ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα μαθηματικά της πρότασης δυσπιστίας και η πολιτική καταιγίδα που έρχεται στη Βουλή
Το πρωί της Τρίτης (26/03) αναμένεται να κατατεθεί από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Αρκούν 50 βουλευτές να ψηφίσουν θετικά για να εκκινήσουν οι διαδικασίες. Τι προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος.
Η σπίθα που άναψε το φυτίλι μπήκε και η «φωτιά» άναψε για τα καλά με την κυβέρνηση να καλείται να τη σβήσει άμεσα πριν αυτή εξαπλωθεί. Το σκηνικό της σύγκρουσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης μεταφέρεται στη Βουλή και η αντιπαράθεση χτυπάει «κόκκινο».
Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που προτίθεται να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα έχει τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης χωρίς απαραίτητα να ταυτίζονται απόλυτα με αυτή. Στην αντίπερα όχθη, στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήκωσε το γάντι και χωρίς να χρονοτριβεί τη χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη».
Σχεδόν σίγουρο πως θα υπερκαλυφθεί ο αριθμός των 50 αναγκαίων ψήφων
Αύριο, Τρίτη λοιπόν, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» για τη δημοσιοποίηση μονταρισμένων με τρόπο που αλλοιώνουν την πραγματικότητα ηχητικών ντοκουμέντων από το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, θα κατατεθεί η πρόταση μομφής που αναμένεται να υπερψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, τη Νέα Αριστερά, την Πλεύση Ελευθερίας και την Ελληνική Λύση. Ως εκ τούτου υπερκαλύπτεται ο αριθμός των 50 αναγκαίων ψήφων.
Αναλυτικά, το ΠΑΣΟΚ αριθμεί 32 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 36, το ΚΚΕ 21, η Ελληνική Λύση 12, η Νέα Αριστερά 11 και η Πλεύση Ελευθερίας 6. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό ο αριθμός όσων υπερψηφίσουν την πρόταση θα ξεπεράσει με άνεση αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα για υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές).
Τι προβλέπει το άρθρο 84 του Συντάγματος
Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να καταθέσουν τα εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και αναλυτικότερα σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία προϋποθέτει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.
Γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών
Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση προς τον πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος. Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών (50), τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
H συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
H ψηφοφορία για την πρόταση διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.
Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).
Κατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι υπουργοί και υφυπουργοί που είναι μέλη της Βουλής.
⇒ Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, την ημέρα κατάθεσης (26/03) της πρότασης δυσπιστίας και να ολοκληρωθεί, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, το βράδυ της Πέμπτης (28/03).
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ1 ημέρα πριν
Βαρύ πένθος στο Ηράκλειο για τον 29χρονο Ηράκλειτο που «έσβησε» ξαφνικά ενώ οδηγούσε
-
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ3 ημέρες πριν
Πώς θα είναι ο κόσμος το 2054 σύμφωνα με το AI;
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 ημέρες πριν
Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας
-
Ρέθυμνο3 ημέρες πριν
Γιατί η πόλη του Ρεθύμνου έχει γεμίσει με δεκάδες μικρά καφέ;