Βρειτε μας στα Social Media

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στη Θήβα – Έγινε αισθητός στην Αθήνα

σεισμός
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Σεισμική δόνηση, η οποία έγινε αισθητή και στην Αθήνα, σημειώθηκε στις 08:05 το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα, με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,1 Ρίχτερ με επίκεντρο 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τη Θήβα.

Το εστιακό βάθος της δόνησης εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα.

seismos-4-1-richter-sti-thiva-aisthitos-kai-stin-attiki0
Φωτ. gein.noa.gr

Κατά το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), ο σεισμός είχε μέγεθος 4,3 Ρίχτερ.

Θήβα: Σε επιφυλακή οι σεισμολόγοι

Υπενθυμίζεται ότι η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στη Θήβα προβληματίζει τους επιστήμονες.

Αυτό που διερευνάται είναι κατά πόσον οι εκατοντάδες σεισμοί που έχουν γίνει στην περιοχή εντάσσονται με μια «σμηνοσειρά» και επομένως το φαινόμενο θα εκτονωθεί, ή αποτελούν προάγγελο ενός ισχυρότερου σεισμού.

Η σεισμική σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε προ περίπου 10 ημερών. Όπως εξήγησε την περασμένη εβδομάδα στην «Καθημερινή» ο Θανάσης Γκανάς, διευθυντής ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, έκτοτε έχουν συμβεί εκατοντάδες μικροσεισμοί, με μεγαλύτερο τα 4,3 Ρίχτερ. «Κοντά στην πόλη της Θήβας υπάρχει ένα ρήγμα με προσανατολισμό από ανατολή προς δύση, το οποίο φθάνει μέχρι το χωριό Ελαιώνας. Αυτή τη στιγμή η σεισμική δραστηριότητα εστιάζεται σε ένα κομμάτι του ρήγματος κοντά στη Θήβα, σε μια ακτίνα 5 χλμ. από την πόλη», ανέφερε. Οπως εξήγησε, οι σεισμοί γίνονται ρηχά στον φλοιό της γης και γι’ αυτό γίνονται τόσο αισθητοί από τους Θηβαίους. «Ουσιαστικά, το επίκεντρο είναι “κάτω από τα πόδια τους”. Το βουητό που πολλοί αναφέρουν ότι ακούγεται οφείλεται στην τριβή των πετρωμάτων εκατέρωθεν του ρήγματος».

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο εγκατέστησε επιπλέον σεισμογράφους στην περιοχή, για την καλύτερη παρακολούθηση του φαινομένου. «Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κάποια ανωμαλία στη σεισμική ακολουθία. Εξετάζουμε λοιπόν δύο ενδεχόμενα», λέει ο κ. Γκανάς. «Το πρώτο είναι να πρόκειται για μια “σμηνοσειρά”, που θα συνεχίσει να δίνει σεισμούς μεσαίου ή μικρού μεγέθους και σταδιακά θα εκτονωθεί. Το δεύτερο είναι να πρόκειται για μια προσεισμική ακολουθία, δηλαδή να έπεται ένα ισχυρότερο γεγονός. Αυτό που μας κάνει να αισιοδοξούμε είναι ότι δεν έχει αλλάξει ούτε ο χώρος εκδήλωσης των σεισμών ούτε το μέγεθός τους».

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ