Διαφήμιση

ΕΛΛΑΔΑ

Έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού: Ανησυχία από την αύξηση των νοσηλειών

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Η έκρηξη των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες αποτυπώνεται ήδη στις νοσηλείες ασθενών με Covid, που και αυτές έχουν αρχίσει να αυξάνονται ανησυχητικά.

Μόνο το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας έφτασαν τις 219 (ημερήσια μεταβολή +14,06%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου διαμορφώνεται πλέον στους 165 ασθενείς.

Η διαφορά κάθε μέρα που περνά είναι αισθητή. Στην έκθεση της Πέμπτης από τον ΕΟΔΥ, αναφερόταν πως οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 ήταν 192 (ημερήσια μεταβολή +13.61%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 152 ασθενείς.

Πριν μια εβδομάδα (επιδημιολογική έκθεση στις 17 Ιουνίου) ήταν 133 και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 115 ασθενείς.

Είναι χαρακτηριστικό πως την 1η Ιουνίου, πριν να κάνει την εμφάνισή του το έκτο κύμα της πανδημίας, οι εισαγωγές ήταν μόλις 83 και ο μέσος όρος της εβδομάδας είναι 89 ασθενείς.

Χθες τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν ανήλθαν σε 11.972. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 2.000 και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 86. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 42 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 44 πλήρως εμβολιασμένοι.

Συνεχίζεται ο σκεπτικισμός για την τέταρτη δόση

“Πρέπει να ξέρουν εκείνοι που εμβολιάστηκαν με τις δύο δόσεις ότι δεν είναι πια προφυλαγμένοι. Εκείνοι που έκαναν τρίτη δόση είναι προφυλαγμένοι σε ποσοστό 50%, ενώ όσοι έχουν εμβολιαστεί, νοσήσουν κιόλας είναι σαν να έχουν κάνει τέταρτη δόση”, είπε η ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας στο ΕΚΠΑ Ελένη Γιαμαρέλλου στην ΕΡΤ.

Διευκρίνισε ωστόσο, πως για υγειονομικούς, ανοσοκατασταλμένους και χρόνια πάσχοντες, ανεξαρτήτως ηλικίας, υπάρχει ισχυρή σύσταση να εμβολιαστούν, καθώς το ανοσοποιητικό τους δεν θα δημιουργήσει τα απαραίτητα αντισώματα.

Η επέλαση των στελεχών της Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5

Όμικρον 4 και 5 μεταδίδονται ταχύτερα από τις προηγούμενες Όμικρον, όμως – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – η νέα αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει συνοδευθεί από ανάλογη αύξηση σε νοσηλείες και θανάτους, μια ένδειξη ότι στον πληθυσμό έχει αποκτηθεί ένας βαθμός ανοσιακής άμυνας είτε λόγω εμβολιασμών, είτε λόγω προηγούμενης λοίμωξης, είτε και των δύο (υβριδική ανοσία).

Στην περίπτωση των ΒΑ.4 και ΒΑ.5 φαίνεται πως η εξάπλωσή τους κυρίως οφείλεται στην ικανότητά τους να μολύνουν ανθρώπους που είχαν ανοσία στις προηγούμενες μορφές της Όμικρον και στις άλλες παραλλαγές του κορονοϊού.

Οι εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι τα αντισώματα μετά από εμβολιασμό είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά των ΒΑ.4 και 5, από ό,τι έναντι προηγούμενων υποπαραλλαγών της Όμικρον όπως οι ΒΑ.1 και 2. Αυτό καθιστά τους εμβολιασμένους (ακόμη και με ενισχυτική δόση) πιο ευάλωτους σε πολλαπλές λοιμώξεις από Όμικρον. Ακόμη και άνθρωποι με υβριδική ανοσία παράγουν αντισώματα που δυσκολεύονται να εξουδετερώσουν τις ΒΑ.4 και 5.

πηγή: thetoc.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version