Βρειτε μας στα Social Media

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Ράλι σε ενοίκια και τιμές πώλησης – Σε ποιες περιοχές κατεγράφη η μεγαλύτερη άνοδος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Με μεγάλες αυξήσεις τιμών τόσο για την αγορά όσο και για την ενοικίαση κατοικιών ολοκληρώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2022, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση της αγοράς κατοικίας. Ωστόσο εκτιμάται ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην οικονομία, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ανόδου του κόστους ζωής γενικότερα, θα βάλουν «φρένο» στην αυξητική πορεία των τιμών των ακινήτων, αρχής γενομένης από τα ενοίκια.

Πρώτο το Ν. Φάληρο

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων των αγγελιών του δικτύου Spitogatos και του σχετικού δείκτη τιμών SPI, κατά το πρώτο τρίμηνο, τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση ζητούμενων τιμών πώλησης κατέγραψε η περιοχή του Νέου Φαλήρου με 27,6%, ενώ ακολουθούν οι περιοχές Καμίνια – Παλαιά Κοκκινιά με 18,2%, τα Ιλίσια με 16,9%, τα Βριλήσσια με 16% και τα Σεπόλια – Λόφος Σκουζέ με 16%. Συνολικά στο λεκανοπέδιο, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας έλαβαν χώρα στα βόρεια (11,1%) και τα ανατολικά προάστια της Αθήνας (9,3%) και στην υπόλοιπη Αττική (9,3%).

Ακίνητα: Ράλι σε ενοίκια και τιμές πώλησης – Σε ποιες περιοχές κατεγράφη η μεγαλύτερη άνοδος-1

Αντίστοιχα, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης εντοπίζονται ξανά εκτός αστικών κέντρων, υπογραμμίζοντας την τάση αποκέντρωσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας. Χαρακτηριστικά, η μεγαλύτερη αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης εντοπίζεται στις Αχαρνές (17,8%), στη Φιλοθέη (17,7%), στο Νέο Ψυχικό (16,9%), στη Νέα Μάκρη (16,8%) και στην Αρτέμιδα (16,5%).

Πάντως υπήρξαν και σημεία όπου κατεγράφη υποχώρηση των τιμών σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Για παράδειγμα, μείωση της μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης σημειώθηκε σε περιοχές του Πειραιά, όπως στο Πέραμα (-8,5%), αλλά και της Ανατολικής Αττικής, όπως η Παιανία (-3,6%). Αντίστοιχα, οι μεγαλύτερες μειώσεις στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης εντοπίζονται σε Κορωπί (-4,3%).

Το «φρένο»

Σύμφωνα με τον διευθύνονται σύμβουλο του Spitogatos κ. Δημήτρη Μελαχροινό, «το real estate έχει συνήθως μια υστέρηση στην αντίδρασή του και στη δημιουργία νέων ισορροπιών, οπότε η ενεργειακή κρίση και η γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί με όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο δεν έχουν αφήσει κάποιο αρνητικό αποτύπωμα στα δεδομένα των ιστοσελίδων του δικτύου μας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Προσωπική μου εκτίμηση, ωστόσο, είναι ότι λόγω του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος, των αυξημένων κοινοχρήστων κ.λπ. θα επιβραδυνθεί η αυξητική πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα, ξεκινώντας από τις τιμές των ενοικίων», αναφέρει ο κ. Μελαχροινός.

Με βάση τα στοιχεία του SPI, οι ακριβότερες περιοχές για αγορά και ενοικίαση κατοικίας στην Αθήνα εντοπίζονται κυρίως στα νότια προάστια και σε σημεία του κέντρου της Αθήνας, που είναι δημοφιλή για ενοικίαση και πώληση. Συγκεκριμένα, οι ακριβότερες περιοχές για αγορά κατοικίας στο λεκανοπέδιο είναι, μεταξύ άλλων, η Βουλιαγμένη και η Βούλα, όπου η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης διαμορφώνεται σε 5.445 ευρώ/τ.μ. και 4.000 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα, η περιοχή του Κολωνακίου και του Λυκαβηττού (3.980 ευρώ/τ.μ.), η Φιλοθέη (3.845 ευρώ/τ.μ.), η Γλυφάδα (3.750 ευρώ/τ.μ.), το Παλαιό Ψυχικό (3.750 ευρώ/τ.μ.), ο Αλιμος (3.735 ευρώ/τ.μ.) και το Ελληνικό (3.600 ευρώ/τ.μ.). Στις οικονομικότερες περιοχές για αγορά κατοικίας το πρώτο τρίμηνο του 2022 είναι η Αγία Βαρβάρα (1.035 ευρώ/τ.μ.), το Κερατσίνι (1.090 ευρώ/τ.μ.) και η περιοχή Ταμπούρια – Αγία Σοφία στον Πειραιά (1.090 ευρώ/τ.μ.).

Οπως αναφέρει σε σχετική ανάλυση για την αγορά ακινήτων ο κ. Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, τέως πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και νυν επιστημονικός σύμβουλος της εταιρείας εκτιμήσεων ακινήτων SOLUM Property Solutions, με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, οι αυξήσεις των τιμών των κατοικιών στην Αττική κυμαίνονται μεταξύ 30% και 39% την περίοδο από το 2018 μέχρι το τέλος του 2021. Στη Θεσσαλονίκη, το εύρος των αυξήσεων κινείται από 14% έως 39%, στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας από 6% μέχρι 21% και στις υπόλοιπες περιοχές από 12% έως 20%. Το αποτέλεσμα είναι οι τιμές πώλησης να υπολείπονται πλέον μόλις 20% έως και 33% σε σχέση με το 2007, όταν είχαν βρεθεί στο υψηλότερο σημείο τους διαχρονικά.

 

 

Πηγή: kathimerini

 

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ