ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Ήρθε η ώρα για τις μεγάλες αλλαγές – Δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος» – Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 87η ΔΕΘ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα από το βήμα της 87ης ΔΕΘ ξεκίνησε την ομιλία του με σαφείς αναφορές στις πρόσφατες πυρκαγιές και τις πλημμύρες, δεσμευόμενος πως “ό, τι χάσαμε, θα το ξαναχτίσουμε ξανά μαζί, αλλά σωστά αυτή τη φορά”.
Ειδικότερα ο πρωθυπουργός τόνισε: «Κυρίες και κύριοι, για μία ακόμα χρονιά η Θεσσαλονίκη γίνεται σημείο απολογισμού της εθνικής πορείας και αφετηρία μίας νέας διαδρομής.
Η φετινή ΔΕΘ διεξάγεται σε μία δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας. Θα ήθελα να επικεντρωνόταν αυτή η εισαγωγή σε αυτή την τεράστια επενδυτική βαθμία, στην κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 14 χρόνια. Στη δεύτερη θέση της ανάπτυξης, στον ρυθμό εξαγωγών, στη μείωση ανεργίας, στα καλά νέα από τον τουρισμό, στα έσοδα. Και βέβαια, στις επιτυχίες της διεθνούς οικονομικής διπλωματίας και της σχέσης που έχουμε αναπτύξει με τη Βουλγαρία».
Για την κακοκαιρία Daniel δήλωσε με έμφαση πως: «Ο τόπος γνώρισε τη μεγαλύτερη πυρκαγιά και αμέσως μετά τη μεγαλύτερη πλημμύρα της ιστορίας του. Σκιάζουν το σήμερα και οδηγούν σε ριζικό επανασχεδιασμό για το αύριο. Δύο είναι οι δεσμεύσεις μου. Πρώτον: Ό,τι χάσαμε πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί. Θα το χτίσουμε καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.
Δεύτερον: Θα κάνουμε τα πάντα, ώστε η άνιση μάχη με την Κλιματική Κρίση να μην γίνει μια μάχη χαμένη. Η πατρίδα μας διαθέτει τις δυνάμεις να μείνει όρθια και ανεκτική απέναντι και σε ετούτο τον καινούριο εχθρό. Στη Θεσσαλία και τον Έβρο, άκουσα την οργή των πολιτών. Δικαίως θέλουν το κράτος να επιτελεί τη βασική του αποστολή. Να προστατεύει ζωές και περιουσίες.
Είδα την απόγνωση των κατοίκων, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην μεγαλύτερη πυρκαγιά όλων των εποχών στον Έβρο και στη συνέχεια στη μεγαλύτερη πλημμύρα όλων των εποχών στη Θεσσαλία.
«Στη Θεσσαλία έπεσαν 8 δισεκατομμύρια τόνοι νερού. Για να εκβάλει ένας ποταμός σαν τον Δούναβη θα ήθελε 15 ημέρες συνεχούς ροής για την ποσότητα αυτή» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη σύγχυση αρμοδιοτήτων που διαπίστωσε. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους πάλεψαν μερόνυχτα μέσα στις λάσπες και ειδικά τους εθελοντές τονίζοντας ότι ο καθρέφτης της σημερινής Ελλάδας δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά» που συνέβη παράλληλα με την καταστροφή.
«Στην κακοκαιρία Daniel είδα τις δύο όψεις του κράτους μας. Προβλήματα και παθογένειες με μετάθεση ευθυνών. Αλλά είδα και ηρωισμό, και τη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων. Ευχαριστώ από καρδιάς όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού. Όλους όσοι πάλεψαν μερόνυχτα, μέσα στις λάσπες. Ειδικά όμως θέλω να ευχαριστήσω τους εθελοντές, που έδειξαν πόσο ισχυρά αντισώματα αλληλεγγύης έχει ο λαός μας. Ο καθρέφτης της Ελλάδας δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Κρατώ μία εικόνα. Τρία νέα παιδιά πάνω σε ένα τρακτέρ, δύο ημέρες αφότου είχε πλημμυρίσει ο Παλαμάς, να μοιράζουν νερό σε ηλικιωμένους.
Ρωτήθηκε ένας νεαρός γιατί το κάνει και είπε «είμαστε σε καλύτερη ανάγκη, οφείλουμε να βάλουμε πλάτη. Αν είχαμε εμείς ανάγκη, κάποιος άλλος θα μας βοηθούσε». Το μεγαλείο του καθημερινού πολίτη και η αυτοθυσία του κρατικού μηχανισμού και των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι η πιο αποστομωτική απάντηση στους μικρόψυχους που έκαναν αντιπολίτευση με μία θεομηνία. Αυτοί δεν θα ανασυρθούν ποτέ από τη λάσπη» σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός.
Για την αποκατάσταση των ζημιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Το κόστος της αποκατάστασης θα είναι σημαντικό.
Η οικονομία μας είναι ισχυρή για να το αντέξει και η πατρίδα διαθέτει το ειδικό διπλωματικό βάρος για να πετύχει ισχυρή ευρωπαϊκή βοήθεια.
Πρώτη προτεραιότητα είναι να βοηθήσουμε τους πολίτες να μπουν στα σπίτια τους. Να βοηθήσουμε επιχειρήσεις, αγρότες, κτηνοτρόφους.
Οι πρώτες πληρωμές από το σύστημα κρατικής αρωγής ξεκίνησαν χθες. Σε χρόνο ρεκόρ δόθηκαν 25 εκατ. ευρώ, σε σχεδόν 5.000 δικαιούχους.
Εξίσου επείγουσα είναι η ανασυγκρότηση των μεταφορών. Δρόμοι, σιδηροδρομικές γραμμές πρέπει να ξαναφτιαχτούν με γρήγορες διαδικασίες. Ψηφίστηκε ήδη η διάταξη από τη Βουλή. Με απόφασή μου συγκροτείται Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας και θα υπάγεται στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών».
«Ο όγκος νερού που έπεσε στη Θεσσαλία είναι έξω από κάθε σχεδιασμό. Δεν είναι άλλοθι, αλλά είναι προειδοποίηση για φαινόμενα που με βεβαιότητα θα χτυπήσουν.
Οφείλει και η κοινωνία στο σύνολό της να λάβει μέτρα για την άμυνά της. Η Κλιματική Κρίση είναι εδώ. Μας υποχρεώνει να τα δούμε όλα διαφορετικά.
Και το ζήτημα των αποζημιώσεων. Έχουμε ανακοινώσει έκπτωση 10% σε όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους. Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να γίνει υποχρεωτική.
Θα προχωρήσει και η ασφάλιση στην αγροτική παραγωγή. Πρέπει να ξεκινήσει δημοσίως διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση, όλων των περιουσιών, από φυσικές καταστροφές» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το κράτος θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων. Έχουμε δημιουργήσει αποθεματικό για τις φυσικές καταστροφές ύψους 300 εκατ. ευρώ. Από το 2024 θα είναι 600 εκατ. ευρώ.
Τα πρόσθετα χρήματα θα προέλθουν από αύξηση φόρου διαμονής, ιδίως στα πολυτελή ξενοδοχεία. Η πολιτεία θα απαιτήσει και τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα. Και με κεφάλαια. Να γίνουν ανάδοχοι σε έργα, να δοθούν εκπτώσεις, ακμαία οργανισμοί όπως η Ένωση Τραπεζών που συνεισέφερε 50 εκατ. ευρώ, η Ένωση Εφοπλιστών, οι Βιομήχανοι, οι απόδημοι, να χρηματοδοτήσουν εθελοντικά. Μίλησα αρκετά για τη Θεσσαλία. Να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας στον Έβρο ότι θα ισχύσουν τα ίδια. Δεν θα επαναλάβω το σχέδιο, να γνωρίζουν πως θα προχωρήσει η φύλαξη από τις παράνομες ροές. Η επέκταση του φράχτη στον Έβρο θα ολοκληρωθεί» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Για την Πολιτική Προστασία και τις Ένοπλες Δυνάμεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Η συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι μονόδρομος. Με πρωτόκολλα που θα πρέπει να υλοποιούνται με εξονυχιστική λεπτομέρεια. Μην γελιόμαστε, είμαστε σε ένα νέου είδους πόλεμο. Μία χώρα που σπαταλά το 3% για τις Ένοπλες Δυνάμεις, πρέπει να τις αξιοποιεί όταν αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα σε πολλές κατευθύνσεις: «Στους 50 μήνες που είμαι πρωθυπουργός, χρειάστηκε να αναμετρηθώ με πολλές κρίσεις. Ποτέ δεν κρύφτηκα, ποτέ δεν διεκδίκησα το αλάθητο. Αλλά και ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια όσο ανυπέρβλητα και αν φαίνονταν. Και το ίδιο θα κάνω και τώρα. Αισθάνομαι βαρύ το χρέος για τη δεύτερη θητεία. Το 41% δεν είναι διαβατήριο εφησυχασμού και άλλοθι αλαζονείας.
Είναι εντολή σεμνότητας και συνέπειας. Πρώτος εγώ θέλω να τρέξουμε πιο γρήγορα για να γίνουν πράξη. Μπορεί να χάσουμε μάχες αλλά θα κερδίσουμε τον πόλεμο, όπως κάναμε την προηγούμενη τετραετία.
Μιλώντας για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Θα είναι μία ομιλία ασυνήθιστη για ΔΕΘ, με αρκετά ΔΕΝ. Με πρώτο και κυριότερο, δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη δημοσιονομικό σταθερότητα. Δεν θα επιτρέψω να ζήσουμε ξανά το τραύμα μίας εθνικής χρεοκοπίας, ούτε θα αφήσω τους Έλληνες να διχαστούν πάνω στο ψέμα.
Εστιάζω στην οικονομία, τη Δικαιοσύνη και σε ένα κράτος που υπηρετεί τον πολίτη στην καθημερινότητα. Προχωρήσαμε με την ψήφο των απόδημων. Αυξήσαμε τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων μετά από τρία χρόνια.
Ήρθε η ώρα για μεγάλες αλλαγές, τώρα. Τώρα που έχουμε τη θετική εμπειρία μίας τετραετούς συνεπούς οικονομικής πολιτικής. Το Ταμείο Ανάκαμψης, τους πόρους και την επενδυτική βαθμιαία που η κυβέρνηση όπως είχε δεσμευτεί κατάκτησε. Η επόμενη τετραετία θα είναι περίοδος επένδυσης στο αύριο της χώρας. Για να διανέμεται ο πλούτος, θα πρέπει να παράγεται. Η δική μας παράταξη είναι ο αντίπαλος των προβλημάτων.
Η κυβέρνηση θα στοχοποιείται για όποια αστοχία προκύπτει στον τόπο, είτε ευθύνεται, είτε όχι. Καλοδεχούμενη η κριτική, αρκεί να είναι καλοπροαίρετη και τεκμηριωμένη. Όσοι κάνουν κριτική, να έχουν τη σκέψη τους σε όσους είναι στην αρένα, και ιδρώνουν τη φανέλα και ματώνουν. Να το έχουν στο μυαλό τους οι Πυροσβέστες του καναπέ, οι πατριώτες του πληκτρολογίου και οι μεταρρυθμιστές της φακής».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε με έμφαση: «Δεν με απασχολεί το πολιτικό κόστος. Όσα πω θα αποτελούν την αλήθεια. Τις επιτυχίες μας και τις υστερήσεις μας. Θα ξεβολέψουν μερικούς, αλλά θα ευνοήσουν τους πολλούς. Έχω εντολή μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αυτές κάνω. Υλοποιήθηκε το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων ύψους 4,4 δισ. ευρώ. Αύξηση στους δημόσιους υπαλλήλους μετά από 10 χρόνια. Αποκτούν ένα πρόσθετο μισθό τον χρόνο. Το αφορολόγητο αυξήθηκε κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, για να στηριχθεί η οικογένεια. Σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα».
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «δεν θα θέσω ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα που αποτελεί θεμέλιο της χώρα δεν θα ζήσουμε το τραύμα μιας χρεοκοπίας και να διχαστούν τους Έλληνες πάνω σε ένα ψέμα» και πρόσθεσε: Ο Υπουργός Ανάπτυξης θα ανακοινώσει μέτρα ώστε σε βασικά προϊόντα οι τιμές να διατηρούνται σταθερές αν όχι μειωμένες. Ο πόλεμος με την ακρίβεια θα είναι διαρκής και έντονος. Θα συνεχιστεί το Market Pass μέχρι το τέλος του έτους μόνο σε Θεσσαλία και Έβρο».
«Ξεπαγώνουν οι τριετίες από την 1η Ιανουαρίου 2024 και κάθε επίδομα που βρίσκονταν σε αναστολή από το 2012. Αυτό που κάνουμε φέρνουμε νωρίτερα κατά 1 με 2 χρόνια κάτι που θα ίσχυε όταν η ανεργία έπεφτε κάτω από 10%. Αύριο θα εξειδικεύσει το Υπουργείο Εργασίας τι σημαίνει αυτό» σημείωσε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ δήλωσε ότι «από τον Δεκέμβριο αυξάνεται κατά 7% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Θα καταβληθεί και πάλι έκτακτη βοήθεια τα Χριστούγεννα, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους. Το Youth Pass με 150 ευρώ σε 200.000 νέους. Διπλασιάζουμε το πρόγραμμα «Σπίτι Μου». Στόχος να αποκτήσουν σπίτι 10.000 νέοι. Θα ευνοηθούν περίπου 150.000 συμπολίτες μας. Σταθερή και αδιαπραγμάτευτη η βοήθεια στους ευάλωτους.»
Από τον Δεκέμβριο αυξάνεται κατά 8% το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Θα καταβληθεί πριν το τέλος του χρόνου, έκτακτη βοήθεια, σε όσους αδικεί η προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου. Από τον Ιανουάριο νέα αύξηση στους συνταξιούχους. Το επόμενο διάστημα η επιστροφή στο αγροτικό πετρέλαιο. Παραμένει η επέκταση στο επίδομα θέρμανσης και βοήθεια για τους ευάλωτους στο ρεύμα. Οι συνταξιούχοι που εργάζονται δεν θα επιβαρύνονται με μείωση αποδοχών 30%. Θα καταβάλουν εισφορά 10% με πλαφόν. Τον Απρίλιο θα υπάρξει νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό.
«Οι αυξήσεις στον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις θα είναι μόνιμες. Η ακρίβεια θα υποχωρήσει, αλλά οι αυξήσεις θα παραμείνουν. Είναι πολιτική μας η ενίσχυση του εισοδήματος να είναι μόνιμη. Αυτή την πολιτική υπηρετεί μία ακόμα απόφαση που ανακοινώνω σήμερα.
«Θέλουμε να στηρίξουμε τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα, να δώσουμε τη δυνατότητα για παροχή δανείων σε μη τραπεζικούς φορείς. Θέλουμε ανταγωνισμό στη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Θέλουμε ακριβείς όρους προστασίας των δανειοληπτών, με σωστή ενημέρωση από τους services και δεοντολογία που πρέπει όλοι να ακολουθούν. Αναδεικνύουμε και στηρίζουμε την υπηρεσία IRIS» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Θέλουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση (RBNB), αλλά όχι ασύδοτη. Είναι μια δραστηριότητα που εκτόξευσε τα ενοίκια, στρέβλωσε τον ανταγωνισμό. Από τον Ιανουάριο τα εισοδήματα από τέτοιες μισθώσεις, σε τρία ή και περισσότερα ακίνητα, θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και στα τέλη όπως τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής σημειώνοντας πως: «Οι φοροφυγάδες καλούνται να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν στο προσωπικό τους εισόδημα.
Λαμβάνουμε δέκα μέτρα για τον ορθολογισμό στην αγορά και τη δικαιοσύνη στην κοινωνία. Ως την άνοιξη θα συνδεθούν 350.000 ταμειακές μηχανές με τα POS. Υποχρεωτικά και στις αγοραπωλησίες ακινήτων όπου καταργούνται τα μετρητά.
Δρομολογούνται τα ψηφιακά βιβλία. Οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά απαγορεύονται και στο εξής θα έχουν πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους. Η καραμέλα της πάταξης της φοροδιαφυγής να λιώσει».
Ενώ πρόσθεσε ότι: «Δεν γίνεται 7/10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια έσοδα και κάτω από τον κατώτατο μισθό. Οι λέξεις φιλελευθερισμός και φοροδιαφυγή, είναι λέξεις αντίθετες».
Παράλληλα σημείωσε πως: «Ανοίγουμε μέτωπο με τον κρατικό θήλακα ο οποίος αδιαφορεί αλλά και με τον πολίτη, που ανάβει φωτιά σε ακαθάριστο οικόπεδο.
Με κυκλώματα διακινητών από το εξωτερικό, αλλά και τους χούλιγκαν. Τους καταπατητές δημόσιου χώρου είτε είναι Πανεπιστήμιο, είτε παραλία. Ανοίγουμε μέτωπο και με δικηγόρους και δικαστές που καθυστερούν την απονομή Δικαιοσύνης.
Δεν συγκυβερνούμε με κολοσσούς της ενέργειας, των τροφίμων, με ιδιοκτήτες ομάδων ποδοσφαίρου, με κομματικούς φίλους. Η πολιτεία ξεκίνησε το κυνήγι της παρανομίας από τη Μύκονο κι όχι από ένα ψαρονήσι. Τα πρώτα πρόστιμα μπήκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις, που θεωρούσαν ότι θα γλίτωναν».
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Βαρύ πένθος στο Ηράκλειο για τον 29χρονο Ηράκλειτο που «έσβησε» ξαφνικά ενώ οδηγούσε
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 ημέρες πριν
Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας
-
GOOD NEWS2 ημέρες πριν
Ο γαϊδαράκος από την Κρήτη έφτασε στην κυρά Ρηνιώ στην ακριτική Κίναρο!
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Τραγωδία με 29χρονο στο Ηράκλειο – Ένιωσε αδιαθεσία στο τιμόνι και λίγο μετά ξεψύχησε