Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότης δεν πίστευε στα μάτια του όταν αντίκρισε αυτό το βόα! | ΦΩΤΟ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Έναν ελληνικό… βόα της άμμου εντόπισε ο αγρότης Άρης Τσιρίκος από τα Λευκάκια σε τοποθεσία στην περιοχή του Δρεπάνου του Δήμου Ναυπλιέων στην Αργολίδα.

Το φίδι ήταν τραυματισμένο στο κάτω μέρος του σώματος του, ενώ αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τον αγρότη, το άφησε ελεύθερο και πάλι στο φυσικό του περιβάλλον.

Οι ελληνικοί βόες είναι μικρότεροι συγκριτικά με τους ποικιλόχρωμους των τροπικών ειδών και ονομάζονται «βόες της άμμου».
Στην Ευρώπη εξαπλώνεται μόνο ένα είδος βόα της άμμου, το οποίο λέγεται και ερημόφιδο ή λουρίτης (Eryx jaculus), το οποίο είναι ελάχιστα γνωστό, αφού αποφεύγει να εμφανίζεται, ζει υπογείως σε στοές και στην επιφάνεια βυθίζεται σε χαλαρό χώμα ή άμμο ή τρυπώνει ανάμεσα σε πέτρες.

Ο ελληνικός βόας είναι ένα σχετικά μικρό φίδι, με το μήκος του να φτάνει περίπου το ένα μέτρο. Απαντάται σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση (θαμνώνες, λιβάδια, καλλιέργειες, με αμμώδες και πετρώδες υπόστρωμα), ενώ δραστηριοποιείται την ημέρα και πάντα υπογείως, εκτός από την αναπαραγωγική περίοδο που εκτίθεται και στην επιφάνεια του εδάφους.

 

Το σώμα του είναι λεπτό στο κεφάλι και την ουρά και παχύτερο στο ενδιάμεσο, με την ουρά να είναι κοντή και να λεπταίνει απότομα, ενώ τα μάτια του είναι μικρά και χαρακτηρίζονται από τις κατακόρυφες κόρες. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η ύπαρξη στη βάση της ουράς 2 «αγκαθιών» ή νυχιών που ουσιαστικά είναι τα υπολείμματα των πίσω άκρων. Ο χρωματισμός του είναι ραχιαία ανοιχτό κιτρινοκάστανο/κεραμιδί-καστανό/γκρίζο, με σκουρόχρωμα καστανά σημάδια διασκορπισμένα τυχαία ή σχηματίζοντας σειρές, ενώ κοιλιακά είναι λευκοκίτρινο με πολλές μικρές σκουρόχρωμες κηλίδες.

Γεννά νεαρά άτομα, αφού τα θηλυκά άτομα «κρατούν» τα αυγά στην κοιλιά τους μέχρι και την εκκόλαψη. Η διατροφή του βασίζεται στα μικρά θηλαστικά, στα πουλιά, στις σαύρες και στα έντομα, τα οποία σκοτώνει με περίσφιξη.

Ο ελληνικός βόας θεωρείται σπάνιο είδος και προστατεύεται με τη σύμβαση της Βέρνης, την κοινοτική οδηγία 92/43/ΕΟΚ και με τη σύμβαση CITES (Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων με Εξαφάνιση ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας).

Πηγή: argolikeseidhseis.gr

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ