Διαφήμιση

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Η άνοδος κρουσμάτων και διασωληνωμένων συνεχίζεται

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των νέων ημερήσιων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα. Ανοδικά κινείται και ο αριθμός των διασωληνωμένων, των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, αλλά και αυτών που νοσηλεύονται σε μονάδες ειδικών λοιμώξεων και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Δεκάδες είναι καθημερινά και τα ύποπτα κρούσματα που τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Χθες Πέμπτη ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 269 νέα κρούσματα, όπως και την περασμένη Τρίτη 18 Αυγούστου. Από τα 269, τα 250 είναι εγχώρια και τα 19 εισαγόμενα. Οι περιοχές με τα περισσότερα νέα κρούσματα την Πέμπτη ήταν: η Αττική με 90, η Θεσσαλονίκη με 67, οι Κυκλάδες με 15, η Κρήτη με 11, η Λέσβος με 8 και η Χαλκιδική με 5. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη τα νέα κρούσματα ήταν 217, με τα 195 να είναι εγχώρια. Την αρνητική πρωτιά «κέρδισε» η Αττική με 89 και έπονταν η Θεσσαλονίκη με 44.

Ανοδικά κινήθηκε χθες και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αφού ήταν 31, ενώ την Τετάρτη ήταν 30, την Τρίτη 29 και τη Δευτέρα 12. Ενώ στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) νοσηλεύονται άλλοι 25 ασθενείς και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης επιπλέον 25. Τέλος, σήμερα έχουν καταγραφεί και 20 νέες εισαγωγές ασθενών με διαγνωσμένη COVID-19 στα νοσοκομεία αναφοράς. Την Τετάρτη οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΛ ήταν 26 και ίδιος αριθμός ατόμων βρίσκονταν σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, με τις νέες εισαγωγές να είναι 31.

Την επιδημιολογική εικόνα της Πέμπτης συμπληρώνει και ο ένας επιπλέον θάνατος που ανέβασε τον αριθμό των θανόντων στους 236. Την Τετάρτη είχαν χάσει τη ζωή τους άλλοι δύο ασθενείς. Τα τρία τελευταία θύματα της νόσου COVID-19 ήταν άνδρες με πολλά υποκείμενα νοσήματα, όπως στην πλειονότητα των περιπτώσεων όσων χάνουν τη ζωή τους από κορωνοϊό.

Η ανοδική πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα δεν αναμένεται να ανακοπεί άμεσα, καθώς δεκάδες είναι και τα άτομα που τίθενται καθημερινά σε κατ’ οίκον περιορισμό, κυρίως σε τουριστικές περιοχές. Πρόκειται για άτομα που χαρακτηρίζονται ως «ύποπτα» κρούσματα, είτε λόγω της χώρας προέλευσης τους, είτε λόγω συμπτωματολογίας και υποβάλλονται σε μοριακό διαγνωστικό έλεγχο ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι θετικοί στον κορωνοϊό ή όχι.

Τέσσερα άτομα ετέθησαν χθες σε περιορισμό σε καταλύματα αναφοράς στη Μύκονο, ως ύποπτα κρούσματα, και δύο ακόμη διαγνώστηκαν ως θετικοί φορείς. Την Τρίτη είχαν μπει σε καραντίνα άλλα τέσσερα άτομα στη Μύκονο και ένα ακόμα είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό. Επίσης την Τρίτη 6 τουρίστες είχαν μπει σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Σαντορίνη ως ύποπτα κρούσματα και 2 ακόμη είχαν διαγνωστεί ως θετικοί.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι, η χαλαρότητα που επικράτησε τον προηγούμενο 15ημερο, η απροθυμία συμμόρφωσης στην τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής (καλό πλύσιμο των χεριών), η μη χρήση μάσκας και ο συγχρωτισμός σε δημόσιους χώρους και εκδηλώσεις (παραλίες, πάρτυ, κ.α.), αποτέλεσαν το ιδανικό μίγμα για να εξαπλωθεί αθόρυβα στην κοινότητα ο κορωνοϊός.

Το ανησυχητικό είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις η πηγή μετάδοσης του ιού δεν είναι γνωστή, όπως στην περίπτωση του οίκου ευγηρίας «Εστία Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης ή των αρκετών υγειονομικών εργαζομένων σε νοσοκομεία. Για παράδειγμα, στο Νοσοκομείο Πολυγύρου Χαλκιδικής βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό μια νοσηλεύτρια και ένας γιατρός, χωρίς να έχουν επιστρέψει από καλοκαιρινή άδεια, αλλά εργάζονταν κανονικά όλο το προηγούμενο διάστημα στο χειρουργείο του νοσοκομείου.

Με τα μέτρα που ισχύουν ήδη εδώ καιρό αλλά και αυτά που τέθηκαν από σήμερα το πρωί σε ισχύ σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο, και αφορούν μεταξύ άλλων στη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ στις 12 τα μεσάνυχτα, μόνο καθήμενοι στους χώρους διασκέδασης, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα αποτυπωθεί μια βαθμιαία μείωση στον αριθμό των νέων ημερησίων κρουσμάτων. Η μείωση εκτιμάται ότι θα είναι ορατή από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, αν όλα φυσικά έχουν εξελιχθεί ομαλά και έχουν τηρηθεί τα περιοριστικά μέτρα. Δύσκολα ωστόσο θα πέσουμε σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, όπως τον Μάιο και τον Ιούνιο, καθώς το Φθινόπωρο είναι η εποχή που ξεκινά με εντατικότερο ρυθμό η «κυκλοφορία» των κορωνοϊών και άλλων ιών που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα.

 

Πηγή:protothema

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version