Βρειτε μας στα Social Media

Χωρίς κατηγορία

Δεν είναι απλό πράγμα το να είσαι Υπάλληλος Γραφείου… Δες τις συχνότερες Παθήσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Από τον Ειδικό Ιατρό Εργασίας, Νίκο Ρητινιώτη.

Οι υπάλληλοι που εργάζονται σε γραφεία και κυρίως όσοι ασχολούνται με υπολογιστές παραπονούνται για μία σειρά συμπτωμάτων. Η μη σωστή στάση του σώματος, η πολύωρη έκθεση στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και η ατομική προδιάθεση του καθένα συντελούν στην εμφάνιση παθήσεων, οι οποίες κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη μέρα τους στη δουλειά.

Η πιο συχνή από αυτές, είναι το αυχενικό σύνδρομο ή αλλιώς “σύνδρομο του υπαλλήλου γραφείου”. Oποιαδήποτε ενόχληση ή συνδυασμός συμπτωμάτων, που οφείλεται σε πάθηση των αυχενικών σπονδύλων, μεσοσποδυλίων δίσκων, αρθρώσεων, νεύρων ή μυών, μπορεί να ονομαστεί αυχενικό σύνδρομο. Εμφανίζεται συνήθως με τη μορφή πίεσης ή δυσκαμψίας στην περιοχή του αυχένα και μπορεί να αντανακλάται στον ώμο και στην άνω επιφάνεια της ράχης. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει περίπτωση μουδιάσματος και ελάττωση της αισθητικότητας στα δάχτυλα των χεριών.

Επιπλέον ένας στους τρεις εργαζόμενους υποφέρει από πόνους στη μέση. Η οσφυαλγία όπως ονομάζεται, είναι η δεύτερη κατά σειρά αιτία απώλειας εργάσιμων ημερών και οφείλεται κυρίως στην κακή στάση του σώματος, καθώς, όταν σκύβουμε προς τα εμπρός, κάποιοι μυς δυναμώνουν πολύ, σε αντίθεση με άλλους που εξασθενούν. Άλλοι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση της οσφυαλγίας είναι η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης, το υπερβολικό σωματικό βάρος και διάφορες ανατομικές ανωμαλίες στη σπονδυλική στήλη.

via GIPHY

Ακολουθεί το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και κυρίως με τη χρήση των Η/Υ η εμφάνιση του συνδρόμου γίνεται ολοένα και πιο συχνή. Σε αυτή την κατάσταση πιέζεται το μέσο νεύρο στην περιορισμένη περιοχή του καρπού, με συνέπεια ο εργαζόμενος να αισθάνεται πόνο, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα τρεισήμισι πρώτα δάχτυλα του χεριού. Τα συμπτώματα συνήθως επιτείνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μια άγνωστη στο ευρύ κοινό αλλά συνήθης πάθηση είναι η ινομυαλγία. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της σωματοποίησης – “παντρέματος” μιας αυξημένης στρεσογόνου κατάστασης, με κάποιο καταθλιπτικό σύνδρομο, που μαζί δημιουργούν έναν χρόνιο σωματικό πόνο και μια γενικευμένη καταβολή του εργαζόμενου. Ο πόνος συνήθως δεν εστιάζεται κάπου συγκεκριμένα, αλλά είναι διάχυτος. Σε αυτή την περίπτωση το άτομο με ινομυαλγία οφείλει να τροποποιήσει τον τρόπο ζωής του, με μερικές απλές κινήσεις, όπως είναι η ενασχόληση με κάποιο χόμπι, η καλύτερη διαχείριση του ύπνου, η αλλαγή διατροφικών συνηθειών, αλλά και η ψυχολογική υποστήριξη από το κοντινό του περιβάλλον.

Ένα τελευταίο, αλλά όχι αμελητέο, σύμπτωμα είναι η εμφάνιση κοπιωπίας ή αλλιώς κούραση των οφθαλμών. Το σύνδρομο, το οποίο σχετίζεται με την κοπιωπία, είναι το λεγόμενο CVS (Computer Vision Syndrome), που χαρακτηρίζεται από ξηροφθαλμία, φαγούρα, πόνο στην περιοχή των ματιών και κεφαλαλγία. Η χρήση οφθαλμικών ενυδατικών σταγόνων είναι επιβεβλημένη σε αυτή την περίπτωση.

via GIPHY

Το τμήμα της επιστήμης που ασχολείται με όλα τα παραπάνω και εξειδικεύεται στην σχεδίαση του χώρου εργασίας, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επίδραση των επιβαρυντικών παραγόντων στον οργανισμό, ονομάζεται Εργονομία. Μερικές βασικές αρχές της εργονομίας που μπορούν να μας κάνουν πιο εύκολη τη μέρα μας στο γραφείο είναι οι εξής:

  • Διαλέξτε μία καρέκλα που να υποστηρίζει την οσφυική χώρα (την περιοχή χαμηλά στη μέση). Ρυθμίστε το ύψος της καρέκλας, ούτως ώστε ο αγκώνας να σχηματίζει γωνία περίπου 90 μοιρών
  • Χρησιμοποιήστε υποπόδιο κάτω από το γραφείο
  • Χρησιμοποιήστε στήριγμα καρπού με gel κατά τέτοιον τρόπο ούτως ώστε ο πήχης, ο καρπός και η άκρα χείρα να είναι σε ευθεία γραμμή
  • Κάντε διαλείμματα. Πέντε λεπτά ανά ώρα είναι αρκετά για την αποφυγή μυικών σπασμών και την ελαχιστοποίηση της κόπωσης.

Πηγή: www.healthmag.gr

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ