Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

6 Έλληνες που μπήκαν στη φυλακή αδίκως, και τελικά αθωώθηκαν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Από τον ΑΡΗ ΔΗΜΟΚΙΔΗ

Διάβασα ένα σχόλιο αναγνώστη στο σάιτ και παρότι ήταν ειρωνικό για όσους απορήσαμε έντονα με την καταδίκη της Ηριάννας (προσωπικά παραδέχομαι ότι έχω διαβάσει μόνο τα ρεπορτάζ και όχι την ίδια τη δικογραφία) μού κίνησε το ενδιαφέρον. Κατέληγε κάπως άκυρα του στυλ, «αφού καίγονται όλοι τόσο πολύ για την αθωότητα κάποιου φυλακισμένου, πού ήταν στις τάδε και τάδε περιπτώσεις;», όμως από εκεί βρέθηκα να διαβάζω για ανθρώπους που κακώς είχαν καταδικαστεί και τελικά βρήκαν το δίκιο τους.

Επέλεξα 6 σχετικά παλιότερες υποθέσεις (σ΄αυτές μπορεί κάποιος να προσθέσει και την πρόσφατη αθώωση του Τάσου Θεοφίλου) που δείχνουν πως μερικές φορές τα φαινόμενα απατούν.

Σταυρούλα Κατσαφαρέα Αθώα – Καταδικάστηκε σε δις ισόβια για τη δολοφονία των γονιών της το 1990 στη Λακωνία

Η περίπτωση της 53χρονης Σταυρούλας Κατσαφαρέα είναι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις δικαστικής πλάνης. Η ζωή της άλλαξε το 1990, όταν οι γονείς της Παύλος και Κανέλλα βρέθηκαν δολοφονημένοι στο σπίτι τους στο Οίτυλο Λακωνίας. Οι καταθέσεις μαρτύρων έστρεψαν τις υποψίες στο πρόσωπό της, με αποτέλεσμα τον Νοέμβριο του 1991 να καταδικαστεί σε δις ισόβια κάθειρξη. Αν και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε αθώα, ασκήθηκε αναίρεση κατά της απόφασης από τον Αρειο Πάγο.

Αφού είχε ήδη παραμείνει στη φυλακή άδικα επί πέντε χρόνια, (1990-1995), η αποκάλυψη της αλήθειας τής χάρισε την ελευθερία. Όπως αποδείχθηκε, η δολοφονία των γονιών της είχε διαπραχθεί από τον Β. Σούφλα, μέλος του συνδικάτου του εγκλήματος, που ξεσκεπάστηκε εκείνη την εποχή, ο οποίος τότε δεν βρισκόταν εν ζωή.

Η Σταυρούλα Κατσαφαρέα αθωώθηκε οριστικά το 1997, ενώ όσον αφορά την αποζημίωση, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν τη δικαιούταν.

Μετά την αποφυλάκισή της, κατά τη διάρκεια ορειβασίας στον Ολυμπο, υπέστη ένα σοβαρό ατύχημα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει ιατρικά προβλήματα. Οι δύο αυτές μεγάλες περιπέτειες δεν της άφησαν το περιθώριο να δημιουργήσει οικογένεια. Αρραβωνιάστηκε δύο φορές, μία προτού κατηγορηθεί για τη δολοφονία των γονιών της και μία όταν αποφυλακίστηκε.

Λέει: «Κατηγορήθηκα άδικα για τη δολοφονία των γονιών μου, τους οποίους λάτρευα και κανείς πια δεν μπορεί να μου τους φέρει πίσω. Επίσης, νιώθω πικρία γιατί ανάμεσα στους μάρτυρες κατηγορίας, στους ψευδομάρτυρες δηλαδή, υπήρξαν και συγγενικά μου πρόσωπα και συγκεκριμένα τα αδέλφια της μητέρας μου. Πληγώθηκα από τους ανθρώπους, έχασα το γέλιο μου, καταστράφηκα από το άδικο αυτής της κοινωνίας».

Ήδη είχαν καταστραφεί οικονομικά η ίδια, η αδελφή της και ο γαμπρός της (σ.σ.: ένταλμα συλλήψεως είχε εκδοθεί και εναντίον των τελευταίων για την ίδια κατηγορία). Έκτοτε η Σταυρούλα, η αδελφή της και ο γαμπρός της Αντώνης Τσατσούλης επιδόθηκαν σε δικαστικό αγώνα προκειμένου να διεκδικήσουν, όπως είχαν πει στην Espresso το 2009, τα χρήματα που ξόδεψαν σε δικηγόρους. Η οικογένεια Κατσαφαρέα πριν από την περιπέτειά της διατηρούσε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνα και αρκετά ακίνητα, που σήμερα δεν υπάρχουν, καθώς πωλήθηκαν για να καλυφθούν οι αμοιβές των δικηγόρων. «Δεν έχουμε κράτος Δικαίου» λέει με αγανάκτηση ο Αντώνης Τσατσούλης, γαμπρός της Σταυρούλας. «Η Σταυρούλα ήταν στη φυλακή, εγώ φυγοδικούσα και η σύζυγός μου μεγάλωνε μόνη της ένα παιδί, για ένα διπλό έγκλημα που δεν είχαμε κάνει! Καταστραφήκαμε οικονομικά και ηθικά, αλλά κανείς, εκτός από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Ευάγγελο Γιαννόπουλο δεν μας πήρε τηλέφωνο να ζητήσει συγγνώμη» επισημαίνει.

Γρηγόρης Επιτροπάκης Αθώος – Φυλακίστηκε για ληστεία

Το δικό του αγώνα για να αποδείξει την αθωότητά του έζησε ο 45χρονος αριστούχος της Ανωτάτης Πατριαρχικής Ακαδημίας Κρήτης, και διασώστης του ΕΚΑΒ Γρηγόρης Επιτροπάκης.

Όλα ξεκίνησαν στις 2 Μαΐου του 2010 όπου στον Συκολόγο της Βιάννου σημειώθηκε ληστεία σε βάρος μίας 50χρονης με λεία 6.600 ευρώ από δράστη που οδηγούσε μηχανή μεγάλου κυβισμού. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον Επιτροπάκη επειδή βρήκαν έναν σουγιά στο αυτοκίνητό του και μετά την ανάκριση του απαγγέλθηκε κατηγορία για τη ληστεία.

Έμεινε στη φυλακή τρεις μήνες (σχετικά λίγο ευτυχώς!) προσπαθώντας μόνος του να βρει στοιχεία για την αθωότητά του. Τελικά κατάφερε να αποδείξει μέσω της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας το πού ήταν την ώρα της ληστείας με αποτέλεσμα να αποδειχτεί η αθωότητά του και να αποφυλακιστεί.

Βγαίνοντας κατήγγειλε το σωφρονιστικό σύστημα λέγοντας πως «μέσα στη φυλακή άρχισαν οι χειροδικίες. Ξεκίνησαν με σφαλιάρες, μετά μπουνιές και μετά φαλτσέτες να κραδαίνονται πάνω από το κεφάλι σου και να “χαϊδεύουν” τις καρωτίδες».

Πριν από μερικούς μήνες πρωταγωνίστησε σε άλλη υπόθεση – τελείως αντίθετη απ’ την πρώτη:

Γιάννης Θωμάτος

Αθώος – Είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών για τη δολοφονία της μνηστής του στο Θησείο

Η μνηστή του Θωμάτου, ήταν η ταλαντούχα κομίστρια Μαρία Ηλέκτρα Ζογλοπίτου. Γράφει γι’ αυτήν στο LIFO.gr (“10 Έλληνες δημιουργοί κόμικς που πρέπει να γνωρίζεις”) η Μαρία Παππά: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1970. Δυστυχώς, έφυγε άδικα από την ζωή σε ηλικία μόλις 27 χρονών το 1997, χωρίς να προλάβει να ανθίσει το ταλέντο της. Άφησε πίσω της μόνο δύο άλμπουμ, το «Χαμένο Φάσμα» και το «Products of Love and Chaos», που κατάφεραν όμως να απαθανατίσουν το μοναδικό της στυλ στην εικονογράφηση και στο σκίτσο.

«Είναι άδικο, χάσαμε και το δεύτερο παιδί μας» είχε πει στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης για τον Γιάννη Θωμάτο η μητέρα της θανούσας Μαρίας-Ηλέκτρας Ζογλοπίτου. Τον Ιούλιο του 1997, η 27χρονη σκιτσογράφος είχε βρεθεί νεκρή μέσα στο σπίτι της στο Θησείο. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου είχε καθίσει ο 25χρονος τότε σύντροφός της Γιάννης Θωμάτος, ο οποίος πρωτοδίκως κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση που τέλεσε ευρισκόμενος σε κατάσταση βρασμού ψυχικής ορμής και καταδικάστηκε σε κάθειρξη δώδεκα ετών.

Στο πλευρό του δεν είχε μόνο τους δικούς του ανθρώπους αλλά και την οικογένεια της Μαρίας, που δεν πίστεψε την πρωτόδικη απόφαση: «Δεν πίστεψα ότι ο Γιάννης ήταν ο δολοφόνος της Μαρίας μου. Και όντως, όπως απεδείχθη, ο θάνατός της οφειλόταν σε παθολογικά αίτια» τόνισε η μητέρα της Θάλειας.

Στην περίπτωση του Θωμάτου, η δικαστική πλάνη ήταν απόρροια της προηγηθείσας ιατροδικαστικής πλάνης. Αιτία θανάτου της Μαρίας, είχε υποστηρίξει λανθασμένα ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης, ήταν ο στραγγαλισμός.

Τον Δεκέμβριο 2001, στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, ο Θωμάτος αθωώθηκε, όταν οι ιατροδικαστές Μάριος Ματσάκης και Δημήτρης Μουρτζίνης διαφώνησαν με την άποψη του συναδέλφου τους και έκαναν λόγο για πλάνη. Η περιπέτεια του Γιάννη Θωμάτου κράτησε συνολικά πέντε χρόνια, ενώ στη φυλακή είχε μείνει έξι μήνες.

Πολίτης Κεκάτος Αθώος – Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών για τον φόνο πυροσβέστη στο Αιγάλεω

«Ένδεκα χρόνια ζούσε με το στίγμα του δολοφόνου. Ένδεκα χρόνια ο αστυνομικός Πολίτης Κεκάτος φώναζε πως είναι αθώος και προσπαθούσε να πείσει τους δικαστές, που τελικά έκριναν πως δεν είναι αυτός ο δράστης της δολοφονίας του πυροσβέστη Παντελή Παπάζογλου. Ένδεκα χρόνια μπαινόβγαινε στις φυλακές, για να αποδειχθεί τελικά ­ ύστερα από τρεις δίκες ­ότι δεν ήταν αυτός ο ένοχος», διαβάζουμε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 29/10/1997. Παρότι είχε άλλοθι από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του, αυτό είχε αγνοηθεί.

«Η πολύχρονη δικαστική περιπέτεια για τον Πολίτη Κεκάτο άρχισε το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου 1986, όταν ο Παντελής Παπάζογλου βρέθηκε νεκρός στον σταθμό της Πυροσβεστικής του Αιγάλεω, όπου υπηρετούσε. Οι υποψίες έπεσαν στον Πολίτη Κεκάτο. Το κίνητρο υπήρχε. Ήταν λόγοι ερωτικής αντιζηλίας. Σύμφωνα με την κατηγορία, το θύμα, που είχε σχέση με την εξαδέλφη του κατηγορουμένου, φέρεται να είχε σχέση ερωτική και με τη φίλη του Κεκάτου.

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι ήταν ο δράστης του εγκλήματος, όμως το άλλοθί του αγνοήθηκε. Εκείνος, όμως, συνέχισε και έφθασε μέχρι τον Άρειο Πάγο, οι δικαστές του οποίου αναίρεσαν την τελευταία καταδικαστική απόφαση, με το σκεπτικό ότι δεν ήταν επαρκής η αιτιολογία για την απόρριψη του άλλοθι του κατηγορουμένου.

Φεύγοντας από τα δικαστήρια, φανερά συγκινημένος, ο αστυνομικός ευχαρίστησε τη Δικαιοσύνη και τους δικηγόρους του.»

Ο Κεκάτος εξακολούθησε να υπηρετεί στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ., διαμένοντας στην Κεφαλλονιά. «Δεν είναι εύκολο να μιλάω για όσα πέρασα. Το βέβαιο είναι ότι καταστράφηκα ηθικά και οικονομικά και πλέον δεν έχω εμπιστοσύνη σε τίποτα» είχε πει.

Μπάμπης Μακρυλάκης Αθώος – Φυλακίστηκε ως «χασισοκαλλιεργητής».

Ο κτηνοτρόφος Μπάμπης Μακρυλάκης που το 2004 αγόρασε μια έκταση για τα ζώα του από το θείο του. Μετά από καταγγελία που έγινε η αστυνομία έκανε έρευνα και διαπίστωσε ότι σε αυτό το χώρο υπήρξε χασισοκαλλιέργεια.

Έτσι ο κτηνοτρόφος συνελήφθη αν και υποστήριζε ότι ήταν αθώος και το χωράφι το αγόρασε αφού είχαν κοπεί τα δενδρύλλια. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις φυλακές αποκαλύφθηκε ότι η καταγγελία προερχόταν από τους ίδιους τους χασισοκαλλιεργητές που ήθελαν να καλύψουν τα δικά τους νώτα, ενώ στη φυλακή γνώρισε έναν άνθρωπο, με ανάλογη καταδίκη που δεν κατάφερε να αποδείξει την αθωότητά του.

Τελικά όμως ο Μακρυλάκης, μετά από δύο χρόνια αγώνα δικαιώθηκε από το ίδιο δικαστήριο που τον είχε αρχικά καταδικάσει.

Ενώ όμως η δικαιοσύνη τον αθώωσε, η σύζυγός του δεν μπόρεσε να ξεπεράσει όσα συνέβησαν και τον εγκατέλειψε παίρνοντας μαζί και τα 6 παιδιά τους. Δήλωσε πριν από μερικούς μήνες στον Αντώνη Σρόιτερ: «Τα τρία χρόνια που έχει αποδειχτεί η αθωότητά μου έχω δει τα παιδιά μου μόνο τρεις φορές. Με τι όρεξη θα κάνουμε τη νέα αρχή; Τόση ζημιά είναι τεράστια. Δεν μπορώ να την αποκαταστήσω, δεν γίνεται…!».

Γιάννης Μυλωνάς Αθώος – Καταδικάστηκε σε δις ισόβια για το φόνο του Διευθυντή του ΟΤΕ

Κατηγορήθηκε για την πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας του διευθυντή του ΟΤΕ Γιάννη Σκολαρίκου, που είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2001, στο Παλαιό Φάληρο. Ο άτυχος διευθυντής του ΟΤΕ το πρωί της 5ης Φεβρουαρίου 2001 κατευθυνόταν με το αυτοκίνητό του στη δουλειά του. Με αναμμένη τη μηχανή του αυτοκινήτου του σταμάτησε σε πολυσύχναστο δρόμο, στο Παλαιό Φάληρο, μπροστά από ένα περίπτερο για να αγοράσει τσιγάρα. Τα λίγα λεπτά που έλειψε στάθηκαν μοιραία για τη ζωή του, καθώς ο δράστης στην προσπάθειά του να του κλέψει το αυτοκίνητο τον εκτέλεσε εν ψυχρώ και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

Ο Μυλωνάς, τον οποίο ένας μάρτυρας υποστήριξε πως αναγνώρισε, είχε από την αρχή τονίσει πως την ημέρα του φόνου βρισκόταν στη Μυτιλήνη και όχι στην Αθήνα. Προσκόμισε μάλιστα έγγραφα, αλλά επικαλέστηκε και μάρτυρες που επιβεβαίωσαν το άλλοθί του. Παρόλα αυτά φυλακίστηκε για περισσότερο από 3 χρόνια μέχρι να αθωωθεί τελικά σε δεύτερο βαθμό από την ελληνική δικαιοσύνη.

Μπορεί πλέον να ζει ελεύθερος αλλά όπως λέει ο ίδιος είναι καταδικασμένος μέσα του, αφού μετά την αθώωσή του ζει απομονωμένος στη Λέσβο, κατεστραμμένος οικονομικά και ψυχολογικά:

«14 χρόνια μετά φοβάμαι ακόμα!» λέει. «Δεν θέλω τίποτα, απλά μια “συγνώμη”. Δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να μου πει μια “συγνώμη”. Στιγματίστηκα! Με ξεφτιλίσανε, με σκοτώσανε και εμένα και την οικογένεια μου.»

Πηγή: www.lifo.gr

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ