λάβει πρόστιμα από 250 έως και 1.000 ευρώ έως το τέλος Οκτωβρίου;

Υπάρχουν και στην πόλη μας αρκετοί που κυκλοφορούν δυστυχώς ανασφάλιστοι. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι, όταν ασφαλίζεται προστατεύει την ίδια του την τσέπη/περιουσία, την οικογένεια του και φυσικά τον όποιον τρίτο υποστεί ζημιά από ένα ατύχημα, που μπορεί να συμβεί στον καθένα ανά πάσα ώρα και στιγμή. Δυστυχώς όλοι μας έχουμε εικόνα για το τι συμβαίνει με τα τροχαία ατυχήματα ειδικά στην Κρήτη, παρόλα αυτά κάποιοι εξακολουθούν να ρισκάρουν και να κυκλοφορούν ανασφάλιστοι εις βάρος των υπολοίπων. Το να πρέπει να πληρώσεις για τυχόν ζημιές (σωματικές-υλικές) που μπορεί να προξενήσεις δεν είναι εύκολο. Ο κόσμος (ο ανασφάλιστος) πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ασφαλίζοντας το όχημα του κάνει καλό στον ίδιο και στους γύρω του και γλιτώνει από πολλά κακά που επέρχονται μετά από ένα ατύχημα. Για αυτό πρέπει να ασφαλιστεί και όχι για το επερχόμενο πρόστιμο.

-Στην περίπτωση που δεν σπεύσουν να ασφαλίσουν τα οχήματά τους και να τα περάσουν από ΚΤΕΟ, τον Ιανουάριο κινδυνεύουν με διπλάσια πρόστιμα, αφαίρεση πινακίδων και άδεια κυκλοφορίας. Αυτό το γνωρίζουν;

Οι κυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα είναι οι εξής:

  • Χρηματικό πρόστιμο: Η τροχαία μπορεί να επιβάλει πρόστιμα που κυμαίνονται από 250€-500€ έως 1.000€, ανάλογα με τον τύπο του οχήματος.
  • Αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας: Οι αρχές μπορούν να αφαιρέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας και την άδεια του οχήματος.
  • Αφαίρεση διπλώματος οδήγησης: Ο οδηγός μπορεί να χάσει το δίπλωμά του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  • Αστικές και ποινικές ευθύνες: Σε περίπτωση ατυχήματος με ανασφάλιστο όχημα, ο οδηγός είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την κάλυψη των ζημιών, ενώ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος και με ποινικές διώξεις.

-Έχει προκαλέσει ανησυχία και αναστάτωση εδώ στον κόσμο το γεγονός ότι αποστέλλεται στην αρμόδια αστυνομική αρχή του τόπου διαμονής για την αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος και παράδοσή τους στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας;

Η αίσθηση μου είναι ότι ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ακόμα τι έρχεται όσον αφορά τα πρόστιμα και την νέα νομοθεσία μιας και παλιότερα αντίστοιχα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν. Από ότι βλέπω, αυτή την φορά θα πάμε παρακάτω και θα λυθεί ένα πρόβλημα με μεγάλες κοινωνικές διαστάσεις. Σε κάθε περίπτωσή καλό είναι να είσαι ασφαλισμένος για σένα και τους γύρω σου και όχι για το πρόστιμο, εκεί είναι νομίζω η όλη ουσία του ζητήματος.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ