Χωρίς κατηγορία
Αύξηση της κατάθλιψης στην Ελλάδα
Σημαντική αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό έχουν διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες…
Υπολογίζεται ότι το 2030 η κατάθλιψη θα είναι η κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως αποτελώντας περίπου το 6% του συνόλου των νόσων που προκαλούν αναπηρία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011, ο ελληνικός πληθυσμός παρουσίασε 2,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρει από σοβαρή κατάθλιψη σε σύγκριση με το 2008, εκτινάσσοντας τον επιπολασμό της κατάθλιψης στη χώρα μας στο 8,2%.
Πρέπει να επισημανθεί ότι οι συναισθηματικές διαταραχές αποτελούν τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου αυτοκτονίας. Οι σχετικές έρευνες δείχνουν ότι στο 90% των αυτοκτονιών, τα άτομα υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές την περίοδο του θανάτου τους, συχνότερα δε, από συναισθηματικές διαταραχές.
Τα παραπάνω ενδιαφέροντα στοιχεία αναφέρθηκαν σε πλαίσιο κλινικό φροντιστήριο για το θέμα που έγινε στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Ημερίδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας «Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ» ,με χορηγία της Mylan.
Όπως ο Dr. Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, Ψυχίατρος, MD, PhD Επιστημονικός συνεργάτης Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών «η κατάθλιψη είναι μία ιατρική νόσος που επιδρά στην σκέψη, τα συναισθήματα, τη σωματική υγεία και τη συμπεριφορά. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη, δε μιλάνε στο γιατρό τους για το πώς νιώθουν. Το πρώτο σημαντικό βήμα για να νιώσουν καλύτερα είναι να μιλήσουν με έναν γιατρό για το πώς νιώθουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τα απαραίτητα βήματα και τεχνικές που θα τους βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση της κατάθλιψης».
Περισσότεροι από 400 γιατροί και ψυχολόγοι παρακολούθησαν το κλινικό φροντιστήριο, έθεσαν ερωτήματα και πήραν στα χέρια τους το ερωτηματολόγιο για τη διάγνωση της κατάθλιψης.
Όπως επεσήμαναν η δυνατότητα να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι σημαντική. Οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας χρειάζονται κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να διαγνώσουν και να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη, διακρίνοντας παράλληλα τις περιπτώσεις που οφείλουν να παραπέμψουν σε ειδικό.
Από την πλευρά της η Χριστίνα Πούλου, Country Manager της Mylan στην Ελλάδα δήλωσε: «Στη Mylan, έχουμε δεσμευτεί να θέσουμε νέα πρότυπα στον τομέα της περίθαλψης. Επιδιώκουμε να ανατρέψουμε τις παγιωμένες αντιλήψεις και να εισαγάγουμε νέους, βελτιωμένους τρόπους που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους οπουδήποτε, να απολαύσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτό το κλινικό φροντιστήριο αποτελεί μέρος μιας σειράς ενεργειών που αποσκοπούν στην εκπλήρωση της εταιρικής μας αποστολής».
Πηγή:tromaktiko
-
ΚΡΉΤΗ2 ημέρες πριν
Όταν ο Νίκος Ξυλούρης τραγούδησε την «Ξαστεριά» στο Πολυτεχνείο
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες πριν
Εδώ Πολυτεχνείο…
-
ΚΡΉΤΗ2 ημέρες πριν
Τα αδέρφια Σαριδάκη οι επιβαίνοντες του τροχαίου στον ΒΟΑΚ ενώ γυρνούσαν από γλέντι
-
Ρέθυμνο3 ημέρες πριν
Αμνάτος: Εκεί όπου θα δεις τον Μητροπολίτη Ρεθύμνου να παίζει ξύλινο ποδοσφαιράκι με τα παιδιά!