ΕΛΛΑΔΑ
Πότε θα αρθούν τα μέτρα σε εστίαση, διασκέδαση, γήπεδα
Στην πορεία της επιδημίας κορονοϊού θα παραμείνει καρφωμένο το βλέμμα των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών (και) για τις επόμενες ημέρες.
Η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να παραταθεί άλλη μία εβδομάδα, και ως τις 30 Ιανουαρίου, η ισχύς των περιοριστικών μέτρων που ενεργοποιήθηκαν για την αναχαίτιση της επιδημίας πρώτη φορά πριν από την Πρωτοχρονιά έγινε δεκτή χθες από το υπουργείο Υγείας.
Ωστόσο τα μέλη της Επιτροπής έχουν ανανεώσει το ραντεβού τους για την ερχόμενη Τετάρτη ώστε να αξιολογήσουν εκ νέου την επιδημιολογική κατάσταση και το χρονικό περιθώριο που αυτή αφήνει για την ολική ή μερική άρση των μέτρων από τον επόμενο πια μήνα.
Η υποχώρηση των κρουσμάτων αλλά και των «σκληρών» επιδημιολογικών δεικτών, δηλαδή νέων νοσηλευομένων, διασωληνωμένων και νεκρών, και η επίπτωσή τους στο σύστημα υγείας βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών όπως και η ενίσχυση του εμβολιαστικού μετώπου, ιδίως με τους εμβολιασμούς της αναμνηστικής και της πρώτης δόσης για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων. Αυτά θα κρίνουν τι θα ισχύει τον Φεβρουάριο στην εστίαση, τη διασκέδαση, τα γήπεδα, την τηλεργασία. Το σίγουρο είναι πως η χρήση της ειδικής προστατευτικής μάσκας ή της διπλής μάσκας θα μας συνοδεύει για πολύ καιρό ακόμη.
Τι στάθμισαν και τι αναμένουν οι ειδικοί
Η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων είναι ένα επιδημιολογικό δεδομένο που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για χαλάρωση των περιορισμών. Οι ειδικοί διαπιστώνουν την υποχώρηση των νέων θετικών κρουσμάτων κορονοϊού, όμως βλέπουν και τον υψηλό αριθμό τους σε ημερήσια βάση – την τελευταία εβδομάδα κυμαίνονται στα 19.000 ημερησίως κατά μέσο όρο. Προφανώς υπάρχει σημαντική βελτίωση, και έχει διανυθεί σημαντική απόσταση από τα 40.000 κρούσματα της πρώτης εβδομάδας του Ιανουαρίου, αποτέλεσμα που πιστώνεται στην εφαρμογή των μέτρων.
«Είναι ορατή η αποκλιμάκωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων της νόσου Covid-19, αλλά δεν μπορούμε παρά να είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί», είπε χθες σε ραδιοφωνική συνέντευξη σχετικά με την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, υπογραμμίζοντας ότι «βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και συνεπώς θα έρθει και η γρίπη, ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει να έχουμε και μία νέα πανδημική έξαρση από κάποια άλλη παραλλαγή του κορωνοϊού».
Όσο συνεχίζεται η πτωτική πορεία των κρουσμάτων, τόσο αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να αρθούν οι περιορισμοί που επέβαλε η επέλαση του μεταλλαγμένου στελέχους Omicron. Στα προηγούμενα επιδημικά κύματα η άρση των μέτρων έμπαινε στο τραπέζι των προτάσεων από τους αρμόδιους όταν ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων μειούμενος συνεχώς επέστρεφε στα επίπεδα που ήταν πριν «υψωθεί» το κύμα. Στην προκειμένη περίπτωση, δηλαδή, η επιστροφή στην εστίαση και τη διασκέδαση χωρίς περιοριστικά μέτρα «μεταφράζεται» σε 6.000 με 7.000 κρούσματα, όσα καταγράφονταν τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ωστόσο, η δυναμική της μετάλλαξης Omicron αποτελεί μια νέα παράμετρο για την άρση των μέτρων, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων εκτινάχθηκε σε δεκάδες χιλιάδες ημερησίως ακριβώς λόγω της νέας παραλλαγής, και δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τα κρούσματα που «έδινε» η μετάλλαξη Δέλτα. Έτσι, αν συνεχιστεί η υποχώρηση των νέων μολύνσεων και την ερχόμενη εβδομάδα, οι ειδικοί θα κληθούν να σταθμίσουν σε ποιο αριθμό κρουσμάτων, σε ποιο «ύψος» αυτό το επιδημικό το κύμα θεωρείται ότι είναι υπό έλεγχο, ώστε να αρθούν κάποιοι ή όλοι οι περιορισμοί.
Παράλληλα, με τον αριθμό των κρουσμάτων οι επιστήμονες στη διάρκεια των κυμάτων αξιολογούν και τους άλλους δείκτες, τους λεγόμενους «σκληρούς» επιδημιολογικούς δείκτες, οι οποίοι βρίσκονται σε άμεση συσχέτιση με τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού. Στην παρούσα φάση βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα όπως επισημαίνουν συνέχεια οι ειδικοί.
Ζητούμενο για την επιστροφή στην κανονικότητα στην κοινότητα είναι να μπορεί να επανέλθει σε καλή λειτουργία και το σύστημα υγείας, χωρίς δηλαδή να περιθάλπει σχεδόν αποκλειστικά ασθενείς με λοίμωξη covid-19. Στα νοσοκομεία βρίσκονται σήμερα πάνω από 5.100 ασθενείς, εκ των οποίων οι 1.100 σε Μονάδες.
«Οι αριθμοί των διασωληνωμένων και των νεκρών «βάρυναν» ουσιαστικά στην απόφαση της επιτροπής να εισηγηθεί την παράταση των περιοριστικών μέτρων κατά μία εβδομάδα» ανέφερε χθες ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής, κ. Δημήτρης Παρασκευής. Σημειώνεται ότι οι διασωληνωμένοι οδεύουν προς τους 700 και οι νεκροί μέσα στον Ιανουάριο ανήλθαν σε 1.495. Σύμφωνα με τον ίδιο, καταγράφεται μικρή αποκλιμάκωση στις εισαγωγές νέων ασθενών με λοίμωξη covid-19 σε απλές κλίνες αλλά και σε ΜΕΘ, που εφόσον συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό και τις επόμενες ημέρες, θα ενισχύσει τυχόν πρόταση της Επιτροπής για άρση των περιορισμών.
Στα νοσοκομεία πλέον η κυριαρχία της Δέλτα έχει εκτοπιστεί. Το 50% των νοσηλειών στις απλές κλίνες οφείλεται στη μετάλλαξη Omicron, με τους εμβολιασμένους που νοσούν να ξεκινούν δυνατά τη μάχη κατά του κορωνοϊού. Αντίθετα, η νόσος εξελίσσεται απρόβλεπτα και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ανεμβολίαστων που έχουν μολυνθεί με το μεταλλαγμένο στέλεχος Omicron. Σε ό,τι αφορά τη Δέλτα, είναι η μετάλλαξη που έχει οδηγήσει σχεδόν το σύνολο των διασωληνωμένων, 683 χθες, σε αυτήν την κατάσταση. Όπως υπογράμμισε ο κ. Παρασκευής στη συνέντευξή του χθες, «οι θάνατοι που καταγράφονται αφορούν σε προηγούμενες νοσηλείες λόγω της μετάλλαξης Δέλτα».
Σημαντικό θεωρείται το διάστημα που θα διανυθεί μέχρι τις 30 Ιανουαρίου για την αύξηση των εμβολιασμών. Όσο περισσότερο ενισχυθεί το τείχος ανοσίας, ιδίως για τα ευάλωτα ή τα ηλικιωμένα άτομα άνω των 60 χρόνων, τόσο θα μειώνεται ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης ή και θανάτου για αυτούς, ενώ παράλληλα θα κρατούν δυνάμεις τα νοσοκομεία. Το ποσοστό των ηλικιωμενων άνω των 60 που έχει εμβολιαστεί και με την αναμνηστική δόση έχει υπερβεί πλέον το 90%, θωρακίζοντας τους από τη σοβαρή νόσο και τον κίνδυνο νοσηλείας.
Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πως τα περίπου 310.000 άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν κατά του κορoνοϊού θα αποτελέσουν μια «δεξαμενή» που θα συντηρεί τη ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία και θα διαταράσσει τη λειτουργία τους τους επόμενους μήνες.
Πηγή: prototothema
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Βαρύ πένθος στο Ηράκλειο για τον 29χρονο Ηράκλειτο που «έσβησε» ξαφνικά ενώ οδηγούσε
-
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ3 ημέρες πριν
Πώς θα είναι ο κόσμος το 2054 σύμφωνα με το AI;
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 ημέρες πριν
Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας
-
GOOD NEWS2 ημέρες πριν
Ο γαϊδαράκος από την Κρήτη έφτασε στην κυρά Ρηνιώ στην ακριτική Κίναρο!