Διαφήμιση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Αστραπιαία μεταδίδεται η μετάλλαξη “Κένταυρος”

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Πολύ υψηλή η μεταδοτικότητα της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον “Κένταυρος”, εντούτοις ενδεχομένως να μην προκαλεί σε μεγάλο βαθμό βαριά νόσηση. Αυτά φαίνεται να είναι τα πρώτα στοιχεία για το νέο στέλεχος.

Μετά την εμφάνιση της BA.2.75 στη Ινδία στις αρχές Μαΐου, οι ειδικοί αναζητούν τα χαρακτηριστικά της νέας υποπαραλλαγής και τα κοινά και διαφορετικά σημεία με την Όμικρον 5, που έχει επικρατήσει στην Ευρώπη. Σημειώνεται πως η “Κένταυρος” έχει ήδη ανιχνευτεί σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ολλανδία, ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά και η εξάπλωσή της συνεχίζεται.

Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις, είναι θέμα χρόνου να έρθει και στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης δήλωσε στην ΕΡΤ, ότι όταν η μεταδοτικότητα είναι μεγάλη, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια και αυτό μας κάνει “να μην ανησυχούμε, αν και δεν ξέρουμε πολλά για την μετάλλαξη Κένταυρος”.

“Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που (η Κένταυρος) βρέθηκε στην Ινδία και δεν έχουμε πολλούς θανάτους” δήλωσε. Σύμφωνα με την εκτίμησή του “έχουμε έναν μεταδοτικό ιό που δεν φαίνεται να είναι θανατηφόρος”, τονίζοντας πάντως πως είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τους ευάλωτους.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega”, είπε πως στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη κρούσματα, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει πει πως είναι μια μετεξέλιξη της Όμικρον 2, που επικράτησε τον Φεβρουάριο. Προέβλεψε πως η υποπαραλλαγή Κένταυρος “σύντομα θα έρθει και στην Ελλάδα”.

Ο καθηγητής Πνευνομολογίας Νίκος Τζανάκης έχει εκτιμήσει πως η “Κένταυρος” φέρει χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι μπορεί να επικρατήσει, λόγω της μεταδοτικότητάς της.

Το στέλεχος θεωρείται πως μπορεί να αντικαταστήσει το παλαιότερα κυρίαρχο στέλεχος BA.2 σε πολλές χώρες, λένε οι ειδικοί στις πρώτες τους εκτιμήσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων παρακολουθούν την νέα αυτή παραλλαγή έχοντας ενδεχομένως ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή ασθένεια.

Θα έχουμε για αρκετό καιρό ακόμη πολλά κρούσματα

Από την πλευρά του ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε στον ΣΚΑΙ πως για αρκετό καιρό ακόμα θα καταγράφονται πολλά κρούσματα, παραθέτοντας τρεις λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό:

-Η άρση όλων των μέτρων σε όλη την Ευρώπη, η οποία έγινε για να ξαναλειτουργήσει ξανά φυσιολογικά η κοινωνία

-Ταυτόχρονη επικράτηση των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 -5 που όπως είπε δεν περίμενε να επικρατήσουν τόσο γρήγορα

-Έχει περάσει αρκετός καιρό από την 3η δόση και όσο περνάνε οι μήνες από την εμβολιαστική κάλυψη τόσο αυτή μειώνεται.

πηγή: thetoc.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version