Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Σε απόγνωση Κρητικοί αγρότες με την ανομβρία: «Οι ελιές είναι σαν να τις πλησίασε φωτιά»

ελιές
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που έχει επιφέρει στους ελαιώνες της Κρήτης η παρατεταμένη ανομβρία των τελευταίων μηνών με τους παραγωγούς να βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση.

Κι ενώ θα μπορούσε φέτος να είναι μία πολύ παραγωγική χρόνια, εντούτοις, τα πράγματα απέχουν πολύ το επιθυμητό διότι η έλλειψη βροχοπτώσεων ειδικά σε περιοχές όπου βρίσκονται ξηρικές ελιέςέχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης, Νίκο Δασκαλάκη ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, αυτό που διαπιστώθηκε από την αυτοψία που έκανε σε περιοχές ο ίδιος με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη αρμόδιου για θέματα πρωτογενή τομέα Σταύρου Τζεδάκη, είναι ότι σε πολλές περιοχές η εικόνα των ελαιοδέντρων που δεν αρδεύονται, είναι πολύ κακή καθώς όπως είπε “τα δέντρα είναι εξαιρετικά καταπονημένα”.

Ο ίδιος περιέγραψε χαρακτηριστικά ότι είναι “σαν να τα έχει πλησιάσει φωτιά” με το χρώμα τους πλέον να είναι ένα σκούρο καφέ, δηλαδή πολύ ξερό. Εάν συνεχιστεί η ανομβρία θα πρέπει ίσως οι ελαιοπαραγωγοί να προχωρήσουν σε αυστηρό κλάδεμα ανανεώσουν την κόμη του δέντρου και να συνεχιστεί η καλλιέργεια, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δασκαλάκης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα είναι εξαιρετικά έντονο σε περιοχές της Ανατολικής Κρήτης και συγκεκριμένα σε περιοχές του νομού Λασιθίου ωστόσο και στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου καταγράφεται μεγάλο πρόβλημα ειδικά σε Μεσαρά και Βιάννο όπου οι παραγωγοί ζητούν αποζημιώσεις από το κράτος προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργειά τους. Δυστυχώς όμως για εκείνους ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τέτοιες περιπτώσεις.

Πηγή: ekriti

Έκαναν λιτανείες και δεήσεις στον Θεό για να σώσουν τις ελιές τους οι αγρότες! | ΒΙΝΤΕΟ

 

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ