Χωρίς κατηγορία
Η συνταγή της ημέρας: Κρεατότουρτα με στάκα
Ξεκινάμε την εβδομάδα μας με μια νόστιμη και παραδοσιακή πίτα για όλη την οικογένεια.
Συστατικά:
Ζύμη
– 1 κιλό αλεύρι
– 30 γραμ. μαγιά μπύρας
– 1 κρασοπότηρο γάλα
– 2 αυγά
– ζωμό από το κρέας (2 φλιτζάνες)
– 1 κουταλιά βούτυρο, αλάτι
Γέμιση
– 1 κιλό κρέας ψαχνό (αρνί ή κατσίκι)
– 1 κιλό μυζήθρα μαλακή
– 3 κουταλιές στάκα
– 3 κουταλιές βούτυρο
– αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
– 1 λεμόνι
Προετοιμασία:
Κόβουμε το κρέας μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λεμόνι και το αφήνουμε σ’ ένα τρυπητό για μια ώρα. Φτιάχνουμε το ζυμάρι. Διαλύουμε πρώτα τη μαγιά στο χλιαρό γάλα, προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι και αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει. Αφού φουσκώσει προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε. Δεν χρησιμοποιούμε νερό αλλά λίγο ζωμό κρέατος.
Ανοίγουμε 2 φύλλα μισό εκατοστό στο πάχος. Λαδώνουμε το ταψί και βάζουμε το πρώτο φύλλο. Στρώνουμε το ένα τρίτο της μυζήθρας, αφήνοντας περιθώριο 2 δάχτυλα από το ζυμάρι. Από πάνω βάζουμε το μισό κρέας, συνεχίζουμε με ένα τρίτο της μυζήθρας, προσθέτουμε το υπόλοιπο κρέας και την υπόλοιπη μυζήθρα. Στο τέλος απλώνουμε το βούτυρο και τη στάκα. Από πάνω στρώνουμε το δεύτερο φύλλο γυρνώντας τις άκρες του κάτω φύλλου και πιέζουμε με τα δάχτυλα για να κλείσει καλά.
Αλείφουμε με αυγό χτυπημένο με λίγο νερό, πασπαλίζουμε με σησάμι και ψήνουμε την κρεατότουρτα σε σιγανό φούρνο για περίπου 2 ώρες.
Πηγή: rethymnoguide
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ1 ημέρα πριν
Βαρύ πένθος στο Ηράκλειο για τον 29χρονο Ηράκλειτο που «έσβησε» ξαφνικά ενώ οδηγούσε
-
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ3 ημέρες πριν
Πώς θα είναι ο κόσμος το 2054 σύμφωνα με το AI;
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 ημέρες πριν
Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας
-
GOOD NEWS1 ημέρα πριν
Ο γαϊδαράκος από την Κρήτη έφτασε στην κυρά Ρηνιώ στην ακριτική Κίναρο!