ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΘ: Οι 12 νέες αυξήσεις αποδοχών και οι 12 νέες μειώσεις φόρων
Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην ΕΕ σε ρυθμούς ανάπτυξης, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα (9.9.24) ο ΥΠΟΙΚ, Κωστής Χατζηδάκης, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου εξειδίκευσης των μέτρων τα οποία ανακοίνωσε προχθές (7.9.24) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ.
Στην Ελλάδα σημειώνεται η μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστιαίων επενδύσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και η μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας σε όλη την Ε.Ε, τόνισε ο κος Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας μια σειρά θετικών στοιχείων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.. Ο ίδιος τόνισε πως καταγράφηκε αύξηση του μέσου μισθού κατά 20,2%.
Ο ίδιος σημείωσε πως έχει καταγραφεί αύξηση των φορολογικών εσόδων, χωρίς αύξηση των φόρων. Ο κος Χατζηδάκης έκανε λόγος για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, εξηγώντας πως η ετήσια αύξηση των δημοσίων δαπανών που επιτρέπεται στην Ελλάδα ανέρχεται στα περίπου 3 δισ. ευρώ.
Ο ίδιος δήλωσε πως 1 δισ. ευρώ θα πάει σε αυξήσεις για την παιδεία, την υγεία, 1 δισ. ευρώ για τις συντάξεις και τα υπόλοιπα γύρω στα 800 εκατ. ευρώ στις αμυντικές δαπάνες.
Η αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών, χωρίς τα νέα μέτρα, ανέρχεται 2,8 δισ. ευρώ. Το σύνολο της αύξησης της καθαρής δημοσιονομικής δαπάνης, όμως, μπορεί να ανέλθει στα 3,5 δισ. ευρώ (σ.σ. μαζί με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κος Μητσοτάκης) , καθώς η κυβέρνηση έχει λόγους να πιστεύει “βάσιμα” πως κάτι τέτοιο θα συμφωνηθεί με την Κομισιόν τις επόμενες μέρες (σ.σ. συνεπώς τα νέα μέτρα της ΔΕΘ κοστολογούνται στα 800 εκατ. ευρώ).
Ο κος Χατζηδάκης έκανε λόγο για 12 νέες αυξήσεις αποδοχών και στις 12 νέες μειώσεις φόρων.
Δώδεκα αυξήσεις αποδοχών
- Νέα αύξηση των κύριων συντάξεων από 1/1/2025 σε 2-2,5%.
- Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά (100 εκατ. ευρώ). Συνταξιούχοι με σύνταξη έως 700 ευρώ θα λάβουν 200 ευρώ, από 701-1100 ευρώ θα λάβουν 150 ευρώ, και όσοι έχουν σύνταξη 1.101 έως 1.600 ευρώ θα λάβουν 100 ευρώ.
- Οριζόντια αύξηση στους μισθούς στο Δημόσιο με εξίσωση εισαγωγικού μισθού με τον κατώτατο (πάνω από 100 εκατ. ευρώ). Ο εισαγωγικός μισθός σήμερα στο Δημόσιο είναι 850 ευρώ και ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 830 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Σταδιακά ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 950 ευρώ έως το 2027 βάσει της κυβερνητικής δέσμευσης, δηλαδή πάνω από τον εισαγωγικό. Αυτό θα σήμαινε πως ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα ξεπερνούσε τον εισαγωγικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Οι νέοι κανόνες θα φέρουν αναπροσαρμογή όχι μόνο του εισαγωγικού μισθό στο Δημόσιο αλλά σε όλα τα κλιμάκια. Μέχρι το 2027, καθαρές δαπάνες για την εφαρμογή αυτού του μέτρου 500 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο κος Πετραλιάς, Υφυπουργός Οικονομκών.
- Διεύρυνση του επιδόματος επίτευξης στόχων στο Δημόσιο (40 εκατ. ευρώ).
- Αύξηση φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (1.500 – 2.500 ευρώ)
- Αύξηση 20% στην νυχτερινή αποζημίωση των ενστόλων (25 εκατ. ευρώ)
- Κίνητρο προσέλκυσης γιατρών στις προβληματικές και άγονες περιοχές της χώρας (16 εκατ. ευρώ)
- Επιπλέον δόση στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού (70 εκ. ευρώ)
- Ενίσχυση επιδόματος αναπηρίας
- Ενίσχυση στους ΑμεΑ δικαιούχους του επιδόματος ΟΠΕΚΑ και των επιδομάτων του ΕΦΚΑ, οι οποίοι θα λάβουν 200 ευρώ/.
- Καταβολή 200 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες
- Καταβολή 50% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους δικαιούχους του.
Το συνολικό κόστος της αύξησης δαπανών θα ανέλθει στα 243 εκατ. ευρώ το 2024 και 550 εκατ. ευρώ 2025.
Δώδεκα μειώσεις φόρων
Το κόστος της μείωσης των φόρων για το δημόσιο θα ανέλθει στα 900 εκατ. ευρώ:
- Μείωση 1% των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/25 (440 εκατ. ευρώ). Το 0,5% από τον εργοδότη και το 0,5% του εργαζομένου, θα αφορά και τους δημοσίους υπαλλήλους και θα προέλθει από τον κλάδο υγείας.
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (120 εκατ. ευρώ)
- Μονιμοποίηση επιστροφής ΕΦΚ στους αγρότες (100 εκατ. ευρώ)
- Απαλλαγή φόρου (13 εκατ. ευρώ).
- Απαλλαγή από ΦΠΑ για νέες κατασκευές (20 εκατ. ευρώ)
- Κατάργηση τέλους κινητής τηλεφωνίας
- Απαλλαγή από φόρο ασφαλίστρου 15% για συμβόλαια (17 εκατ. ευρώ)
- Φοροπαλλαγή εθελοντικών παροχών εργοδοτών σε γονείς (κόστος 7 εκατ.)
- Μείωση ΕΝΦΙΑ 20% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφ΄’ες (40 εκατ. ευρώ)
- Αυτοτελής φορολόγηση αμοιβών υπερωριών γιατρών ΕΣΥ (40 εκ. ευρώ)
- Κίνητρα για συγχωνεύσεις εταιρειών
- Μείωση φόρων χαρτοσήμων (30 εκατ. ευρώ)
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.