ΕΛΛΑΔΑ
Δείτε τι αλλάζει στις «Πανελλήνιες» Εξετάσεις το 2018
Πολλά και ζέοντα είναι τα θέματα της εκπαίδευσης που θα μας απασχολήσουν τη χρονιά που έρχεται. Νομοσχέδια θα κατατεθούν στη Βουλή και θα αφορούν τις αλλαγές στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση -και συγκεκριμένα τις Πανελλήνιες. Επίσης θα πρέπει να υλοποιηθούν και οι δεσμεύσεις της χώρας προς τους θεσμούς.
Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Πανελλήνιες
Στις 4 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αφορά στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ώστε να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα.
Τον ίδιο μήνα αναμένεται να κατατεθεί και το νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τις Πανελλήνιες δηλαδή. Αν αρχικά προβλεπόταν η κατάργηση των εξετάσεων, ουσιαστικά περνάμε σε ένα σύστημα «νέων Πανελλαδικών», με λιγότερα μαθήματα, δύο εξεταστικές περιόδους εξετάσεων (Ιανουάριο και Ιούνιο) και διπλούς συντελεστές για την απόκτηση απολυτηρίου και την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια.
Ακόμη δεν είναι σαφές αν θα περιλαμβάνει την κατάργηση του αριθμού εισακτέων (εκτός των ιατρικών, νομικών και πολυτεχνικών σχολών). Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να συμπεριληφθούν και οι αλλαγές για την αναμόρφωση της Β’ και Γ’ λυκείου.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ
Η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, που όλοι περιμένουν για την Εκπαίδευση στην Ελλάδα, αναμένεται να παρουσιαστεί την άνοιξη του 2018. Αν και ο αρχικός προγραμματισμός και η συμφωνία με τον Οργανισμό προέβλεπε παρουσίαση των στοιχείων μέσα στο 2017, λόγω της μεγάλης απόστασης μεταξύ των προτάσεων του Οργανισμού και των θέσεων του υπουργείου Παιδείας, μετατέθηκε για τους πρώτους μήνες του νέου έτους.
Αλλαγές στο μηχανογραφικό
Από το 2018, στις Πανελλαδικές και στο μηχανογραφικό δελτίο δεν θα υπάρχει το 4ο πεδίο, δηλαδή οι Παιδαγωγικές Σχολές. Η πρόσβαση στις σχολές αυτές από τους υποψηφίους θα είναι ελεύθερη από όλα τα πεδία και χωρίς εξέταση σε υποχρεωτικό μάθημα, ενώ οι υποψήφιοι αναμένεται να έχουν στη λίστα των επιλογών τους και το νέο πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής, το οποίο απορροφά τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
Τέλος, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε τέσσερα μόνο μαθήματα στις ενδοσχολικές εξετάσεις (Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Μαθηματικά, Ιστορία και Βιολογία), που θα προηγηθούν των πανελλαδικών.
Νέα προγράμματα και 2ετής προσχολική εκπαίδευση
Βάσει των έως τώρα ανακοινώσεων, με την έναρξη του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους 2018-19, θα εφαρμοστούν τα νέα προγράμματα σπουδών στη Β’ Λυκείου, η πλήρης εφαρμογή του νόμου στα μεταπτυχιακά των ΑΕΙ (το 2017-18 είναι μεταβατική χρονιά), το Πανεπιστημιο Δυτικής Αττικής και οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών στο γυμνάσιο.
Επίσης, θα αρχίσει η σταδιακή εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης, για τα 2/3 των δήμων της χώρας, με πρόβλεψη μέσα στην επόμενη τριετία την καθολική εφαρμογή.
Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς
Το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει μεταξύ άλλων να έρθει σε συμφωνία με τους θεσμούς. Τη νέα χρονιά, από τη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη θα προκύψει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει τα συμφωνηθέντα μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, ωστόσο αναμένεται να περιλαμβάνει την αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης και τον αποχαρακτηρισμό της ώρας σίτισης ως διδακτικής, ίσως και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.
♦ Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών
-
ΚΡΉΤΗ1 ώρα πριν
Οι «κούπες» της Κρήτης και το τίμημα της ανευθυνότητας
-
ΚΡΉΤΗ1 ημέρα πριν
Άσπες: H πιο καλά κρυμμένη παραλία της νότιας Κρήτης! ΦΩΤΟ
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Το Ρέθυμνο αποχαιρετά σήμερα τον 21χρονο Ρονάλντο
-
Κόσμος2 ημέρες πριν
Τραγωδία στη Bαλένθια: Πνίγηκε με το νεογέννητο μωρό στην αγκαλιά της