Βρειτε μας στα Social Media

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέθανε ο Μπάμπης Βωβός: Η άνοδος και η πτώση του «γίγαντα» των κατασκευών

μπαμπης βωβος
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Την τελευταία του πνοή άφησε το περασμένο Σάββατο ο κατασκευαστής Μπάμπης Βωβός σε ηλικία 91 ετών (γεννήθηκε το 1933 στα Φιλιατρά) και κατάφερε να γράψει τη δική του μεγάλη ιστορία στο χώρο των κατασκευών.
Ήταν παιδί μιας πολύτεκνης οικογένειας που έδινε κι εκείνη, όπως ολόκληρη η Ελλάδα, τη μάχη για την επιβίωση.

Κι όμως ο μικρός Μπάμπης αγάπησε το σχολείο και ξεχώρισε στα γράμματα, ακόμη κι αν τότε όλα αυτά έμοιαζαν πολυτέλεια μπροστά στην επιβίωση. Η αγάπη του για τα γράμματα τον έκανε να ονειρεύεται τις σπουδές του, ακόμη κι αν η οικογένειά του επέμενε να μπει στη χωροφυλακή.

Εκείνος όμως είχε άλλα σχέδια. Ήταν τη δεκαετία του ’50 όταν ο νεαρός πια Μπάμπης περνούσε το κατώφλι του Πολυτεχνείου. Αφήνοντας πίσω τα αγαπημένα του Φιλιατρά, είχε έρθει στην Αθήνα για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Ακόμη κι αν τότε δεν το γνώριζε… μια νέα, φιλόδοξη ζωή ξεκινούσε για εκείνον στην πρωτεύουσα.

Η αρχή της… ανόδου και οι πρώτες μεγάλες δουλειές

Ο Μπάμπης Βωβός σπουδάζει και ταυτόχρονα ξεκινά να εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός σε τεχνικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. Το 1957 αποδεικνύεται έτος ορόσημο για τον ίδιο αφού κάνει μια γνωριμία, εξαιρετικά καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία του. Ο Μπάμπης Βωβός γνωρίζει δύο εργολάβους από τη Μύκονο με τους οποίους γίνονται συνεργάτες. Στήνουν εταιρεία και ξεκινούν να χτίζουν το ένα κτήριο μετά το άλλο. Οι συνεργάτες του είναι ο Γιάννης Ζουγανέλης και ο Παναγιώτης Φαμέλης.

Το πρώτο μεγάλο κτήριο ήρθε το 1968, όταν στη διάρκεια της δικτατορίας, έχτισαν το τότε υπουργείο Δημοσίων Έργων, στη γωνία Αλεξάνδρας και Τρικούπη. Λίγα χρόνια αργότερα, οι κ. κ. Ζουγανέλης και Φαμέλης αποχωρούν από την εταιρεία. Απτόητος ο Μπάμπης Βωβός ιδρύει τη δική του κατασκευαστική εταιρεία το 1974, τη «Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική» και τότε ξεκινά η εποχή της μεγάλης δόξας.

insider

Ο επιχειρηματίας χτίζει το πρώτο του κτηριακό συγκρότημα γραφείων, στον αριθμό 32 επί της οδού Κηφισίας. Ήταν το πρώτο γυάλινο κτήριο που θύμιζε… τα πολυτελή κτήρια της Νέας Υόρκης, αλλά που, όπως ο ίδιος ομολόγησε αργότερα «δεν είχε τις ίδιες προδιαγραφές». Το 1975 ο Μπάμπης Βωβός συμμετείχε στην ανακαίνιση του Προεδρικού Μεγάρου. Τα επόμενα χρόνια, η «αυτοκρατορία» του συνέχισε να γιγαντώνεται… Το διάστημα 1977-1978 κατασκευάζει τον πύργο «Atrina», το γυάλινο εμπορικό κέντρο στην Κηφισίας, σε συνεργασία με ξένους αρχιτέκτονες και καυχιέται πως δημιούργησε ένα από τα ασφαλέστερα κτήρια στον κόσμο. Ήταν τότε η έναρξη μιας κατασκευαστικής πορείας δίχως προηγούμενο…

insider

Το 1987 ολοκληρώνει το «Agora». Ήταν τότε που η Λεωφόρος Κηφισίας άρχισε να γεμίζει με γυάλινα κτήρια, αλλάζοντας πρόσωπο μια για πάντα. Όλα τα νέα κτήρια φέρουν τη «βούλα» του Μπάμπη Βωβού.

insider

Το 1992 αλλάζει ο νόμος για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης και ο «γίγαντας» των κατασκευών αρχίζει να βάζει το όνομά του στην οροφή κάθε κτηρίου που κατασκευάζει, προκειμένου να «μην απειληθούν τα σχέδιά» του, όπως ομολογούσε.

Η προσωπική ζωή

Ο Μπάμπης Βωβός παντρεύτηκε το 1963 τη Μαίρη, με την οποία και απέκτησε τρία παιδιά. Τον Άρη, τη Νάταλι και την Άντα. Η Νάταλι ήταν άνθρωπος που διατηρούσε πάντοτε χαμηλό προφίλ και δεν απασχόλησε πολλές φορές τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό όμως δεν ίσχυε για τα αδέλφια της. Ο Άρης και η Άντα απασχόλησαν ουκ ολίγες φορές τα μίντια με τη ζωή τους, γεμάτη πολυτέλειες, εκκεντρικότητες και κοσμικότητες. Ζούσαν τη ζωή τους σε όλο της το μεγαλείο και δεν το έκρυβαν…

Πηγή: insider

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ