Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Νίκος Μαλλιαρός: Ένας εξωστρεφής Ρεθυμνιώτης στο «τιμόνι» του Γενικού Νοσοκομείου | ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Author Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

Μετά από 4 μήνες στο τιμόνι του Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ο Διοικητής του Νίκος Μαλλιαρός, κάνει στο Daynight.gr έναν πρώτο απολογισμό.

Υπάρχουν δεδομένα πλέον, που παλιότερα δεν λειτουργούσαν. Υπάρχουν τμήματα του Νοσοκομείου που λειτουργούν με καλύτερο ρυθμό αλλά και τμήματα που θέλουν υποστήριξη κι ενδυνάμωση. Όμως το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, έτσι όπως το βλέπει ο διοικητής Νίκος Μαλλιαρός, διαθέτει ένα ανυπέρβλητο ατού: το ανθρώπινο δυναμικό, εκείνο που στα δύσκολα επέμενε, πείσμωνε και τα κατάφερνε παρά τις πάμπολλες αντιξοότητες.

Η περίπτωση του Ρεθυμνιώτη κ. Μαλλιαρού,  εξαιτίας αυτής ακριβώς της εντοπιότητας, έχει μεταμορφώσει και τον άτυπο «διάλογο» ανάμεσα στην ιεραρχία του Νοσοκομείου με την τοπική κοινωνία: καθημερινά οι άνθρωποι τον συναντούν στους δρόμους της πόλης, τον σταματούν, τον ρωτούν και τους απαντά. Υπάρχει το τελευταίο διάστημα μια δεδομένη εξωστρέφεια και μια αλληλεπίδραση που δεν υπήρχε πριν σε πραγματικό χρόνο κι αυτό έχει αλλάξει και τις σκέψεις των Ρεθυμνιωτών  για το δικό τους Νοσοκομείο.

-Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που έχετε αντιμετωπίσει από την ανάληψη των καθηκόντων σας;

Η μεγαλύτερη δυσκολία με την οποία ήρθαμε αντιμέτωποι ήταν φυσικά η υποστελέχωση σε κρίσιμες κλινικές και τομείς του νοσοκομείου. Η έλλειψη επαρκούς προσωπικού μας έφερε αντιμέτωπους με σημαντικές προκλήσεις, ωστόσο εργαζόμαστε σκληρά για να καλύψουμε αυτά τα κενά και να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ασθενών.

-Ποια θεωρείτε ότι είναι η σημαντικότερη κατάκτηση μέχρι τώρα;

Αδιαμφισβήτητα η υπαγωγή του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου στην κατηγορία Άγονο τύπου Α΄ ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε κίνητρα για την προσέλκυση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, κάτι που συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρουμε. Παράλληλα, η ένταξη μας σε αυτό το καθεστώς εξασφάλισε τη συμμετοχή του ιδρύματος στην ειδική έκτακτη προκήρυξη που ήδη βρίσκεται στον αέρα, παρέχοντας μας την δυνατότητα ενίσχυσης με έξι θέσεις ιατρών σε μια σειρά από ειδικότητες.

-Η αυξημένη εξωστρέφεια προς την κοινωνία έχει βελτιώσει την εμπιστοσύνη του κόσμου;

Σε κάθε περίπτωση η εξωστρέφεια και η ορθή πληροφόρηση για τα πεπραγμένα της διοίκησης είναι κάτι που βοηθάει πάντοτε. Η τακτική ενημέρωση για τις δράσεις μας ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το νοσοκομείο. Είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να κάνουμε ώστε οι Ρεθεμνιώτες να γνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλουμε καθημερινά προκειμένου να ανταποκριθεί το ίδρυμα στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες τους.

-Πώς έχει αλλάξει η συνεργασία σας με το προσωπικό και τους γιατρούς;

Ως διοίκηση έχουμε επιλέξει, η συνεργασία μας με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να βασίζεται στην ανοιχτή επικοινωνία. Όλοι στο νοσοκομείο είναι συνεργάτες και συνομιλητές της διοίκησης. Είναι σημαντικό να ακούμε όλες τις απόψεις, να αξιολογούμε και να λαμβάνουμε υπόψιν απόψεις ανθρώπων που έχουν άμεση εμπλοκή με τα καθημερινά θέματα του ιδρύματος. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε αυτή τη σχέση, ώστε να υπάρχει ένα περιβάλλον συνεργασίας και συνεχούς βελτίωσης.

-Ποιες είναι οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες που εκφράζουν οι πολίτες;

Η δημόσια υγεία και κατ’ επέκταση το νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης μας, είναι υπόθεση όλων. Ο κόσμος ενδιαφέρεται για την λειτουργία του νοσοκομείου και θέλει να είναι αρωγός στην προσπάθειά μας. Αυτό είναι το αίσθημα που εισπράττουμε καθημερινά. Η στήριξη και η κατανόηση που δείχνουν οι πολίτες μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αφοσίωση για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του νοσοκομείου.

-Ποιο τμήμα λειτουργεί καλύτερα και ποιο χρειάζεται ενίσχυση;

Αυτό που έχω αποκομίσει το διάστημα αυτό, είναι πως όλα τα τμήματα έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Μέρα με τη μέρα προσπαθούμε κάθε τομέας να βελτιώνεται συνεχώς, ενώ ανιχνεύουμε διαρκώς τις ανάγκες των κλινικών μας σε συνεργασία με τους διευθυντές για να ενισχύσουμε εκεί που χρειάζεται περισσότερο. Ορισμένα τμήματα λειτουργούν ήδη άψογα, ενώ σε άλλα επικεντρώνουμε την προσπάθειά μας για περαιτέρω βελτίωση.

-Πώς κατορθώνετε να διατηρείτε τη λειτουργικότητα του νοσοκομείου μέσα από τις δυσκολίες;

Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι το κλειδί. Το νοσοκομείο διαθέτει εξαιρετικά στελέχη σε όλα τα επίπεδα. Στελέχη τα οποία προσπαθούμε να ενθαρρύνονται να προσφέρουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Το έχω αναφέρει πολλές φορές πως, το ανθρώπινο δυναμικό του ιδρύματος συμβάλει καταλυτικά στην καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους μας για τη διαχείριση των προκλήσεων. Σε συνεργασία και προμετωπίδα τον δικό τους επαγγελματισμό, καταφέρνουμε να διασφαλίζουμε μέχρι σήμερα την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου μας.

-Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Ως διοίκηση έχουμε εκφραστεί δημόσια μέχρι σήμερα, για την ανάγκη να υπάρξει μια συνολική προσέγγιση σε ότι αφορά το νοσηλευτικό μας ίδρυμα. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει τη συνεννόηση και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και ένα σαφές πλάνο για τη στελέχωση του ιδρύματος. Η προσπάθεια αυτή είναι διαρκής και οι στόχοι μας υψηλοί. Δεν πρόκειται να υπάρξει επανάπαυση. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όπως για παράδειγμα ο χαρακτηρισμός του νοσοκομείου σε άγονο τύπου Α΄, η επαναπροκήρυξη δύο άγονων θέσεων Διευθυντών στη χειρουργική και στην παθολογική, η τρέχουσα ειδική προκήρυξη για 6 νέες θέσεις και κινήσεις και για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών μέσα στο ίδρυμα. Δεν σταματάμε όμως εδώ. Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν και που προγραμματίζουμε. Η ενιαία προκήρυξη των υφιστάμενων κενών θέσεων στον οργανισμό του ιδρύματος, η υλοποίηση των εξασφαλισμένων έργων όπως η κατασκευή της νέας πτέρυγας του ιδρύματος και το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης, η σύνδεση του κλινικών του ιδρύματος με το ΠΑ.Γ.Ν.Η., καθώς και η ωρίμανση της ιδέας για την κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου είναι κάποια μόνο μέρη του συνολικού σχεδιασμού τα οποία δουλεύονται. Ως διοίκηση εργαζόμαστε καθημερινά προκειμένου να εξασφαλίσουμε τις λύσεις που απαιτούνται και αξίζουν στο νοσηλευτικό μας ίδρυμα.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ