ΕΛΛΑΔΑ
Ο Ομπάμα αποχαιρετά σε λίγες ώρες την Αθήνα | ΦΩΤΟ
Τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης θα επισκεφθεί το πρωί ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ στις 12:30 αναμένεται να μιλήσει στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», στο Δέλτα Φαλήρου.
Λόγω της ξενάγησης του Μπαράκ Ομπάμα στην Ακρόπολη, ο χώρος θα παραμείνει κλειστός για το κοινό, ενώ από τις 9:30 οι συρμοί του Μετρό θα διέρχονται χωρίς στάση από τον σταθμό «Ακρόπολη».
Ο Μπαράκ Ομπάμα θα αναχωρήσει από την Αθήνα το μεσημέρι με προορισμό το Βερολίνο.
Από τις 14:00 μέχρι και τις 16:00 το μεσημέρι δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια του προαστιακού από και προς το αεροδρόμιο. Το AirForce One αναμένεται να απογειωθεί από το «Ελ.Βενιζέλος» στις 15:30 για Βερολίνο.
Το δείπνο στο Προεδρικό
Tο βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμή του προέδρου των ΗΠΑ.
«Σας υποδέχομαι ως τον πρόεδρο των ΗΠΑ ο οποίος υπηρέτησε συνειδητά και με συνέπεια το σεβασμό του ανθρώπου, για την ειρήνη και τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και της μάχη των ακραίων ανισοτήτων που απειλούν ευθέως την κοινωνική συνοχή» είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος στην προσφώνησή του.
«Εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε στην αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και εμπνεόμαστε από την δική σας παράδοση» είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας τη σημασία των θεσμικών δικλείδων ασφαλείας, τα θεσμικά αντίβαρα -και κυρίως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης- και τονίζοντας πως διασφαλίζουν τη λαϊκή κυριαρχία.
«Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος για αιτίες για τις οποίες δεν είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος, που οφείλεται και σε εσφαλμένες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην ΕΕ. Χαίρομαι που το θίξατε και εύχομαι ο λόγος σας να αποτελεί παραίνεση στις ευρωπαϊκές ηγεσίες» συνέχιζε, τονίζοντας πως η Ελλάδα μένει αταλάντευτη στην ευρωπαϊκή πορεία της, «εντός της ΕΕ, και του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης».
Λαμβάνοντας το λόγο, και χαιρετώντας ξανά στα ελληνικά με «καλησπέρα», ο Μπαράκ Ομπάμα είπε πως η ελληνική φιλοξενία «δεν μας εκπλήσσει», παραθέτοντας σχετική φράση από τον Επιτάφιο του Περικλή (Θουκ. Β’, §40). «Σήμερα σαφώς και νιώσαμε την ευεργεσία του ελληνικού λαού» είπε και τόνισε τη σημασία των δεσμών των δύο χωρών και της κληρονομιάς, κάνοντας μικρή αναφορά στους Ολυμπιακούς (και αστειευόμενος για τα ρεκόρ του Μάικλ Φελπς).
«Είμαστε αλληλέγγυοι σε πόλεμο και ειρήνη, σε καλούς και σε κακούς καιρούς» είπε, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα έχει πάντα την υποστήριξη των ΗΠΑ για να πάει μπροστά. «Έχουμε εμπνεύσει ο ένας τον άλλο στους αγώνες μας για την ανεξαρτησία, έχουμε σταθεί με αλληλεγγύη σε καιρούς πολέμου και ειρήνης, σε εποχές καλές και κακές, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων ετών που θεωρώ ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολα για τον ελληνικό λαό» είπε.
Αναφέρθηκε σε επιστολή Έλληνα αγωνιστή το 1821 προς τις ΗΠΑ, κάνοντας έκκληση για βοήθεια: «Αν και μας χωρίζει πλατιά θάλασσα, οι αξίες μας είναι κοινές, σας θεωρούμε φίλους, συμπατριώτες και αδελφούς» είπε ο Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας τη φράση από την επιστολή.
«Στις αρετές και τις αξίες που μας ενώνουν, ας είναι οι Έλληνες και Αμερικανοί πάντα ο ένας στο πλευρό του άλλου, ως φίλοι, συμπατριώτες και αδελφοί» είπε κατά την πρόποσή του ο Ομπάμα.
Στο δείπνο παρακάθησαν 130 άτομα, και σύμφωνα με το Πρωτόκολλο εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου των ΗΠΑ και του πρωθυπουργού, παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος, καθώς και ο πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η συνέντευξη στο Μέγαρο Μαξίμου
Η ελληνική οικονομία χρειάζεται χώρο για να αναπτυχθεί, η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης, δήλωσε ο Μπ.Ομπάμα στις κοινές δηλώσεις του με τον Αλ.Τσίπρα, προτρέποντας τους δανειστές να ανοίξουν άμεσα τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο, ήταν σαφής ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, δικαιολογώντας φαινόμενα δυσπιστία από λαούς της βόρειας Ευρώπης. Αισιόδοξος ότι η Μέρκελ θα πειστεί για την απομείωση του χρέους εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλη λιτότητα.
«Όταν η οικονομία συρρικνώνεται, χρειάζεται και αναπτυξιακή ατζέντα. Χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και αυτό είναι πολιτικό ζήτημα» είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ταυτόχρονα, ο Μπαράκ Ομπάμα δικαιολόγησε κυβερνήσεις από τον βορρά της Ευρώπης, που -όπως είπε- δεν και πολύ δημοφιλείς εδώ στην Ελλάδα, λέγοντας ότι έχουν κι αυτοί τους ψηφοφόρους τους που είναι διστακτικοί απέναντι στην Ελλάδα.
Ωστόσο, συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος, όταν δουν ότι η Ελλάδα έχει λάβει δύσκολες αποφάσεις, τότε πιστεύω ότι υπάρχει ευκαιρία οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε βιώσιμη λύση μέσα στο επόμενο έτος.
«Αυτό θα ήταν καλό για όλους. Τώρα που η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η αμερικανική οικονομία ξεπέρασε την βαθιά κρίση, είπε ότι αν και δεν είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη, το βασικό μάθημα που πήρε η αμερικανική ηγεσία είναι πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνδυάζονται με καλή διαρθρωτική πολιτική.
«Βασικό μάθημα ήταν πως όταν η οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει, το να τονώσεις την οικονομική δραστηριότητα μειώνει τα διαρθρωτικά ελλείμματα. Ο δρόμος που ακολουθεί σήμερα η Ελλάδα είναι σωστός. Ο ελληνικός λαός πρέπει να αναγνωρίσει ότι η ελληνική οικονομία έπρεπε να υποστεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία» συμπλήρωσε.
Η κρίση δεν είναι αφηρημένη έννοια, ανέτρεψε εκ βάθρων τη ζωή των Ελλήνων, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και συνέχισε λέγοντας πως οι μεταρρυθμίσεις που του περιέγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να συνεχιστούν, για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.
Οι πολίτες πρέπει να δουν βελτίωση στην προσωπική τους ζωή, είπε και προέτρεψε τους πιστωτές να αρχίσουν τις συζητήσεις για το χρέος.
Ο κ. Ομπάμα έκανε αναφορά και στο ΝΑΤΟ συγχαίροντας την Ελλάδα, επειδή εξακολουθεί να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα παρά τη βαθιά κρίση. Πρέπει να το πράξουμε όλοι, αφού το κάνει η Ελλάδα, είπε.
Επανέλαβε τα καλά του λόγια για τη στάση που κράτησαν οι Έλληνες απέναντι στις προσφυγικές ροές και είπε για μια ακόμη φορά ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη, γιατί το πρόβλημα είναι διεθνές.
Αναφορικά με το Κυπριακό, εξέφρασε αισιοδοξία για δίκαιη και βιώσιμη λύση λέγοντας ότι οι πιθανότητες σε αυτή τη φάση είναι πολύ καλές. «Η λύση είναι δυνατή» είπε χαρακτηριστικά.
Τσίπρας: Αισιόδοξος ότι θα πειστεί η Μέρκελ
Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Γερμανία θα πειστεί για το ζήτημα της απομείωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας παράλληλα, ότι η ελληνική οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλη λιτότητα.
«Είμαι αισιόδοξος ότι η Γερμανία θα πειστεί, διότι έχω γνωρίσει από κοντά την Άνγκελα Μέρκελ και έχω διαμορφώσει τη γνώμη ότι είναι μία πολιτικός με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ευρώπη και όχι μόνο απέναντι στη Γερμανία και στα του κόμματός της. Έτσι αντιμετώπισε και την προσφυγική κρίση. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι θα πειστεί πως πρέπει να ληφθούν τα μέτρα εκείνα -που δεν αποτελούν και επιβάρυνση για τον Γερμανό φορολογούμενο-προκειμένου να μην είναι η Ελλάδα μέρος του προβλήματος στην Ευρώπη, αλλά μέρος της λύσης. Πιστεύω ότι η αισιοδοξία μου αυτή θα επαληθευτεί» τόνισε.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η ουσιαστική απομείωση του χρέους, ο επανακαθορισμός των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων και η ένταξη στο πρόγραμμα της ευρωπαϊκής χαλάρωσης είναι όλα όσα δικαιούται η Ελλάδα και ο χρόνος για να εκπληρωθούν είναι τώρα».
Πηγή: in
-
ΚΡΉΤΗ2 ώρες πριν
Οι «κούπες» της Κρήτης και το τίμημα της ανευθυνότητας
-
ΚΡΉΤΗ1 ημέρα πριν
Άσπες: H πιο καλά κρυμμένη παραλία της νότιας Κρήτης! ΦΩΤΟ
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Το Ρέθυμνο αποχαιρετά σήμερα τον 21χρονο Ρονάλντο
-
Κόσμος2 ημέρες πριν
Τραγωδία στη Bαλένθια: Πνίγηκε με το νεογέννητο μωρό στην αγκαλιά της