ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Καμίνι» η χώρα που θυμίζει 1987: Τι είχε συμβεί τότε, γιατί αυτός ο καύσωνας είναι χειρότερος και οι προβλέψεις
Ο καύσωνας του 1987 είχε χτυπήσει τη χώρα και πάλι στα μέσα και τέλη Ιουλίου (από τις 20 έως 31 Ιουλίου) και είχε αφήσει πίσω του 1.300 νεκρούς στην περιοχή της Αθήνας, γεγονός που τον κατατάσσει ως τον φονικότερο που έχει πλήξει ποτέ την Ελλάδα.
Είναι εντυπωσιακό ότι ο αριθμός των θανάτων ήταν υπερδιπλάσιος από τον δεύτερο πιο θανατηφόρο, έναν εξαιρετικά ισχυρό καύσωνα που είχε πλήξει την κεντρική Ελλάδα τον Αύγουστο του 1958 και είχε σκοτώσει 600 άτομα.
Η μέγιστη θερμοκρασία που μετρήθηκε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο κέντρο της Αθήνας, ήταν 41,9°C στις 23 Ιουλίου και στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν 43,6°C στις 27 Ιουλίου, η οποία ήταν και η υψηλότερη που καταγράφηκε στην περιοχή της Αθήνας.
Οι πρώτοι νεκροί -εννέα τον αριθμό- στην Αθήνα καταγράφηκαν στις 22 Ιουλίου και στη συνέχεια ο αριθμός άρχισε να αυξάνεται ραγδαία καθημερινά. Στις 23 Ιουλίου πέθαναν 12, στις 24 άλλοι 95 και στις 25 Ιουλίου άλλοι 250, προκαλώντας προβλήματα στην ταφή τους. Στις 26 Ιουλίου τα θύματα είχαν φτάσει τα 900, στις 27 Ιουλίου προστέθηκαν 180 και στις 28 Ιουλίου άλλα 200.
Υπολογίζεται ότι 400 ηλικιωμένοι πέθαναν αβοήθητοι.
Οι επιστήμονες της εποχής απέδωσαν το φαινόμενο αυτό στη διάρκεια του καύσωνα και όχι την έντασή του
Οι εφημερίδες της εποχής
Εκείνη την εποχή κλιματιστικά είχαν μόνο οι εύπορες οικογένειες και κλιματιζόμενοι χώροι που θα μπορούσαν να δώσουν μία ανάσα δροσιά στην ουσία δεν υπήρχαν.
Κλιματιστικά δεν είχαν ούτε τα νοσοκομεία τα οποία είχαν «μπουκώσει» από περιστατικά θερμοπληξίας.
Χαρακτηριστικά του κλίματος της εποχής ήταν και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, που εστίαζαν στο σοκ από τον υψηλό αριθμό νεκρών.
Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι
Όλοι οι μετεωρολόγοι συμφωνούν ότι το κύμα ζέστης το επόμενο 48ωρο δεν θα έχει προηγούμενο. Μάλιστα ο διευθυντής της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος όχι μόνο τον συνέκρινε με τον καύσωνα του 1987 αλλά πρέβλεψε ότι αυτός θα είναι χειρότερος.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο διευθυντής της ΕΜΥ, ανέφερε πως οι θερμοκρασίες που καταγράφονται σε αυτόν τον καύσωνα (με πρόβλεψη για 45 βαθμούς) αλλά και η διάρκειά του, τον καθιστά ακόμα χειρότερο από αυτόν του 1987. Τότε πάνω από 1.300 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τον καύσωνα.
«Φαίνεται ότι αυτό το θερμικό κύμα από την Αφρική εξακολουθεί να μας βασανίζει και θα συνεχίσει να μας βασανίζει τουλάχιστον μέχρι το άλλο Σαββατοκύριακο. Δεν φαίνεται κάποιος μηχανισμός, δηλαδή κάποιο σύστημα το οποίο θα έρθει από τη δυτική ή από τη Βόρεια Ευρώπη, το οποίο θα κινηθεί προς τα Βαλκάνια και θα διώξει, με κάποιο τρόπο, αυτές τις θερμές αέριες μάζες από την περιοχή μας και δεν έχει και κάποιο σοβαρό μελτέμι» σημείωσε ο Αντώνης Λάλος.
Ο κ. Λάλος ανέφερε πως «έχουμε αυτή τη στιγμή, σχεδόν, με εξαίρεση τις δύο-τρεις προηγούμενες ημέρες, απουσία σημαντική των μελτεμιών τον Ιούλιο που είναι στατιστικά ο μήνας με τα περισσότερα μελτέμια και επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών, πρωτοφανείς μάλιστα θερμοκρασίες σε διάρκεια για τη χώρα μας.
Θα έλεγα ότι ουσιαστικά δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα τουλάχιστον, για να μην πω σε όλη την Νότια Ευρώπη. Έχουμε περίπου από τις 12-13 Ιουλίου όλο και κάποιους σταθμούς να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς τις μέρες αυτές που προηγούνται και από ό,τι φαίνεται θα φτάσουμε περίπου μέχρι το τέλος του μήνα με το θερμόμετρο να συνεχίζει να δείχνει σε πολλές περιπτώσεις πολλά 40άρια, για να μην πω και πολλά νούμερα παραπάνω από τους 41-42 βαθμούς, όπως περιμένουμε για αυτό το Σαββατοκύριακο εξάλλου».
Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και τις θερμοκρασίες που όλο ανεβαίνουν, ανέφερε πως «αν κάτι δεν αλλάξει προς το καλύτερο, σε βάθος 50 ετών συν πλην, μέχρι το 2100 θα αρχίσουμε να έχουμε προβλήματα στη Μεσόγειο και πληθυσμού, όπως έχουν και τα αφρικανικά κράτη τα οποία υποσιτίζονται, είναι και αυτά θύματα της κλιματικής αλλαγής διότι όντως έχουν μειωθεί οι βροχές και όλα τα σχετικά και θα αρχίσει σιγά – σιγά ο κόσμος να μετακινείται βορειότερα. Βέβαια αυτό σε επίπεδο πολιτικής που είναι σήμερα, αύριο και μεθαύριο δεν είναι κάτι που ανησυχεί».
Μιλώντας για τις φωτιές, σημείωσε πως «στατιστικά, μέχρι το 98, υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές στα δάση ήταν οι δασολόγοι. Από το 98 και μετά η αρμοδιότητα αυτή πέρασε στην Πυροσβεστική. Πέρα από την κλιματική αλλαγή, αν δείτε όλα τα στατιστικά, από το 99 και μετά έχουν καεί υπερπολλαπλάσιες ποσότητες δασών απ’ ό,τι πριν, πέρα από την κλιματική αλλαγή. Αν αυτά τα δύο τα συσχετίσεις, μπορεί θεωρητικά να το δικαιολογήσεις».
Σάκης Αρναούτογλου
Ο Σάκης Αρναούτογλου προβλέπει τις θερμοκρασίες έως και τις 30 Ιουλίου. Όπως επισημαίνει στο μετεώγραμμα που παραθέτει, η θερμοκρασία παίζει ρόλο ανάλογα με την περιοχή, το υψόμετρο και τη γειτνίαση με τη θάλασσα. Αναλυτικά η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου στο facebook:
«Για να υπολογίσετε με αρκετή ακρίβεια τη θερμοκρασία στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, διαβάστε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ την επεξήγηση στο μετεώγραμμα σας παρακαλώ γιατί όπως είναι φυσικο ανάλογα με την περιοχή, το υψόμετρο και την γειτνίαση στη θάλασσα οι θερμοκρασίες θα διαφέρουν».
Κλέαρχος Μαρουσάκης
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έδωσε το πρώτο «στίγμα» για το τρίτο κύμα καύσωνα που θα «χτυπήσει» και πάλι την επόμενη εβδομάδα την Ελλάδα, με θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό ζέστης σε ολόκληρη τη χώρα.
«Φαίνεται ότι θα περάσει ένα ακόμα κύμα, εκεί κοντά στην Τετάρτη με Παρασκευή της άλλης εβδομάδας, να μην πανικοβληθεί όμως ο κόσμος γιατί δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα στοιχεία. Σίγουρα θα είναι ένα ισχυρό θερμό κύμα, αλλά δεν έχουμε στοιχεία για το αν θα ξεφύγουμε πολύ πάνω από τους 43-44 βαθμούς Κελσίου» είπε και πρόσθεσε:
«Προσωπική εκτίμηση είναι ότι θα ζήσουμε ένα ανάλογο καιρικό σκηνικό όπως και αυτό, θα δούμε δηλαδή θερμοκρασίες κοντά στους 40-43 βαθμούς, κάπου ίσως προσεγγίσουμε τους 44 και 45 βαθμούς και κάπου εκεί θα ολοκληρώσει τη δράση του αυτό το κύμα».
Ο μετεωρολόγος του OPEN ωστόσο, έδωσε και κάποια θετικά νέα, παρότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία το φαινόμενο, «ευτυχώς δεν φαίνεται να έχουμε διάρκεια πάνω από τις 48 ώρες».
Σε κάθε περίπτωση, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, «η αποκλιμάκωση θα γίνει με αργούς ρυθμούς. Μην περιμένουμε μετά ότι θα πάμε ξαφνικά στους 35 ή 34 βαθμούς, σίγουρα θα γίνει με αργούς ρυθμούς».
Επανέλαβε δε ότι «τα μέγιστα δεν φαίνεται να κρατούν πάνω από δύο 24ωρα».
Για τον κίνδυνο πυρκαγιάς και τους ανέμους, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης είπε ότι σήμερα, Παρασκευή, περιμένουμε να αυξηθούν οι άνεμοι μέχρι τις 6 με 7 αργά το απόγευμα. «Οι ριπές είναι δυνατόν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα, ιδιαίτερα σε περιοχές που μαίνονται ήδη τα πύρινα μέτωπα».
Πηγή: dikaiologitika
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Βαρύ πένθος στο Ηράκλειο για τον 29χρονο Ηράκλειτο που «έσβησε» ξαφνικά ενώ οδηγούσε
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 ημέρες πριν
Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας
-
GOOD NEWS2 ημέρες πριν
Ο γαϊδαράκος από την Κρήτη έφτασε στην κυρά Ρηνιώ στην ακριτική Κίναρο!
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Τραγωδία με 29χρονο στο Ηράκλειο – Ένιωσε αδιαθεσία στο τιμόνι και λίγο μετά ξεψύχησε