ΕΛΛΑΔΑ
Κορονοϊός: Κίνδυνος για τη χώρα από τα μπαρ και τους τουρίστες
Εφησυχασμό και χαλάρωση διαπιστώνουν οι επιστημονικοί υπεύθυνοι για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, την ώρα μάλιστα που η χώρα ανοίγει ελεγχόμενα τα σύνορά της στον τουρισμό και μαζί μ’ αυτόν, στα … αναπόφευκτα “εισαγόμενα κρούσματα” από τουρίστες του εξωτερικού.
Τριάντα “θετικοί” στον κορωνοϊό τουρίστες εντοπίστηκαν μέσα σε μόλις δύο μόλις ημέρες σε πτήσεις του εξωτερικού, σύμφωνα με την ενημέρωση της Δευτέρας 08-06-20 από τον ΕΟΔΥ. Πολλοί από τους τουρίστες αυτούς, προέρχονταν από τη Γερμανία, αλλά και τις ΗΠΑ, χώρες στις οποίες υπάρχει ακόμα μεγάλη έξαρση κρουσμάτων της νόσου COVID-19.
Η αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα, από επισκέπτες που εισέρχονται στη χώρα μας από χώρες του εξωτερικού θεωρείται δεδομένη, υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. Εάν όμως, αυτή συνδυαστεί με χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής απόστασης και καταστάσεις, όπως αυτές που είδαμε σε μπαρ της Μυκόνου, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει μεγάλο πισωγύρισμα, ίσως και νωρίτερα απ’ ότι φανταζόμαστε, αναφέρει:
“Μπορεί να έχουμε και δεύτερο κύμα και μέσα στο καλοκαίρι, να μην είναι όπως το περιμένουμε, τον Οκτώβριο. Να έχουμε πρόβλημα και μέσα στο καλοκαίρι, αυτό δεν αποκλείεται. Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα και χαλαρώσουμε τελείως, όπως τώρα και με δεδομένο ότι θα ανοίξει η κοινωνία στον τουρισμό, θα έχουμε πτήσεις, θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα, πλέον δεν αποκλείουμε τίποτα. Είναι καμπανάκι (η αύξηση των κρουσμάτων) γιατί ποτέ δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, αυτό είναι σίγουρο. Και από τη στιγμή που θα ανοίξουμε, θα έχουμε και εισαγωγές κρουσμάτων”, αναφέρει ο καθηγητής.
Καθηγητής Χατζηχριστοδούλου: “Πιστέψαμε εσφαλμένα ότι τελειώσαμε με τον κορονοϊό”
Ο καθηγητής επιδημιολογίας κ. Χατζηχριστοδούλου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Προς το παρόν μπορεί να μην χρειαστεί η λήψη επιπλέον μέτρων, αλλά οι επιστήμονες παρακολουθούν με αγωνία την αύξηση των κρουσμάτων, όπως λέει:
“Θα περιμένουμε να δούμε πως θα πάει, αλλά προς το παρόν δεν βλέπω ότι θα χρειαστούν έξτρα μέτρα. Ίσως θα πρέπει να καταλάβει όλος ο πληθυσμός, ότι θα πρέπει να παίρνει τα μέτρα που έχουμε πει σε κάθε τομέα, πχ. στις παραλίες, στα μέσα μεταφοράς, στα πλοία. Για τα πάντα υπάρχουν πρωτόκολλα. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να τα παραβιάζουμε και όσο μπορούμε να τα εφαρμόζουμε”.
Επισημαίνει, επίσης, ότι στην Ελλάδα πάψαμε να τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, θεωρώντας -εσφαλμένα- ότι έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό Υπάρχει κίνδυνος, όμως, όπως τονίζει με έμφαση, να το πληρώσουμε πολύ ακριβά:
“Δυστυχώς έχουμε χαλαρώσει πάρα πολύ. Πιστέψαμε μάλλον ότι έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό. Το λέμε πάντα! Τα μπαρ είναι -και διεθνώς- υπερμεταδότες του κορωνοϊού. Είναι οι χώροι, που και εδώ και στο εξωτερικό, δεν μπορείς να τους ελέγξεις. Υπάρχει η κατανάλωση αλκοόλ και ότι και να πούμε, και μέτρα να επιβάλλουμε, είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Όπου υπήρχαν στον κόσμο περιστατικά υπερμεταδόσεων, σ’ αυτούς τους χώρους τους είχαμε. Και από τις 15 Ιουλίου, που θα ανοίξει για τα καλά ο τουρισμός, θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων”.
“Κλειδί” για τον περιορισμό της νόσου, ο έλεγχος στους τουρίστες και τις πτήσεις”
Η αυστηρή τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης και η τήρηση του μέτρου της εφαρμογής της μάσκας -όπου επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα- είναι ο ένας τρόπος να ελέγξουμε τη διασπορά, αναφέρει ο ειδικός. Ο δεύτερος είναι η συνεχής ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και ο έλεγχος των πτήσεων. Οι 30 επιβάτες που εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό δεν ήταν από μία πτήση, όπως από αυτή του Κατάρ. Υπήρξαν διάσπαρτα κρούσματα από διάφορες χώρες, όπως από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, αναφέρει ο κ. Χατζηχριστοδούλου:
“Είχαμε εισαγόμενα κρούσματα από Γερμανία, από τα οποία υπήρξε στη συνέχεια μετάδοση στον Βόλο, είχαμε έναν επιβάτη από Αμερική, γενικώς θα έχουμε εισαρχόμενα κρούσματα από όλες τις χώρες που υπάρχουν αυξημένα κρούσματα. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούμε να μείνουμε κλειστοί, οπότε αυτό που έχει σημασία είναι να συνεχίσουμε την ιχνηλάτηση. Στην αρχή θα έχουμε την καραντίνα σε αυτούς που έρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου και στις υπόλοιπες θα έχουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους. Με αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσουμε να το παλέψουμε”.
Όσο για το εάν θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις εντός του αεροσκάφους, ο καθηγητής είναι καθησυχαστικός:
“Αν υπάρχει μάσκα θεωρώ ότι ο κίνδυνος είναι πάρα πάρα πολύ μικρός. Αν φοράμε τη μάσκα σωστά και με δεδομένο ότι τα αεροπλάνα έχουν ειδικά φίλτρα στον εξαερισμό τους, τα οποία προστατεύουν κι αυτά, εντάξει. Δεν είναι μηδενικός ο κίνδυνος, αλλά είναι πάρα πάρα πολύ μικρός”.
Καθηγητής Χατζηχριστοδούλου: “Δεν είναι σύμμαχός μας ο καιρός”
Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, η μετάδοση του ιού είναι ήπια. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αυξηθεί απότομα η μετάδοση. Οι υψηλές θερμοκρασίες, μειώνουν τη μεταδοτικότητα του ιού μόνο κατά 30%, αναφέρει ο κ. Χατζηχριστοδούλου:
“Αν υπάρχει εποχικότητα στον ιό, αυτό δεν σημαίνει ότι τον σταματάει το καλοκαίρι, απλώς μειώνει τη μεταδοτικότητα κατά 30% το R0. Δηλαδή αν το R είναι 3, που σημαίνει ότι ο ένας ασθενής μεταδίδει τον ιό σε 3 άτομα, η ζέστη μπορεί να κατεβάσει το R στο 2. Άρα σημαίνει ότι συνεχίζει να υπάρχει η επιδημία. Και όσο χρησιμοποιούμε τα κλιματιστικά και δεν αερίζονται οι χώροι, μπορεί να μην υπάρχει καν εποχικότητα”, τονίζει.
Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι σε χώρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως στη Μέση Ανατολή, η διασπορά του κορωνοϊού αυτή την εποχή είναι μεγάλη, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες:
“Κοιτάξετε τις χώρες αυτές της Μέσης Ανατολής, π.χ. το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, είναι στο αποκορύφωμα τώρα. Γιατί; Γιατί έχουν 40 και 42 βαθμούς θερμοκρασία και χρησιμοποιούν τον κλιματισμό. Στην ουσία έχουν τεχνητό κλίμα, δηλαδή δεν έχουν εποχικότητα. Άρα κι εμείς σε κάποια φάση που θα έχουμε καύσωνα και θα χρησιμοποιήσουμε τα κλιματιστικά, δεν περιμένουμε να έχουμε και μεγάλη μείωση του κορωνοϊού λόγω εποχικότητας. Άρα στηριζόμαστε στα άλλα μέτρα πάλι, δηλαδή να τηρούμε τις αποστάσεις, όπου πρέπει να φοράμε μάσκα, να φοράμε μάσκα. Εγώ βλέπω και στα ΜΜΜ, είδα μόνος μου στο μετρό, δεν φοράνε όλοι μάσκα. Γενικώς χαλαρώσαμε. Θεωρούμε, ότι επειδή δεν είχαμε πολλά κρούσματα, δεν πρέπει να εφαρμόζουμε μέτρα. Αυτό είναι λάθος. Αν δεν τα εφαρμόσουμε θα έχουμε προβλήματα”, καταλήγει ο καθηγητής.
Πηγή:iatropedia
-
ΚΡΉΤΗ23 ώρες πριν
Άσπες: H πιο καλά κρυμμένη παραλία της νότιας Κρήτης! ΦΩΤΟ
-
Ρέθυμνο3 ημέρες πριν
Αβάσταχτος θρήνος στο Ρέθυμνο για τον 21χρονο Ρονάλντο
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Το Ρέθυμνο αποχαιρετά σήμερα τον 21χρονο Ρονάλντο
-
Κόσμος2 ημέρες πριν
Τραγωδία στη Bαλένθια: Πνίγηκε με το νεογέννητο μωρό στην αγκαλιά της