Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Επίδομα 800 ευρώ: Αυτές είναι οι ημερομηνίες καταβολής

κοροναϊος επίδομα
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο υπουργός Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα τις ημερομηνίες καταβολής των 800 ευρώ.

Σύμφωνα με το Ethnos, στις 10 Απριλίου κλειδώνουν οι αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ, ενώ  ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έδωσε στη δημοσιότητα τις ημερομηνίες καταβολής των 800 ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Ο κ. Βρούτσης είπε ότι «στις 15, 16 και 17 Απριλίου το πρώτο κύμα πληρωμών των 800 ευρώ αφορολόγητα, ακατάσχετα, καθαρά, μη συμψηφιστέα με μια δόση είτε για τους εργαζομένους που ανήκουν στις επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους ή στις επιχειρήσεις που έχει υποστεί πλήγμα η επιχείρησή τους λόγω της κρίσης», ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Οι επιστήμονες, όπως είπε, θα λάβουν τα 400 ευρώ τη Μεγάλη Πέμπτη και τα υπόλοιπα 200 ευρώ μέσα στον Απρίλιο. «Στις 10 Απριλίου κλειδώνει το σύστημα, θα σταματήσουμε να δεχόμαστε αιτήσεις, και έως τις 12 Απριλίου θα δεχθούμε διορθώσεις. Στις 14 Απριλίου θα υπάρξει κενή μέρα για να προετοιμαστούμε», τόνισε και στη συνέχεια παρέθεσε τις ημερομηνίες καταβολής των επιδομάτων.

Για τους αυτοαπασχολούμενους ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι έχει τεθεί θέμα καταβολής 600 ευρώ επίσης αφορολόγητα, ακατάσχετα, καθαρά μη συμψηφιστέα μέσα από ξεχωριστό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο μέσω πόρων του ΕΣΠΑ. «Τιμούμε το παραγωγικό δυναμικό της χώρας, αλλά οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι, δεν υπάρχουν κάπου λεφτά που λιμνάζουν και δεν τα δίνουμε, αξιοποιούμε και τον τελευταίο πόρο», επισήμανε ο υπουργός. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την Εργάνη δίνεται η δυνατότητα διορθώσεων στις 10,11 και 12 Απριλίου.

Ενίσχυση 800 ευρώ και µετά τις πρώτες 45 ηµέρες

Με έναν δεύτερο κύκλο ειδικών αποζηµιώσεων εξετάζει το οικονοµικό επιτελείο να αντιµετωπίσει τη… µετά Απρίλιο εποχή, αν η επέλαση του κορονοϊού COVID-19 δεν επιτρέψει την εαρινή αναστολή των έκτακτων µέτρων. Το κυρίαρχο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η επέκταση της ενίσχυσης των 800 ευρώ και µετά τις πρώτες 45 ηµέρες, πάντα ανάλογα µε την πορεία εξάπλωσης του ιού. Εφόσον τα προσωρινά «λουκέτα» στις επιχειρήσεις και η περιορισµένη λειτουργία βάσει ΚΑ∆ αφήσουν το αποτύπωµά τους και τον Μάιο, εν συνόλω ή µερικώς, η στήριξη των εργαζοµένων που βρίσκονται ή θα βρίσκονται σε αναστολή σύµβασης αναµένεται να ακολουθήσει το ίδιο σχήµα: έκτακτη αποζηµίωση 800 ευρώ για 45 ηµέρες.

Το µέτρο αφορά δυνητικά ήδη 1,7 εκατ. µισθωτούς, δηλαδή οκτώ στους δέκα, όπως και 700.000 επαγγελµατίες και ιδιοκτήτες ατοµικών επιχειρήσεων, δηλαδή επτά στους δέκα. Μέχρι την περασµένη Παρασκευή στην «Εργάνη» είχαν δηλωθεί 460.000 επιχειρήσεις (αναστολές συµβάσεων για 720.000 εργαζόµενους), ενώ στην πλατφόρµα supportemployees.yeka. gr είχαν υποβάλει δήλωση για τα 800 ευρώ 130.000 µισθωτοί. Οσοι χρειαστεί να µείνουν έως το τέλος σε αυτόν τον ειδικό µηχανισµό, θα έχουν επιδοτηθεί εντέλει από το κράτος µε 1.600 ευρώ για τρεις µήνες.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

 Από την εβδοµάδα που ξεκινά θα µπορούν και οι ελεύθεροι επαγγελµατίες – ατοµικές επιχειρήσεις µε έως πέντε εργαζόµενους να υποβάλουν αίτηση για τα 800 ευρώ. ∆εδοµένου ότι το πρώτο 800άρι αφορά την περίοδο περίπου έως τα τέλη Απριλίου και ανάλογα µε το πότε ανέστειλε τη λειτουργία του ο κάθε κλάδος, το δεύτερο 45ήµερο αναµένεται να καταλαµβάνει κατά κύριο λόγο τον Μάιο και να εκτείνεται και στον Ιούνιο, ανάλογα πάντα µε τη διάρκεια των έκτακτων µέτρων.

Ολα εξαρτώνται, άλλωστε, από τη διασπορά του κορονοϊού και τα µέτρα που θα λαµβάνονται ή θα αναστέλλονται ανάλογα µε αυτή. Εάν και εφόσον η έκτακτη συνθήκη παρέλθει -ολικώς ή σταδιακώς πριν από την ολοκλήρωση του δεύτερου 45ήµερου, τότε δεν αποκλείεται να επανεξεταστεί αναλόγως και το µέτρο. Είναι κάτι όµως που µένει να φανεί από την εξέλιξη της πανδηµίας τις επόµενες ηµέρες. Το πλαίσιο περιέγραψε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, δηλώνοντας πως «αν δεν έχουµε βγει από την κρίση στα τέλη Απριλίου, θα διευρυνθεί και η χρονική περίµετρος των µέτρων».

Αναφερόµενος στα οικονοµικά µέτρα, ο ίδιος επεσήµανε πως «δώσαµε το 3,6% του ΑΕΠ της χώρας, όταν ο µέσος όρος των παρεµβάσεων των ευρωπαϊκών χωρών είναι στο 2%». Σε κάθε περίπτωση, ο Απρίλιος είναι µήνας-κλειδί για την εξέλιξη αυτής της δύσκολης περιπέτειας. Τόσο επειδή αναµένεται να διαφανεί σταδιακά ο χρονικός ορίζοντας άρσης των έκτακτων µέτρων, όσο και επειδή θα δοκιµαστεί στην πράξη ο µηχανισµός στήριξης εργαζοµένων και επαγγελµατιών. Οι πρώτες πληρωµές της ειδικής αποζηµίωσης των 800 ευρώ θα πραγµατοποιηθούν, σύµφωνα µε τον σχεδιασµό του υπουργείου Εργασίας, τη Μεγάλη Εβδοµάδα και µέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου. Αµέσως µετά τη λήξη της πρώτης φάσης των δηλώσεων των εργαζοµένων µε βάση τον λήγοντα του ΑΦΜ. Σε αυτήν την πρώτη πληρωµή αναµένεται να συµπεριληφθούν οι εργαζόµενοι σε αναστολή που θα έχουν υποβάλει ψηφιακή υπεύθυνη δήλωση µέχρι την ερχόµενη Παρασκευή 10 Απριλίου. ∆εν αποκλείεται ωστόσο να συµπεριληφθούν εντέλει και ορισµένοι που θα υποβάλουν δήλωση στην παράταση. Ακολούθως θα πραγµατοποιηθούν και άλλες πληρωµές εντός Απριλίου αναλογικά µε τη ροή των υπεύθυνων δηλώσεων των εργαζόµενων, ώστε να πληρωθούν όλοι τον πρώτο κύκλο της ειδικής αποζηµίωσης. Σύµφωνα µε εκτιµήσεις, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν µία ή δύο πληρωµές εντός Απριλίου ανάλογα µε το πλήθος των δηλώσεων.

Το δώρο Πάσχα

Στο µεταξύ, την ίδια εβδοµάδα και έως τη Μεγάλη Τετάρτη πρέπει να πληρωθεί το ∆ώρο Πάσχα στους εργαζόµενους των επιχειρήσεων που λειτουργούν κανονικά (εκτός ΚΑ∆). Οι εργαζόµενοι επιχειρήσεων που πλήττονται και έκλεισαν ή υπολειτουργούν βάσει ΚΑ∆ θα λάβουν το ∆ώρο το καλοκαίρι, έως τις 30 Ιουνίου. Στο ποσό θα συµµετέχει φέτος και το κράτος, πληρώνοντας το τµήµα του ∆ώρου για τη χρονική περίοδο από την αναστολή της σύµβασης έως 30/4. Οι δηλώσεις των εργαζοµένων υποβάλλονται στην ψηφιακή πλατφόρµα supportemployees.yeka.gr µε βάση τον λήγοντα του ΑΦΜ του µισθωτού.

Οσοι δεν πρόλαβαν να υποβάλουν δήλωση εντός της προβλεπόµενης ηµέρας ή οι εργοδότες τους δεν υπέβαλαν εγκαίρως τη ∆ήλωση Αναστολής Συµβάσεων στην «Εργάνη», θα έχουν δεύτερη ευκαιρία από 11 Απριλίου και µετά. «Η επιλογή των µέτρων στήριξης των εργαζοµένων στην παρούσα φάση της κρίσης δεν υιοθέτησε εισοδηµατικά κριτήρια. Θεωρήθηκε προτεραιότητα να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Οµως αυτό δεν αρκεί. Η χώρα µας καταγράφει µεγάλες κατηγορίες εργαζοµένων που κινούνται στα βαλτώδη ύδατα της ανασφάλιστης εργασίας, της ευκαιριακής απασχόλησης που κάποτε καλύπτονται µε εργόσηµο, εργαζόµενους µε ψευδεπίγραφες συµβάσεις έργου που θα πρέπει άµεσα να απολαύσουν οικονοµική στήριξη» επισηµαίνει ο δικηγόρος-εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, προσθέτοντας πως «στον φτωχό Νότο της Ιταλίας η κοινωνική έκρηξη προήλθε από αυτές τις οµάδες, όταν εξαντλήθηκε η πρώτη κρατική βοήθεια»… Και ενώ η πιθανή δεύτερη φάση της καραντίνας σχεδιάζεται να αντιµετωπιστεί µε χρονική παράταση των ίδιων µέτρων, η αγωνία για την «επόµενη µέρα», όποτε κι αν έρθει αυτή, µεγαλώνει. Χιλιάδες εργαζόµενοι βρίσκονται αντιµέτωποι µε εργοδοτικές αυθαιρεσίες, ενώ δεν κρύβουν τους φόβους τους για πιθανή ανεργία.

 Ολοι άλλωστε προεξοφλούν πως η ανεργία θα αρχίσει εκ νέου να αυξάνεται εντός του 2020. Στο πλαίσιο αυτό, το µείγµα µέτρων που νοµοθετήθηκε προκαλεί την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης. «Η πολιτική της κυβέρνησης είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτό που έχουν ανάγκη οι εργαζόµενοι και η κοινωνία» δήλωσε πρόσφατα η αρµόδια τοµεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας πως «χρειάζονται γενναία, εµπροσθοβαρή µέτρα, πλήρης στήριξη του εισοδήµατος των εργαζοµένων και των θέσεων εργασίας, ισχυρές ενέσεις ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Τώρα. Οχι αργότερα, όταν θα είναι ήδη αργά»…

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ