Χωρίς κατηγορία
12 προτάσεις πάνω σε μία φέτα ψωμί | ΦΩΤΟ
Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται για να χορτάσεις είναι 1 φέτα ψωμί και ό,τι έχει πρόχειρο το ψυγείο. Για να μην στερείσαι όμως και την απόλαυση που χαρίζει στα μάτια ένα περιποιημένο πιάτο, έχουμε ιδέες για να μεταμορφώσεις ένα απλό τοστ σε gourmet πιάτο, το οποίο δεν κοστίζει πολύ, ενώ μπορεί να σταθεί άνετα και σε ένα τραπέζι με φίλους.
1. Με καραμελωμένα κρεμμύδια και μοτσαρέλα
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια θα χρειαστείς: 2 κρεμμύδια σε φέτες, λίγο ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη και 1 κουτ. γλυκού ξίδι βαλσμαμικό. Ρίχνεις τις φέτες των κρεμμυδιών σε ένα τηγάνι μαζί με το ελαιόλαδο και τα ψήνεις σε υψηλή θερμοκρασία στην αρχή μέχρι να μαλακώσουν καλά και ύστερα, χαμηλώνεις λίγο τη θερμοκρασία και τα αφήνεις να ψηθούν μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτεις τότε το ξύδι και τη ζάχαρη πασπαλιστά και αφήνεις για λίγο ακόμη στη φωτιά να καραμελώσουν. Ψήνεις λίγο και τις φέτες του ψωμιού, βάζεις πάνω τα κρεμμύδια και λίγη μοτσαρέλα και έτοιμα!
2. Με ψητά μανιτάρια και μυρωδικά
Για τα μανιτάρια θα χρειαστείς: 500γρ. μανιτάρια λευκά μικρά, 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 κλαδάκι δεντρολίβανο ή φρέσκια ρίγανη, χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι. Καθαρίζεις τα μανιτάρια με ένα βρεγμένο πανί, κόβεις την άκρη από τα ποδαράκια τους και τα κόβεις στη μέση. Ζεσταίνεις καλά ένα βαθύ τηγάνι, ρίχνεις μέσα λίγο ελαιόλαδο, τα μανιτάρια και το σκόρδο να σοταριστούν μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να μαραθούν. Προσθέτεις το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, αλατοπιπερώνεις καλά και ρίχνετε τα φυλλαράκια του δεντρολίβανου ή τη ρίγανη. Τα μοιράζεις πάνω σε φέτες ψωμί, πασπαλίζεις με φρέσκα μυρωδικά και σερβίρεις.
3. Με καραμελωμένα κρεμμύδια, σύκα και γραβιέρα
Φτιάχνεις τα καραμελωμένα κρεμμύδια όπως περιγράψαμε παραπάνω. Απλώνεις πάνω σε φέτες ψωμιού λεπτές φέτες γραβιέρας, μοιράζεις από πάνω τα καραμελωμένα κρεμμύδια και μερικές φέτες από φρέσκα σύκα και απολαμβάνεις!
4. Με κατίκι και λιαστές ντομάτες
Το κατίκι με τις λιαστές ντομάτες είναι ένας απλός αλλά πολύ νόστιμος συνδυασμός. Προτίμησε να τα σερβίρεις πάνω σε μια φέτα χωριάτικο ψωμί που ταιριάζει πολύ.
5. Με αβγά scrambled και καπνιστό σολομό
Ιδανική επιλογή για πρωινό και brunch, ειδικά τις Κυριακές που έχεις χρόνο και διάθεση για κάτι περισσότερο από ένα απλό τοστάκι ζαμπόν-τυρί. Αν δεν σε αγχώνουν οι θερμίδες και τα λιπαρά, μπορείς να αντικαταστήσεις το σολομό με τραγανό μπέικον που είναι και ο καλύτερος σύντροφος των αβγών και θα έχεις ένα κλασικό αμερικανικό πρωινό πάνω στο ψωμάκι σου.
6. Με κεφαλοτύρι και ψητά ντοματίνια
Για τα ψητά ντοματίνια θα χρειαστείς: 500γρ. ντοματίνια, 2-3 κουτ. σούπας βασιλικό, ελαιόλαδο, 2-3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στα τέσσερα, 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200οC. Ρίχνεις σε ένα ταψί ελαιόλαδο, το ξίδι, το σκόρδο, τα ντοματίνια και το βασιλικό. Πασπαλίζεις με αλατοπίπερο και ψήνεις για 15-20 λεπτά. Ψήνεις λίγο και τις φέτες ψωμιού, βάζεις πάνω φέτες από κεφαλοτύρι και μερικά ντοματίνια με λίγη από τη σάλτσα τους.
Tip: Αν σου μείνουν ντοματίνια μπορείς να τα προσθέσεις σε βραστά ζυμαρικά και να τα πασπαλίσεις με τριμμένο τυρί. 2 πιάτα σε 1 δηλαδή.
Και 6 υπέροχες προτάσεις από τους σεφ μας:
7.Μπρουσκέτα με κολιό και salsa παντζαριού
Ένα γρήγορο και πολύ νόστιμο snack με ψάρι και νόστιμη salsa που σερβίρεται άνετα και ως πρώτο πιάτο.
8.Μπρουσκέτες με σπανάκι σοτέ, αβγό ποσέ και ντοματοσαλάτα
Ένα χορταστικό σνακ που είναι και εξαιρετικό για brunch αν είστε λάτρεις του είδους. Το ποσαρισμένο αβγό μπορεί άνετα να αντικατασταθεί από βραστό.
9. Ανοιχτό σάντουιτς με αβγό ποσέ και αβοκάντο
Ένα ολοκληρωμένο, ελαφρύ γεύμα που είναι ιδανικό και για όσους κάνουν δίαιτα.
10. Μπρουσκέτες με ψητά λαχανικά και αρωματικά
Στη γεύση θα σου θυμίσουν πίτσα. Το φρυγανισμένο ψωμί μπορεί νοστιμότατα να αντικαταστήσει τον μπελά της ζύμης. Και μην τις φτιάξεις όλες ίδιες: αλλού πιπεριά αλλού κολοκύθι ή μελιτζάνα για περισσότερη ποικιλία στη γεύση.
11. Ψημένες φέτες ψωμιού (καπίρα) με λεμονάτα χόρτα και ταραμοκεφτέδες
Μια φέτα χωριάτικο ψωμί “μασκαρεύεται” σε πρώτης τάξεως μεζέ αν του φορέσεις αρωματικό γιαούρτι, λεμονάτα χόρτα και για… καπέλο έναν υπέροχο και νόστιμο ταραμοκεφτέ.
12. Η μπρουσκέτα της καπονάτας
Μια συνταγή που την τρως σαν κανονικό φαγητό ή σαν πρώτο πιάτο. Την επομένη γίνεται ακόμη πιο νόστιμη, μιας και τα αρώματά της βρίσκουν το χρόνο να παντρευτούν. Σερβίρεται πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί.
Πηγή: olivemagazine
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ1 ημέρα πριν
Βαρύ πένθος στο Ηράκλειο για τον 29χρονο Ηράκλειτο που «έσβησε» ξαφνικά ενώ οδηγούσε
-
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ3 ημέρες πριν
Πώς θα είναι ο κόσμος το 2054 σύμφωνα με το AI;
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 ημέρες πριν
Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας
-
GOOD NEWS1 ημέρα πριν
Ο γαϊδαράκος από την Κρήτη έφτασε στην κυρά Ρηνιώ στην ακριτική Κίναρο!