Διαφήμιση

ΕΛΛΑΔΑ

Σφοδρές αντιδράσεις για το άνοιγμα των σχολείων – 8.000 τα κρούσματα σε παιδιά

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η σχεδόν εμμονική απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει κανονικά στο άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου παρά το γεγονός ότι αφενός η μετάλλαξη Όμικρον «καλπάζει» όπως προκύπτει από το αρνητικό ρεκόρ των πάνω από 50.000 κρουσμάτων την Τρίτη και αφετέρου καταγράφονται ήδη 8.000 κρούσματα σε παιδιά.

Το ακόμα πιο ανησυχητικό, δε, είναι ότι τα σχολεία ανοίγουν από τη μια χωρίς καμία αλλαγή στο πρωτόκολλο του 50%+1 προκειμένου να κλείνει ένα σχολικό τμήμα και από την άλλη με μόνο επιπλέον μέτρο προστασίας τη χορήγηση ενός επιπλέον self test και αυτό μόνο για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας τους αλλά και την νέα αντιμετώπιση όταν υπάρχει κρούσμα σε μια αίθουσα.

Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι η απόφαση των ειδικών ελήφθη εν μέσω μεγάλων αντιδράσεων που εκφράστηκαν σε τρία πεδία: τον χρόνο ανοίγματος των σχολείων, το πρωτόκολλο βάσει του οποίου θα κλείνει μια σχολική τάξη αλλά και για τα πανεπιστήμια.

Απηχώντας, δηλαδή, τις ενστάσεις αρκετών επιστημόνων που δεν είναι μέλη της επιτροπής, μέλη της ζήτησαν το πρώτο κουδούνι για το 2022 να χτυπήσει μια εβδομάδα αργότερα παρά την επιμονή της κυβέρνησης να μιλά για άνοιγμα σχολείων τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.

Παράλληλα μέλη της επιτροπής φέρονται να εισηγήθηκαν να αλλάξει το πρωτόκολλο του 50%+1 για να κλείνει μια τάξη κατεβάζοντας το όριο στο 30%+1, πρόταση που όχι μόνο δεν πέρασε αλλά ευσχήμως δεν αναφέρθηκε καν έστω και ως παραμονή του μέτρου από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στις ανακοινώσεις που έκανε για το άνοιγμα των σχολείων την ημέρα που η χώρα μας κατέγραψε το πιο αρνητικό ρεκόρ της σε επίπεδο κρουσμάτων από την ημέρα έναρξης της πανδημίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ενστάσεις εκφράστηκαν και για την επαναλειτουργία των Πανεπιστημίων δεδομένου ότι από την ηλικιακή ομάδα 18-34 ετών, την ομάδα, δηλαδή, στην οποία ανήκουν οι φοιτητές, προέρχεται η μεγαλύτερη αύξηση και συγκεκριμένα το ποσοστό θετικών κρουσμάτων εκτοξεύτηκε στο γκρουπ 18-39 από το 34.8% της 23ης Δεκεμβρίου στο 39.1% της 4ης Ιανουαρίου με 524.257 κρούσματα έναντι 366.515.

Σχολεία: Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Όπως ανακοινώθηκε από την Νίκη Κεραμέως, τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα με όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές, άσχετα με το αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι, να υποβάλλονται σε τρία self test για την πρώτη εβδομάδα επιστροφής τους στα θρανία. Τα τέστ θα διανεμηθούν δωρέαν από τα φαρμακεία. Τα τρία self test θα ισχύουν και για τους εκπαιδευτικούς και επίσης θα παρέχονται δωρεάν.

Σε περίπτωση που υπάρχει θετικό κρούσμα σε μαθητή, όλα τα παιδιά της τάξης του θα υποβάλλονται σε self test καθημερινά. Θα γίνονται, δηλαδή, πέντε την εβδομάδα. Ο θετικός μαθητής θα μπαίνει σε καραντίνα πέντε ημερών και για να επιστρέψει στο σχολείο θα πρέπει να έχει αρνητικό rapid test.

Επισημαίνεται πως την πρώτη και τη δεύτερη εβδομάδα της επιστροφής στις αίθουσες, θα κάνουν self test και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί. Οι μη εμβολιασμένοι, ούτως ή άλλως, υποχρεώνονται να κάνουν rapid test και να δηλώνουν το αποτέλεσμα, όπως ισχύει με όλους τους εργαζόμενους.

Σχολεία: Το σκεπτικό της Επιτροπής

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Mega η καθηγήτρια παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής, κα. Βάνα Παπαευαγγέλου, η επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, κάτι που είναι εμφανές από την έκρηξη των κρουσμάτων και την υψηλή μεταδοτικότητα αυτής της παραλλαγής, συζήτησε τις αλλαγές της επιδημιολογίας, της κλινικής εικόνας της Όμικρον και ανασκόπησε τα δεδομένα από τα κρούσματα σε παιδιά την περίοδο που ήταν ανοιχτά τα σχολεία, από τον Σεπτέμβριο δηλαδή μέχρι και τον Δεκέμβριο.

 

 

Η επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση και θα επανεξετάζει συνεχώς τα δεδομένα, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου αλλά εκτίμησε ότι «όλα θα πάνε καλά με βάση τα όσα έχουμε δει έως τώρα από τα ανοιχτά σχολεία».

Επισήμανε ότι στην Ελλάδα ήδη ακολουθείται ένα από τα πιο εντατικά και επιτυχημένα πρωτόκολλα διεθνώς, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου να μην παρατηρηθεί σημαντική διασπορά του κορονοϊού στα σχολεία.

Μάλιστα ανέφερε ότι το 84% των κρουσμάτων στα παιδιά εντοπίστηκαν από τα self test τα οποία προσέφεραν σημαντική υπηρεσία καθώς «τα παιδιά αυτά αν και ασυμπτωματικά απομονώθηκαν εγκαίρως από τον χώρο του σχολείου». Όπως προσέθεσε, σε κάθε κρούσμα που εντοπίστηκε στα σχολεία τους τελευταίους 4 μήνες ο μέσος όρος άλλων κρουσμάτων ήταν 1,4.

Πηγή: newsbomb
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version