ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλείνουν τα σύνορα για το ελαιόλαδο – Ποιες χώρες βάζουν φραγμό στις εξαγωγές
Η βιομηχανία ελαιολάδου διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη του Μαρόκου. Έχει γίνει ο ένατος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, με περισσότερα από 200 εκατομμύρια λίτρα.
Αποτελεί βασικό τομέα ανάπτυξης για τη βορειοαφρικανική χώρα, λόγω του εισοδήματος και της απασχόλησης που δημιουργεί, του βάρους του στο εμπορικό ισοζύγιο και του όγκου των εξαγωγών της.
Όμως, όπως σε τόσες άλλες χώρες, ο κλάδος υφίσταται τη δική του κρίση, η οποία έχει βυθίσει την παραγωγή. Σε αυτή την περίπτωση, προκαλείται από την επίμονη ξηρασία των δύο τελευταίων ετών, που τιμωρεί τις καλλιέργειες. Ενα συνεχές… αντιυδατικό στρες, το οποίο επηρεάζει αρκετές περιοχές.
Το κύμα καύσωνα που καταγράφηκε τον Απρίλιο, όταν υποτίθεται ότι οι ελιές έπρεπε να ανθίσουν. καθώς και το χαλάζι που έπεσε στην επαρχία Taourirt διέλυσε την παραγωγή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας, που συγκέντρωσε η ΕΦΕ, η εθνική παραγωγή ελαιόλαδου φέτος το φθινόπωρο θα παραμείνει στους 1,07 εκατ. τόνους, επίπεδο αντίστοιχο με πέρυσι, αλλά 44% κάτω από αυτό που καταγράφηκε το 2021.
Αυτή η έλλειψη, μαζί με το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, έχει εκτοξεύσει τις τιμές του ελαιολάδου στο Μαρόκο. Έτσι, ένα λίτρο ξεπερνά τα 100 ντιρχάμ, που ισοδυναμούν με περίπου 9 ευρώ, πολύ πάνω από τα 7 ευρώ που άξιζε έναν χρόνο πριν.
Έχει γίνει, και πολύ περισσότερο σε ένα μέρος όπως το βασίλειο των Αλαουί, προϊόν για τις ανώτερες ή εύπορες τάξεις.
Και υπάρχει ένας επιπλέον κίνδυνος, ο οποίος είναι ότι, δεδομένης της έλλειψης λαδιού, εισάγονται στην αγορά νοθευμένα προϊόντα, με τους κινδύνους ποιότητας, αλλά και κινδύνους για την υγεία που αυτό μπορεί να προκαλέσει, να πολλαπλασιάζονται.
Μπροστά σε αυτό το σενάριο, η μαροκινή κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει μια δραστική απόφαση: να περιορίσει τις εξαγωγές ελαιόλαδου και παραγώγων.
Σύμφωνα με εγκύκλιο της τελωνειακής διοίκησης του Μαρόκου, η εξαγωγή ελιών και ελαιόλαδου από τη χώρα του Μαγκρέμπ περιλαμβάνεται πλέον στον κατάλογο των εμπορευμάτων με ποσοτικούς περιορισμούς. Με τον τρόπο αυτό υπόκειται σε ειδικό καθεστώς εξαγωγής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Συγκεκριμένα, εφεξής, αυτή η άδεια εξαγωγής απαιτείται για τις φρέσκες ή διατηρημένες με απλή ψύξη ελιές, μαγειρεμένες ή μη, κονσέρβες, αποξηραμένες, κομμένες και ελαιόλαδο που παρασκευάζονται με αυτό το προϊόν.
Με την απόφαση αυτή το Εκτελεστικό του Μαρόκου επιδιώκει να σταματήσει την κλιμάκωση των τιμών, πριν ξεπεράσουν τα 10 ευρώ το λίτρο.
Εν ολίγοις, στόχος όλων αυτών των μέτρων που σχετίζονται με την εμπορία της ελιάς και των παραγώγων της, είναι κατά προτεραιότητα ο εφοδιασμός της εθνικής αγοράς.
Τα τελευταία χρόνια η σημασία του Μαρόκου στην ελαιοπαραγωγή αυξάνεται, μέχρι που ξεπέρασε την Ελλάδα στην πέμπτη θέση σε όγκο. Όμως, σε μια τόσο περίπλοκη κατάσταση όπως η σημερινή, με τόσο υψηλές ανοδικές πιέσεις στις τιμές, είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι συνέπειες που μπορεί να έχει το μέτρο του Μαρόκου για τον υπόλοιπο κόσμο.
Πηγή: in
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.