Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Τι ώρα ξεκινούν οι παρελάσεις στην Κρήτη – Οι εκδηλώσεις σε όλο το νησί

παρέλαση Ρέθυμνο 28 Οκτωβρίου
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ξεκίνησαν την Παρασκευή και ολοκληρώνονται σήμερα, ανήμερα της εορτής

Με μεγάλη λαμπρότητα και κάθε επισημότητα εορτάζεται και φέτος η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Οι μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις αναμένεται να έχουν την τιμητική τους, ενώ θα προηγηθούν δοξολογία και καταθέσεις στεφάνων από τους επισήμους.

Οι πολίτες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις παρελάσεις πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα της Τροχαίας μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων, ενώ σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις στην Κρήτη θα επικρατήσει ηλιοφάνεια όλο το τριήμερο.

Οι εκδηλώσεις στο Ρέθυμνο

Και στο Ρέθυμνο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι ποικίλο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου με την παρέλαση πολιτικών, στρατιωτικών τμημάτων και Σωμάτων Ασφαλείας και με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνης, που θα ξεκινήσει στις 12:15 το μεσημέρι.

Ώρα 08:00 Πατριαρχική και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Τεσσάρων Μαρτύρων ιερουργούντος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου.

Ώρα 08:00 Επίσημη έπαρση της σημαίας της πόλης του Ρεθύμνου στο Ηρώο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Ώρα 10:30 Προσέλευση Επισήμων και Αρχών στον Ιερό Ναό Τεσσάρων Μαρτύρων με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνης και Τμήματος Απόδοσης Τιμών από το 547 και 548 Α/M ΤΠ.

Ώρα 11:00 Δοξολογία στον Ιερό Ναό Τεσσάρων Μαρτύρων.

Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την κα Αικατερίνη Γιαννούλη, φιλόλογο, καθηγήτρια στο Γυμνάσιο Ατσιποπούλου.

Ώρα 11:45 Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο του Άγνωστου Στρατιώτη με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνης και Τμήματος Απόδοσης Τιμών από το 547 και 548 Α/Μ ΤΠ.

Ώρα 11:55 Κατάθεση Στεφάνων.

Τα στεφάνια με ευθύνη των φορέων να ευρίσκονται μια ώρα τουλάχιστον νωρίτερα στο χώρο του Ηρώου και να έχει δηλωθεί στον υπεύθυνο τελετάρχη, το όνομα του εκπροσώπου του φορέα ή συλλόγου, που θα το καταθέσει, το αργότερο έως την 25η Οκτωβρίου 2024.(τηλ. 28313 43102, κ. Παλτατσίδης Σταύρος).

Τήρηση ενός λεπτού σιγής – Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Ώρα 12:15 Παρέλαση Πολιτικών, Στρατιωτικών Τμημάτων και Σωμάτων Ασφαλείας με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνης.

Συντονιστή της παρέλασης ορίζουμε τον υπεύθυνο της Ομάδας Φυσικής Αγωγής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνης, κ. Ανδρέα Κουρμούλη.

Ώρα 16:45 Προσέλευση Επισήμων και Αρχών στον Ιερό Ναό Τεσσάρων Μαρτύρων.

Ώρα 17:00 Εσπερινός και Λιτάνευση των Τιμίων Καρών των Αγίων Τεσσάρων

Μαρτύρων από την Λεωφόρο Κουντουριώτη -Βάρδα Καλλέργη – Κ. Γερακάρη με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνης και Αγήματος Απόδοσης Τιμών από το 547 και 548 Α/Μ Τ.Π

Ώρα 18:00 Υποστολή της Σημαίας της πόλης στο Ηρώο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Οι εκδηλώσεις στο Ηράκλειο

Οι εορταστικές εκδηλώσεις σήμερα Δευτέρα 28 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο θα ξεκινήσουν στις 11:30 το πρωί με τελετή στο μνημείο-άγαλμα του Δασκαλογιάννη (πλατεία Δασκαλογιάννη), ενώ στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί παρέλαση από τη λεωφόρο Δημοκρατίας στο ύψος του μνημείου Μάχης Κρήτης, συνέχεια προς πλατεία Ελευθερίας, οδό Αβέρωφ, οδό Έβανς και ολοκλήρωση στην Καινούργια Πόρτα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Ηράκλειο σύμφωνα με το πρόγραμμα είναι οι παρακάτω:

ΩΡΑ  7:30: Οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης και των προαστίων σημαίνουν χαρμόσυνα και η φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου παιανίζει το εωθινό.

ΩΡΑ  8:00

Επίσημη Έπαρση της Σημαίας στο μνημείο – άγαλμα του Δασκαλογιάννη (Πλατεία Δασκαλογιάννη).

ΩΡΑ 10:30

Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

ΩΡΑ 11:30    

Τελετή στο μνημείο – άγαλμα του Δασκαλογιάννη (Πλατεία Δασκαλογιάννη).

Επιμνημόσυνη δέηση.

Κατάθεση Στεφάνων. 

Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών.

Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

ΩΡΑ  12:00

Παρέλαση, από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας στο ύψος του μνημείου Μάχης Κρήτης, συνέχεια προς πλατεία Ελευθερίας, οδό Αβέρωφ, οδό Έβανς (αριστερά τη μεγάλη Έβανς) και ολοκλήρωση στην Καινούρια Πόρτα (Καμάρες, εξωτερικά των τειχών – στην είσοδο του Κηποθεάτρου «Νίκος  Καζαντζάκης»), των ακόλουθων τμημάτων: Της Φιλαρμονικής του Δήμου, των Αναπήρων Πολέμου, Παλαιών Πολεμιστών της Εθνικής Αντίστασης, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Σώμα Νοσηλευτικής, Σώμα Κοινωνικής Πρόνοιας, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών – Διασωστών – Ναυαγοσωστών), του Νομαρχιακού Σωματείου Ατόμων με Αναπηρίες Ν. Ηρακλείου, του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ηρακλείου, του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου, του Σωματείου Ποντίων ‘‘Εύξεινος Λέσχη’’ Ηρακλείου, του Συλλόγου Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου, του Συλλόγου Ν. Αλικαρνασσού «Η Αρτεμισία», του Συλλόγου Θρακιωτών Κρήτης «Ορφέας», του Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. Ηρακλείου, του Συλλόγου Μακεδόνων Κρήτης, των Δημοσίων και Ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων, του ειδικού Γυμνασίου Ηρακλείου, του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ., των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., των Δημοσίων και Ιδιωτικών Γυμνασίων, του Εσπερινού Γυμνασίου, των Δημοσίων και Ιδιωτικών Γενικών Ενιαίων Λυκείων Ηρακλείου, του Εσπερινού Λυκείου, του Καλλιτεχνικού Σχολείου, του Μουσικού Σχολείου, του Πρότυπου Λυκείου, των ΕΠΑ.Λ., του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ηρακλείου, των Στρατιωτικών Τμημάτων κατά την καθιερωμένη τάξη.

ΩΡΑ 17:15

Επίσημη Υποστολή της Σημαίας στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.  

Στα Χανιά

Το σημερινό πρόγραµµα στα Χανιά περιλαµβάνει:

Ώρα 08:30: Επίσηµη Έπαρση της Σηµαίας στο Φρούριο Φιρκά.

Ώρα 10:45: Επίσηµη ∆οξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασµιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ.κ. ∆αµασκηνός.

Ώρα 11:40: Επιµνηµόσυνη δέηση στο Ηρώο της Πόλης (Ρολόι), τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Ώρα 12:00

Παρέλαση Σχολείων Α’/βάθµιας & Β’/βάθµιας Εκπαίδευσης, Ανωτέρων και Ανωτάτων Σχολών, Οργανώσεων και Σωµατείων, Οδηγών και Προσκόπων, Παραδοσιακών και άλλων Συλλόγων/Οργανώσεων µε τοπικές ενδυµασίες και Ενόπλων ∆υνάµεων.

Ώρα 17:50 

Επίσηµη Υποστολή της Σηµαίας στο Φρούριο Φιρκά.

 

Στον Άγιο Νικόλαο

Ανήμερα του εορτασμού, θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών και η Φιλαρμονική του Δήμου Αγίου Νικολάου θα παίζει εμβατήρια. Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση μπροστά από το Ηρώο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

08:00 π.μ.: Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο Ηρώο των Πεσόντων από Προσκόπους και Οδηγούς.

10:00 π.μ.: Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας,

Μετά το πέρας της Δοξολογίας θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας η εκπαιδευτικός κ. Αλεξάνδρα Μπαγια ΠΕ 03 του 2ο Γυμνασίου Αγίου Νικολάου.

10.20 π.μ.: Επιμνημόσυνη Δέηση στο χώρο του Μνημείου των Ηρώων

10.30 π.μ.: Κατάθεση στεφάνων.

Απόδοση τιμών από Άγημα του Ναυτοπροσκόπων & Οδηγών.

Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών μας.

11.00 π.μ.: Παρέλαση μπροστά από το Μνημείο των Ηρώων, από τους: Λύκειο Ελληνίδων, Μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων, Σπουδαστές, Προσκόπους, Οδηγούς, Ομάδα Σαμαρειτών Διασωστών του τοπικού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αθλητικά σωματεία, οι Ακαδημίες Χορού Αγ. Νικολάου, και στρατιωτικά τμήματα.

 

Στη Σητεία

Το πρόγραμμα των σημερινών εορταστικών εκδηλώσεων στη Σητεία:

07:00:       Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών.

10:45:       Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες για τη Δοξολογία.

11:00:       Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης, Πολιούχου της Πόλης Σητείας

11:15 :      Πέρας Δοξολογίας

11:30:     Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Γιώργο Τσικαλάκη, μέλος      ΕΔΙΠ του ΕΛΜΕΠΑ, στο Ηρώο των Πεσόντων.

11:45:       Επιμνημόσυνη δέηση

Μετά το πέρας της Επιμνημόσυνης Δέησης θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Τήρηση ενός λεπτού σιγής

Απόδοση Τιμών – Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Σητείας.

12:00 Παρέλαση:

Αφετηρία των τμημάτων παρέλασης είναι η πλατεία Μουσείου.

Σειρά παρέλασης :

  • Δημοτική Φιλαρμονική
  • Λάβαρα Συλλόγων και Σωματείων του Δήμου
  • Εθελόντριες & Εθελοντές Νοσηλευτικής & Σώμα Σαμαρειτών – Διασωστών -Ναυαγοσωστών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Σητείας
  • Λύκειο Ελληνίδων – Παράρτημα Σητείας
  • Σύλλογος Μικρασιατών – Ποντίων & Αρμενίων Σητείας
  • Σύλλογος Ρυθμικής Γυμναστικής
  • Ποδοσφαιρική Ακαδημία ΝΙΚΗ ΣΗΤΕΙΑΣ
  • Σχολή Καράτε Σητείας
  • Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Τουρτούλοι»
  • Σχολή Παραδοσιακών Χορών Βεζυράκη Ευαγγελίας
  • Λαογραφικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σητείας « ΚΡΗΤΩΝ Ρίζες »
  • ΚΔΑΠ ΑμεΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ»
  • Δημοτικά Σχολεία 1ο, 2ο, 3ο, 4ο
  • Γυμνάσια 1ο, 2ο
  • Επαγγελματικό Λύκειο ΕΠΑΛ
  • Γενικό Λύκειο
  • Εθελοντές  Διασώστες Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης (ΕΔΕΑΚ)

28η Οκτωβρίου 2024 ώρα 18:00  Υποστολή της Σημαίας στο Ηρώο των Πεσόντων

Στις λοιπές Κοινότητες θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις και ο Δήμος θα εκπροσωπηθεί από τους Προέδρους και τα μέλη των Κοινοτήτων.

Στα γαλανόλευκα ο Φάρος των Χανίων

Ο Δήμος Χανίων, σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων, “στολίζει” από σήμερα Σάββατο 26/10/2024 στα χρώματα της γαλανόλευκης τον Φάρο στο ενετικό λιμάνι Χανίων, τιμώντας την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και τους αγώνες των προγόνων μας για την ελευθερία. Ο Φάρος θα παραμείνει φωταγωγημένος με τα χρώματα της γαλανόλευκης έως και την κορύφωση των εκδηλώσεων του Δήμου Χανίων για την εθνική επέτειο σήμερα Δευτέρα 28 Οκτωβρίου.

Οι εορτασμοί της επετείου ξεκίνησαν από την Παρασκευή στο Ηράκλειο με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Βαρθολομαίος Βογιατζόγλου, ενώ στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στεφάνι κατέθεσαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Ηρακλείου Αντώνης Περισυνάκης, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανόλης Καρτσωνάκης, καθώς και εκπρόσωποι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.

Με αφορμή την εθνική επέτειο, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης ανέφερε τα εξής: «Με σεβασμό τιμούμε τους ήρωες του ’40 που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία, την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Έχουμε ηθική υποχρέωση να τιμούμε τη μνήμη τους, να σεβόμαστε τις παρακαταθήκες τους και να μεταφέρουμε από γενιά σε γενιά τις αξίες και τα ιδανικά τους, διατηρώντας ταυτόχρονα το εθνικό μας φρόνημα πολύ υψηλό».

Στο μήνυμά του ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανόλης Καρτσωνάκης εξήρε τους αγώνες για ελευθερία και το αδούλωτο πνεύμα όλων εκείνων που πολέμησαν και αντιστάθηκαν το 1940 απέναντι στους κατακτητές, δίνοντας με τη θυσία τους το καλό παράδειγμα στις νεότερες γενιές Ελλήνων, τονίζοντας πως «η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα τιμής και υπερηφάνειας για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, γιατί φανερώνει το αδούλωτο φρόνημα του λαού μας».

Οδηγίες της Τροχαίας

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσυκλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό, για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Πηγή neakriti

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ