Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Δέλτα: Αυτές είναι οι 10 περιοχές της Ελλάδας στις οποίες έχει εντοπιστεί κρούσμα

μετάλλαξη Δέλτα
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Με ανησυχία παρακολουθούν οι επιστήμονες και στην Ελλάδα την πορεία της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού καθώς στη χώρα μας τα κρούσματα έχουν ανέλθει στα 54 συνολικά σε 10 περιοχές.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ το απόγευμα της Πέμπτης για την πορεία των μεταλλάξεων, η μετάλλαξη Δέλτα μετρά 54 επιβεβαιωμένα κρούσματα με τα 25 εξ αυτών να καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα.

Συγκεκριμένα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα έχουν εντοπιστεί:

30 στο Ηράκλειο της Κρήτης
8 στην Αττική
5 στη Θεσσαλονίκη
4 στη Μυτιλήνη
2 στην Πάρο
1 σε Αχαΐα
1 στο αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος»
1 στη Χαλκιδική
1 στην Κορινθία και
1 στην Εύβοια

Παράλληλα καταγράφηκε και το πρώτο κρούσμα μετάλλαξης από την Κολομβία .

Το εν λόγω κρούσμα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας στις 9 Ιουνίου, στην Πάτρα χωρίς ακόμα να έχει διευκρινιστεί αν η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική ή διαφεύγει από την προστασία των εμβολίων.

Ο πίνακας με τις μεταλλάξεις στην Ελλάδα

100% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα

Όπως εξήγησε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η μετάλλαξη Δέλτα είναι κατά 100% πιο μεταδοτική από την πρώτη που εντοπίστηκε στην Κίνα, στην αρχή της πανδημίας και κατά 40% με 60% από τη βρετανική μετάλλαξη.

«Η επικράτηση της μετάλλαξης θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων», πρόθεσε η κυρία Παπαευαγγέλου, υπογραμμίζοντας πως τα νέα κρούσματα θα είναι οι ανεμβολίαστοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Ο κίνδυνος νόσησης με κορονοϊό είναι χαμηλός για τους πλήρως εμβολιασμένους, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η καθηγήτρια, ο πλήρης εμβολιασμός με δύο δόσεις, προσφέρει προστασία 96% και 92% για σοβαρή νόσηση και νοσηλεία αντίστοιχα.

Η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε μάλιστα, ότι σε χώρες όπου έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα, ακριβώς λόγω του εμβολιασμού, δεν έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες και οι θάνατοι.

Ως εκ τούτου, μόνη λύση είναι «να εμποδίσουμε τον ιό να συναντά στον δρόμο του ευάλωτους ανθρώπους», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως είναι απαραίτητη η εντατικοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης όλων των πολιτών άνω των 50 ετών, με τις γυναίκες ηλικίας 50-59 ετών να διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο από όσες ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-49 ετών.

Σαρηγιάννης: Η μετάλλαξη «Δέλτα» θα επικρατήσει μέχρι τις 15 Αυγούστου στην Ελλάδα

Λίγη ώρα πριν την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας το καμπανάκι του κινδύνου για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα είχε κρούσει μιλώντας στο Mega και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο οποίος μάλιστα εκτίμησε ότι έως τις 15 Αυγούστου το συγκεκριμένο στέλεχος μπορεί να έχει κυριαρχήσει στην χώρα.

«Ο ρυθμός καθόδου των κρουσμάτων έχει αντιστραφεί. Η μετάλλαξη “Δέλτα” παίζει μεγάλο ρόλο. Και η νιγηριανή μετάλλαξη έπαιξε ρόλο στην αντιστροφή πορείας, γιατί η “Δέλτα” δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα πολύ. Η “Δέλτα” έχει την δυναμική να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα. Με φυσιολογικούς ρυθμούς μπορεί να επικρατήσει στην χώρα μέχρι τις 15 Αυγούστου και έπειτα. Είναι απαραίτητο να πάρουμε μέτρα. Μέτρα σημαίνει να εμβολιαστούμε γρήγορα και χωρίς αμφιβολίες» τόνισε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Σαρηγιάννη, τα ημερήσια κρούσματα τον Αύγουστο θα είναι 1000, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου 1500.

«Αν το 83% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου, τότε μπορούμε μετά τα 1500 κρούσματα να είμαστε σε θετική πορεία. Εάν αυτό δεν το πετύχουμε, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα και θα πρέπει να πάμε στην λογική των μέτρων» πρόσθεσε.

Δείτε στο βίντεο αναλυτικά όσα είπε o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο Mega:

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ