Διαφήμιση

ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων – Ποιες πόλεις και νησιά πλησιάζουν στο «κόκκινο»

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Με την Ελλάδα να «φλέγεται» -μεταφορικά και δυστυχώς και κυριολεκτικά- βαδίζει προς το τέλος του ο δεύτερος μήνας του καλοκαιριού. Τα 3.593 που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το τελευταίο 24ωρο αποτυπώνουν ξεκάθαρα την συνεχώς επιδεινούμενη αναζωπύρωση της πανδημίας, η κορύφωση της οποίας αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, στα μέσα Αυγούστου.

Χαρακτηριστικές είναι, οι δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα στα «Παραπολιτικά 90,1», ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον Δεκαπενταύγουστο. Συγκεκριμένα, συνέστησε προσοχή, λέγοντας ότι σε πανηγύρια και γιορτές υπάρχει συγχρωτισμός που μπορεί να αποβεί μοιραίος. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης που, σε δηλώσεις του στο MEGA, σημείωσε πως αν μείνουμε στο 53% των εμβολιασμών μέχρι τα μέσα Αυγούστου, θα έχουμε μια πρώτη κορύφωση πριν τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά μετά μια συνέχιση του τέταρτου κύματος το φθινόπωρο.

Προς το παρόν, πάντως, οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας παραμένουν σταθεροί, με τους διασωληνωμένους ασθενείς να μειώνονται κατά πέντε το τελευταίο 24ωρο (142 σήμερα), τις 153 νέες εισαγωγές ασθενών να κινούνται σε επίπεδα παρόμοια με τα χθεσινά και τις απώλειες συμπολιτών μας από COVID-19 να ανέρχονται σήμερα σε οκτώ.

Στα νησιά «φωλιάζει» ο κορονοϊός – Τα λύματα «κοκκινίζουν» τα Χανιά

Ο αριθμός-ρεκόρ των 97.664 διαγνωστικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν χθες ανέδειξε την πραγματική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη τη χώρα. Οι 70 από τις 74 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της Ελλάδας έχουν σήμερα θέση στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, με την κατάσταση στα νησιά να τείνει να εκτραχυνθεί, λόγω της ολοένα και αυξανόμενης διασποράς.

Ενδεικτικό είναι ότι το τελευταίο 24ωρο οι νησιωτικοί προορισμοί συγκεντρώνουν συνολικά 409 νέα κρούσματα, ενώ μαζί με τις διαγνώσεις της Κρήτης ο αριθμός εκτοξεύεται στα 765. Λόγω του πολύ υψηλού αριθμού διαγνώσεων σήμερα ξεχωρίζουν η Ρόδος (78), η Χίος (51), η Σαντορίνη (44) και η Ζάκυνθος (39), ενώ τρομακτικοί είναι οι αριθμοί των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό σε αρκετές ακόμα περιοχές. Πιο αναλυτικά, στα στοιχεία αυτά πρωταθλήτρια βγαίνει και πάλι η Μύκονος με 236,83 (24 λοιμώξεις σήμερα), ακολουθεί η Σαντορίνη με 233,01, ενώ σε αρκετά υψηλά επίπεδα κινούνται, επίσης, η Πάρος (187,59 και 28 λοιμώξεις σήμερα), η Χίος (96,82), η Ζάκυνθος (95,68) και η Ιθάκη (92,85).

Σημαντικά επιβαρυμένη είναι και η εικόνα της Κρήτης, όπως αναδεικνύεται από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με αυτά, την εβδομάδα 19-25 Ιουλίου παρατηρήθηκε έκρηξη της τάξης του 106% στο ιικό φορτίο των Χανίων (90 κρούσματα), ενώ οριακή ήταν η αύξηση (19%) σε αυτό του Ηρακλείου (156 κρούσματα) σε σχέση με την εβδομάδα 12-18 Ιουλίου. Αντίθετα, πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές σε Ρέθυμνο (94 κρούσματα) και Αγ. Νικόλαο (16 κρούσματα), με μείωση κατά 63% και 36% αντίστοιχα.

«Αγκάθι» ο Αργοσαρωνικός για την Αττική – Έκρηξη σε Θεσσαλονίκη και ηπειρωτική Ελλάδα

Τη στιγμή που τα λύματα στην Αττική δείχνουν σταθεροποιητικές τάσεις με αύξηση μόλις 12% στο ιικό φορτίο και η διασπορά φαίνεται να έχει περιοριστεί -έστω και λόγω της καλοκαιρινής εξόδου από το «κλεινόν άστυ», υπάρχει ένα σημείο της Περιφέρειας που θεωρείται «αγκάθι» από τους λοιμωξιολόγους. Τα 1.332 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα κινούνται σε ήπια σχετικά επίπεδα και η πλειοψηφία τους σχεδόν μοιράζεται μεταξύ των ΠΕ της Αττικής σε αριθμούς που έχουμε συνηθίσει (328 στο κέντρο, 252 στα δυτικά, 183 στον Πειραιά, 175 στα νότια, 168 στα βόρεια και 162 στα ανατολικά). Ωστόσο τα 64 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του Αργοσαρωνικού δείχνουν ότι η κατάσταση εκεί είναι πολύ πιθανό να εκτραχυνθεί, καθώς φαίνεται πως, κατά τις σύντομες εξορμήσεις τους στα κοντινά νησιά, οι Αθηναίοι μεταφέρουν στις βαλίτσες τους και τον κορωνοϊό.

Ακόμα μεγαλύτερος συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα σημειώθηκαν 398 νέες λοιμώξεις. Μπορεί το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων να παρέμεινε σταθερό (+5%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όμως οι συνεχώς ανοδικές τάσεις των κρουσμάτων, που έφτασαν να ξεπερνούν ακόμα και το -σταθερά πρώτο εδώ και μήνες- κέντρο της Αθήνας έχουν εντείνει την αγωνία των ειδικών.

Εξίσου ανησυχητικές είναι οι τάσεις σε Βόλο και Αλεξανδρούπολη, όπου την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση 218% και 141% αντίστοιχα στο ιικό φορτίο των λυμάτων, καθώς και στην Αχαΐα, όπου σήμερα εντοπίστηκαν 91 νέες λοιμώξεις και το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά 65% την τελευταία εβδομάδα. Αρκετές ακόμα είναι οι περιοχές με σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ των οποίων η Κοζάνη (71), η Κορινθία (68), η Λάρισα και η Εύβοια (51) και η Μεσσηνία (42).

 

Πηγή: protothema

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version