Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν δεσμεύομαι για τις 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών-Μόνο μέσω ΑΣΕΠ | ΒΙΝΤΕΟ
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Δημοσιεύτηκε
6 έτη πριν
στις
Στην χθεσινή συνέντευξη στον ΑΝΤ1
Εφ’ όλης της ύλης ήταν η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στα ζητήματα του δημοσίου και των προσλήψεων, επομένως και στην διακήρυξη για προσλήψεις εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες.
Τόνισε πως δεν δεσμεύεται στον αριθμό των 15.000 εκπαιδευτικών, για τους οποίους έχει δεσμευθεί σε βάθος τριετίας η σημερινή κυβέρνηση, ενώ δήλωσε πως οι προσλήψεις θα επανεξεταστούν από την κυβέρνηση που θα σχηματίσει η Νέα Δημοκρατία.
Παραθέτουμε το συγκεκριμένο απόσπασμα της συνέντευξης:ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Πολλά ερωτήματα γι’ αυτό που είπατε πριν, ότι θα περιορίσετε τις προσλήψεις στο δημόσιο, που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, με ρωτούν εδώ, αρκετοί φίλοι στο twitter, αν οι προσλήψεις των 15.000 εκπαιδευτικών που έχει πει η Κυβέρνηση θα γίνουν ή όχι και αν βλέπετε ότι η Παιδεία χρειάζεται ή όχι ενίσχυση αυτήν την περίοδο.
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Η Παιδεία χρειάζεται ενίσχυση. Αλλά δεν είμαι διατεθειμένος, κ. Χατζηνικολάου, να δεσμευθώ σε οποιονδήποτε αριθμό προσλήψεων, εάν δεν μελετήσω πρώτα ενδελεχώς τα στοιχεία και διαπιστώσω πόσα πραγματικά κενά υπάρχουν. Προσλήψεις στον αέρα, μόνο και μόνο για να στέλνουμε ένα «φιλολαϊκό μήνυμα», εγώ δεν πρόκειται ποτέ να εξαγγείλω. Έχω δεσμευθεί ότι οι προσλήψεις στην παιδεία θα ξεκινήσουν από προσλήψεις στην ειδική αγωγή. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί όπως μιλάω, κ. Χατζηνικολάου, για τα πρότυπα σχολεία, για τα πιο χαρισματικά μας παιδιά, εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον δίνω και στην ειδική αγωγή, για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν ειδικές δυσκολίες και θέλουν ειδική φροντίδα. Άρα, να ξεκινήσουμε με τα παιδιά που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Από εκεί και πέρα, όταν μελετήσουμε τα πραγματικά κενά, θα εξαγγείλουμε πόσες πραγματικά προσλήψεις χρειάζονται να γίνουν στην παιδεία, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν και το γεγονός, είναι μια πραγματικότητα σήμερα, ότι έχουμε πάρα πολλούς εκπαιδευτικούς οι οποίοι είναι σε ένα καθεστώς ετήσιας ομηρίας μέσα από το καθεστώς των αναπληρωτών. Για τους οποίους θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την προϋπηρεσία τους, αλλά -θα το πω γιατί θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος- με διαγωνισμό από το ΑΣΕΠ. Προσλήψεις χωρίς διαγωνισμούς δεν πρόκειται να γίνουν από την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Το κόστος μισθοδοσίας του δημοσίου αυξήθηκε από το 2015 στο 2019 κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Επαναλαμβάνω, 2 δισεκατομμύρια ευρώ αυξήθηκε το κόστος μισθοδοσίας στο δημόσιο. Αυτό θα συγκρατηθεί και πάλι.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Με ποιον τρόπο θα συγκρατηθεί;
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στον αθρόο αριθμό των προσλήψεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί ο κ. Τσίπρας.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Επομένως δεν μιλάτε για απολύσεις ή μιλάτε και για απολύσεις;
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Έχω πει ότι δεν μιλώ για απολύσεις.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Και υπάρχει και μεγάλη αγωνία για τους συμβασιούχους.
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Θα μιλήσουμε και για αυτό, γιατί πρέπει να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, να γνωρίζουμε όλοι που στεκόμαστε. Λοιπόν, πρώτον δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις. Δεν θα κουραστώ να το λέω. Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει σε αυτή την προπαγάνδα διαστρέβλωσης αλλά θα γίνονται πολύ πιο λελογισμένες προσλήψεις από αυτές που εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν κεντρικού προγραμματισμού. Έχουμε πραγματικά τη δυνατότητα και το έχω αποδείξει στο Υπουργείο που ήμουν, κ. Χατζηνικολάου, να περιορίσουμε το αποτύπωμα του κράτους και να μην υπάρχει αυτή η προκλητική σπατάλη με τους μετακλητούς και τους υπαλλήλους οι οποίοι έρχονται να συνοδεύουν τα κομματικά γραφεία. Τα ίδια έλεγε ο κ. Τσίπρας και διπλασίασε τον αριθμό των μετακλητών. Έχει ενδιαφέρον, μάλιστα, κοίταζα στο αρχείο μου, μου το υπέδειξε ένας συνεργάτης μου, ότι σαν σήμερα πριν από 4 χρόνια σε μια συνέντευξη που έδινε σε έναν δημοσιογράφο της ΑΥΓΗΣ, είχε πει ότι θα δώσει τέλος στις στρατιές μετακλητών ο κ. Τσίπρας. Ακριβώς πριν από 4 χρόνια -14/1- και τελικά προσέλαβε τον ίδιο τον δημοσιογράφο στον οποίο έκανε αυτή τη δήλωση. Αυτά είναι γνωστά. Έχουν συμβεί, δεν πρέπει να ξανασυμβούν. Υπάρχει, λοιπόν, μια δυνατότητα και το λέμε ξεκάθαρα, ότι πρέπει να μειωθεί το αποτύπωμα της παρουσίας του δημοσίου και να δοθεί και ο χώρος στον ιδιωτικό τομέα να μπορέσει να αναπνεύσει. Υπάρχουν, επίσης, και πολλές δυνατότητες στο κομμάτι της φορολογικής πολιτικής κ. Χατζηνικολάου. Να μπορούμε να εντοπίσουμε τη μικρή και μεσαία φοροδιαφυγή. Όταν μιλάμε για τη μείωση π.χ. του ΦΠΑ στην εστίαση, όταν την κάναμε εμείς μονομερώς το 2013-2014, είχαμε μεγάλη διαφωνία, ξέρετε, τότε με την Τρόικα. Μας έλεγε η Τρόικα: “θα έχετε μεγάλη τρύπα στα έσοδα‘‘. Τους λέγαμε: “κάνετε λάθος, με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών θα βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση‘‘. Είχαμε δίκιο εμείς. Σε συνδυασμό, λοιπόν, μια μείωση φορολογίας με περισσότερα κίνητρα για ηλεκτρονικές πληρωμές -να πιάσουμε πραγματικά αυτούς οι οποίοι αυτή τη στιγμή φοροδιαφεύγουν και υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή σήμερα- αυτό το πρόβλημα μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Αλλά να δούμε λίγο τη μεγάλη εικόνα γιατί δεν θέλω να μακρηγορώ. Υπάρχει κ. Χατζηνικολάου κάποιος επιτυχημένος Έλληνας σήμερα, ο οποίος αισθάνεται ότι δεν πρέπει να καταφύγει σε φοροδιαφυγή ή εισφοροδιαφυγή για να μπορέσει να αισθάνεται ότι υπάρχει μια ανταποδοτικότητα. Την απάντηση τη γνωρίζουν οι τηλεθεατές μας που μας ακούν. Όταν σε μια κοινωνία η φορολογία και η επιβάρυνση της εργασίας είναι τόσο υψηλή, είτε ο κόσμος θα σταματήσει να δουλεύει είτε δεν θα δηλώνει τα εισοδήματά του και αυτό πρέπει να σταματήσει. Και, ναι, αυτό χρειάζεται τολμηρές πολιτικές. Αυτές τις πολιτικές θα τις εφαρμόσουμε, θα πάρουμε το ρίσκο μας αλλά πιστεύω ότι θα πείσουμε και την ελληνική κοινωνία και τους πιστωτές μας ότι αυτή η πολιτική είναι η σωστή.