ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βουτιά στην τιμή του πετρελαίου: Οι τέσσερις λόγοι που πέφτουν οι τιμές
Πλησιάζοντας στο τέλος του 2022, η τιμή του μπρεντ υποχώρησε κάτω από τα 80 δολάρια, χαμηλότερα απ’ ό,τι ήταν στην αρχή του έτους.
Oι τιμές του πετρελαίου έκαναν ράλι στο μεγαλύτερο διάστημα του 2022, εν μέσω της αυξημένης ζήτησης μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, του πολέμου στην Ουκρανία και της μείωσης της παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ.
Από τα τέλη του καλοκαιριού, ωστόσο, άρχισε μία σταδιακή πτώση των τιμών, η οποία αναστράφηκε προσωρινά, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ τον Οκτώβριο για μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια, για να επανέλθει το τελευταίο διάστημα με μεγαλύτερη ένταση.
Πλησιάζοντας στο τέλος του 2022, η τιμή του μπρεντ υποχώρησε κάτω από τα 80 δολάρια, χαμηλότερα απ’ ό,τι ήταν στην αρχή του έτους.
Τέσσερις είναι οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτή τη θεαματική αναστροφή.
Μείωση της ζήτησης καυσίμων
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο και το δεύτερο μεγαλύτερο έθνος κατανάλωσης πετρελαίου μετά τις ΗΠΑ. Η πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό που ακολούθησε η κινεζική ηγεσία, με δραστικά περιοριστικά μέτρα, μείωσε σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα και την κινητικότητα των Κινέζων. Σύμφωνα με αναλυτές, το αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής ήταν να μειωθεί κατά 30% έως 40% η ζήτηση πετρελαίου της χώρας.
Στην Ευρώπη, ο καιρός ήταν ιδιαίτερα ήπιος τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, περιορίζοντας τη ζήτηση για καύσιμα, όπως το πετρέλαιο, για τη θέρμανση.
Στη μείωση της ζήτησης συνέβαλε, επίσης, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων.
Το ισχυρό δολάριο
Για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τα επιτόκια με σκοπό να επιβραδύνουν την οικονομία και να κάνουν λιγότερο σφιχτή την αγορά εργασίας.
Η αύξηση των επιτοκίων, την οποία ακολούθησε με ιδιαίτερη έμφαση Fed, οδήγησε σε ανατίμηση του δολαρίου, η οποία πίεσε πτωτικά τις τιμές του πετρελαίου καθώς η ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος κάνει πιο ακριβό το πετρέλαιο για όσους το αγοράζουν με άλλα νομίσματα.
Υπερβολικοί οι φόβοι για μείωση της προσφοράς
Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος αποτελείται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, εξόργισε τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες τον Οκτώβριο, όταν αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή του από τον Νοέμβριο κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 2% της παγκόσμιας ζήτησης.
Στην πραγματικότητα, η μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ ήταν 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, επειδή πολλές χώρες – μέλη του είχαν ήδη χαμηλότερη παραγωγή από τις ποσοστώσεις που αποφασίστηκαν.
Παράλληλα, η μείωση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση της αμερικανικής παραγωγής, η οποία έφτασε τα 12,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το υψηλότερο επίπεδο από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού τον Μάρτιο του 2020.
Επιπλέον, δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι παραγόντων της αγοράς ότι οι κυρώσεις της Δύσης κατά τη Ρωσίας θα μείωναν σημαντική την προσφορά της. Η ρωσική παραγωγή μειώθηκε αλλά λιγότερο από ό,τι αναμενόταν
Το ράλι της αγοράς χτίστηκε επίσης εν μέρει από φόβους ότι μια σειρά κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από ευρωπαϊκά έθνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα στραγγάλιζαν την προσφορά αυτής της χώρας. Η παραγωγή της Ρωσίας μειώθηκε, αλλά όχι στην έκταση που αναμενόταν καθώς η Ρωσία διοχέτευσε στην Κίνα, την Ινδία και άλλες ασιατικές αγορές το πετρέλαιο που δεν αγόραζε η Δύση.
Από τη Δευτέρα ισχύει το πλαφόν των 60 δολαρίων που επέβαλαν η G7, η ΕΕ και η Αυστραλία για να περιορίσουν τα έσοδα της Μόσχας.
Ωστόσο, το ρωσικό πετρέλαιο πωλείται ήδη με έκπτωση, χαμηλότερα από το πλαφόν αυτό και συνεπώς δεν αναμένεται να επηρεαστεί σημαντικά η παραγωγή του.
Οι κερδοσκόποι μειώνουν τις θέσεις τους
Τα hedge funds και άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων πήραν θέση υπέρ της ανόδου των τιμών μετά την εισβολή στην Ουκρανία αλλά αποχώρησαν γρήγορα από την αγορά, αφαιρώντας μέρος της στήριξης στο ράλι του πετρελαίου.
Στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι η καθαρή θέση long των hedge funds στο μπρεντ βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών και ο λόγος των long και short θέσεων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.
Τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης του πετρελαίου μπρεντ εκτινάχθηκαν πάνω από τα 139 δολάρια το βαρέλι τον Μάρτιο, λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κινήθηκαν έως το καλοκαίρι σε τιμές αρκετά υψηλότερες ή κοντά στα 100 δολάρια.
Πηγή: imerisia.gr
-
ΚΡΉΤΗ3 ημέρες πριν
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Η επιθυμία της οικογένειας
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Πρόεδρος ΑμΕΑ στο Daynight.gr: «Στο Ρέθυμνο μάς αναγκάζουν να κλειστούμε σπίτι και να μην κυκλοφορούμε»
-
ΑΘΛΗΤΙΚΑ2 ημέρες πριν
«Σε ψάχνει όλη η Ελλάδα!» Η μυστηριώδης φίλαθλος του Ολυμπιακού που τράβηξε τα βλέμματα στο ΣΕΦ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 ημέρες πριν
Γυναίκα από την Κάσο πέθανε μυστηριωδώς σε νοσοκομείο της Αθήνας – Τα ερωτήματα και οι ευθύνες