Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Για την κορυφή του Έβερεστ ξεκινά σήμερα η Ελληνίδα ορειβάτισσα Κική Τσακαλδήμη!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε λίγες ώρες η Κική Τσακαλδήμη αναχωρεί για το μακρινό Νεπάλ της Ασίας, απόλυτα αποφασισμένη να πετύχει τον δύσκολο στόχο της ο οποίος είναι η «κατάκτηση» της κορυφής του Έβερεστ! Η 38 ετών ορειβάτισσα με καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη, έχοντας ολοκληρώσει την απαιτητική προετοιμασία  δύο ετών και τον εγκλιματισμό στα μεγάλα υψόμετρα, θα συναντήσει σύντομα τον εκπαιδευτή της Satyabrata Dam και τους δύο Sherpa που αποτελούν τα βασικά μέλη της αποστολής “Higher than Everest”. Στην συνέχεια με βάση το αυστηρό πρόγραμμα θα πεζοπορήσουν μέχρι το base camp στους πρόποδες του βουνού, όπου συγκεντρώνονται κάθε χρόνο τέτοια περίοδο οι κορυφαίοι ορειβάτες από ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως αναφέρεται: η ελληνική αποστολή Higher than Everest, την οποία υποστηρίζουν το ελληνικό τσάι Tuvunu και η Τhe North Face, μπαίνει στην τελευταία και πιο σημαντική φάση της, αυτή που θα την οδηγήσει προς την κορυφή του κόσμου.

Την 1η Απριλίου, η Κική Τσακαλδήμη θα συναντήσει στο Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ, τον οδηγό της Satyabrata Dam και τους δύο οδηγούς βουνού Sherpa ώστε μετά από δύο ημέρες γραφειοκρατικών διαδικασιών και ελέγχου του εξοπλισμού, να κινήσουν όλοι μαζί προς το base camp του Έβερεστ.

Μετά από μία εσωτερική πτήση προς την πόλη Lukla, στο βορειοανατολικό άκρο του Νεπάλ, θα ξεκινήσει μία πεζοπορία επτά ημερών προς την κατασκήνωση που συγκεντρώνει τους κορυφαίους αναβάτες του κόσμου κάθε χρόνο. Στη διαδρομή, η Κική, ο Satya και οι δύο Sherpa του Higher than Everest, θα περάσουν από το χωριό Khumjung και από το περίφημο Tengboche, τη γενέτειρα του Tenzing Norgay, του Sherpa που συνόδευσε τον Sir Edmund Hillary στην πρώτη επιτυχημένη ανάβαση στο Έβερεστ το 1953.

Οι επόμενες στάσεις για τα μέλη της Higher than Everest θα είναι στο χωριό Dingboche και στον οικισμό Lobuche (4940 μ.), από όπου το πεζοπορικό μονοπάτι ανεβαίνει για πρώτη φορά πάνω από τα 5000 μ. στη θέση Gorak Shep. Στο σημείο Kala Patthar (5644 μ.) η αποστολή θα αντικρίσει για πρώτη φορά το Έβερεστ.

Στις 11 Απριλίου, η ελληνική αποστολή θα φτάσει στο base camp, στα 5364 μ., το οποίο είχε χτυπηθεί από δύο ισχυρότατους σεισμούς το 2015, με αποτέλεσμα το θάνατο 19 ανθρώπων. Από το base camp, το οποίο τέτοια εποχή κάθε χρόνο είναι πλημμυρισμένο από ορειβάτες, Sherpa και δημοσιογράφους που καλύπτουν τις ορειβατικές αποστολές, η Κική θα έχει στη διάθεσή της πάνω από ένα μήνα προετοιμασίας πριν επιχειρήσει την πρώτη της ανάβαση στην κορυφή. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται καθημερινή εκπαίδευση στον παγετώνα Khumbu και αναβάσεις για εγκλιματισμό και αποστολή προμηθειών στις ενδιάμεσες κατασκηνώσεις 1, 2 και 3 (6100-6800 μ.), οι οποίες βρίσκονται στο μονοπάτι προς την κορυφή.

Στόχος της ελληνικής αποστολής είναι να επιχειρήσει την ανάβαση προς την κορυφή των 8848 μ. την εβδομάδα 15 με 21 Μαίου, εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, οι οποίες έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο στα Ιμαλάια.

“Οι φόβοι μου δεν με σταματούν”

“Το πιο δύσκολο κομμάτι της προετοιμασίας μου δεν ήταν αυτό επάνω στα βουνά και τους παγετώνες”, λέει η Κική Τσακαλδήμη, “αλλά η προσπάθεια εξεύρεσης χορηγών, οι αμέτρητες κλειστές πόρτες, η αμφισβήτηση και η δυσπιστία στα μάτια των συνανθρώπων μου”.

Τι εφόδια απέκτησε η Ελληνίδα ορειβάτρια από την προετοιμασία της; ”Το δυσκολότερο μάθημα μετά από ένα μήνα προετοιμασίας στις Άνδεις ήταν η αποκάλυψη της σκληρής αλήθειας της μοναξιάς. Εκεί, στην πλήρη απομόνωση, ανακαλύπτεις τον πραγματικό σου εαυτό. Και αυτό δεν είμαστε όλοι έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε. Γιατί αυτό που θα δούμε, ίσως δεν μας αρέσει. Εγώ το είδα, τρόμαξα, έκλαψα και έμαθα να “περπατάω” ξανά από την αρχή. Τώρα νιώθω δυνατότερη και ωριμότερη στο να αντιμετωπίζω την καθημερινότητα. Νιώθω πως έγινα καλύτερος άνθρωπος”.

Υπάρχει φόβος σ’ αυτό που πάει να κάνει η Τσακαλδήμη; “Το ότι θα επιχειρήσω να ανέβω στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου, φυσικά και με φοβίζει. Το ότι εκεί στην ζώνη θανάτου ίσως χρειαστεί να ξαποστάσω δίπλα σε νεκρά, παγωμένα σώματα, φυσικά και με κάνει να ανατριχιάζω. Οι φόβοι μου όμως δεν με σταματούν. Θα τους δω κατάματα και εκεί θα δούμε ποιος θα νικήσει”.

Από πού αντλεί το κίνητρο για να ανέβει στο Έβερεστ η Κική; ”Η περιέργεια είναι η κινητήριος μου δύναμη”, λέει η ίδια χωρίς δεύτερη σκέψη: “από εκεί αντλώ τη δύναμη να κάνω άλλο ένα βήμα και μετά άλλο ένα. θέλω να δω πώς θα νιώσω όταν βρεθώ στην κορυφή του κόσμου. Πώς θα είναι η επόμενη μέρα. Αλλά τελικά αυτό που με κάνει να νιώθω ζωντανή είναι αυτό το κάθε ένα βήμα που καθημερινά τολμώ να κάνω”.

Τέλος, η ορειβάτρια νιώθει την ανάγκη να στείλει ένα καθησυχαστικό μήνυμα στους πιο δικούς της ανθρώπους: ”είναι για τους γονείς μου, για τον άντρα της ζωής μου αλλά και για τους ανθρώπους που με αγαπούν πραγματικά και νιώθω την καλά καμουφλαρισμένη αγωνία τους πίσω από κάθε τους λέξη. Θέλω να τους καθησυχάσω, να τους πω όλα θα πάνε καλά και πως τους προσκαλώ να με συντροφεύσουν με τη σκέψη τους στο συναρπαστικότερο ταξίδι της ζωής μου. Γιατί για μένα η χαρά είναι διπλή όταν τη μοιράζομαι με αυτούς που αγαπώ. Και εγώ τους αγαπάω βαθιά και ειλικρινά! Σας υπόσχομαι ότι θα προσέχω και θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Εις το επανιδείν λοιπόν”.

Ανταποκρίσεις από την αποστολή της Κικής Τσακαλδήμη και του Σατυαμπράτα Νταμ στο Έβερεστ θα βρίσκετε στη σελίδα Higher Than Everest στο Facebook και στον επίσημο ιστότοπο της αποστολής www.higherthaneverest.org

Η αποστολή αναχωρεί από την Αλεξανδρούπολη (Κρατικός Αερολιμένας Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος») στις 11:45 πμ και από την Αθήνα (Διεθνής Αερολιμένας Ελ. Βενιζέλος) για Κατμαντου στις 22:25 μμ την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ