ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκίνησαν τα πρόστιμα για χρήση μετρητών άνω των 500 ευρώ
Αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα βρίσκονται φορολογούμενοι και επιχειρήσεις καθώς η εφορία έχει ήδη ενεργοποιήσει τις διατάξεις της νέας νομοθεσίας για τη χρήση μετρητών.
Συγκεκριμένα απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο για συναλλαγές με μετρητά άνω των 500 ευρώ.
Σύμφωνα με τον νόμο στις αγοραπωλησίες ακινήτων, αν και οι συμβολαιογράφοι απέχουν επ’ αόριστον, ο νόμος ορίζει ότι κατά τη σύνταξη των συμβολαιογραφικών εγγράφων μεταβίβασης ακινήτων η καταβολή του τιμήματος γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής.
Συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο, στο οποίο καταγράφεται προκαταβολή ή μερική ή ολική εξόφληση του τιμήματος με μετρητά ή στο οποίο δεν καταγράφεται η εξόφληση του τιμήματος με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής, είναι αυτοδικαίως άκυρο, απαγορεύεται να μεταγραφεί στα βιβλία και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα έναντι των συμβαλλομένων, του Δημοσίου και οποιουδήποτε τρίτου.
Οι υποχρεώσεις και απαγορεύσεις δεν ισχύουν για συμβόλαια που συνάπτονται μετά την έναρξη ισχύος του νόμου σε εκτέλεση προσυμφώνων, τα οποία είχαν συνταχθεί πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου.
Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετρητά. Το πρόστιμο είναι κατ’ ελάχιστο 10.000 και μέχρι 500.000 ευρώ, για κάθε παράβαση. Για παράδειγμα, σε περίπτωση αγοραπωλησίας ακινήτου αξίας 200.000 ευρώ το συμβόλαιο θα ακυρώνεται και οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 20.000 ευρώ. Για αγοραπωλησία ακινήτου ύψους 70.000 ευρώ το πρόστιμο ανέρχεται στο ποσό των 10.000 ευρώ που είναι το ύψος του ελάχιστου προστίμου.
Λαθρεμπόριο
Με πρόστιμα και σφράγισμα ακόμα και για δύο χρόνια κινδυνεύουν και τα πρατήρια βενζίνης που θα εντοπιστούν από τις αρχές να πωλούν νοθευμένα καύσιμα ή να εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο ή να έχουν παραποιήσει τους φορολογικούς μηχανισμούς έκδοσης αποδείξεων. Υπόλογες είναι και οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων, οι οποίες καθίστανται συνυπεύθυνες για τη λειτουργία των πρατηρίων με τα οποία συνεργάζονται. Θα πρέπει να ελέγχουν αν υπάρχει και λειτουργεί το σύστημα εισροών και να πραγματοποιούν ελέγχους ποιότητας καυσίμων. Με βάση σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου, οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων έχουν την υποχρέωση για:
– τον έλεγχο ύπαρξης άδειας λειτουργίας των πρατηρίων, στα οποία διαθέτουν καύσιμα
– εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος εισροών – εκροών στα πρατήρια
– ετήσιο έλεγχο ποιότητας καυσίμων.
Παράλληλα, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να ενημερώσουν την ΑΑΔΕ για:
– ενδεχόμενες παραβάσεις λαθρεμπορίας, νοθείας κ.λπ., που έχουν τελεστεί ή επίκειται να τελεστούν, και να διακόπτουν τη συνεργασία με παραβατικά πρατήρια, καθώς και να αφαιρούν τα σήματα και τον εξοπλισμό που έχουν παρασχεθεί στα πρατήρια από την εταιρεία
– Η διακοπή της συνεργασίας θα αφορά όλα τα πρατήρια που ανήκουν στα ίδια πρόσωπα σε περίπτωση διαπίστωσης λαθρεμπορίας ή νοθείας.
– Οι κυρώσεις για μη τήρηση των μέτρων δέουσας επιμέλειας από τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων θα προβλέπουν για τις εταιρείες πρόστιμα από 5.000 έως 30.000 ευρώ ανάλογα με το είδος των μέτρων που δεν τηρούν.
Πηγή: capital
-
ΚΡΉΤΗ2 ημέρες πριν
Οι «κούπες» της Κρήτης και το τίμημα της ανευθυνότητας
-
ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα πριν
Οικογενειακή τραγωδία: Θρήνος για τον 20χρονο Άκη – Εγκεφαλικά νεκρή η 17χρονη αδερφή του
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 ημέρες πριν
Αμαλιάδα: To ηχητικό ντοκουμέντο με την Ειρήνη Μουρτζούκου που σόκαρε – «Κλείσ’ το θα το μετανιώσεις»
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Θρήνος για το θάνατο του Κρητικού δημοσιογράφου Νίκου Ψιλάκη