Διαφήμιση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τουρισμός: «Γι’αυτό δεν δουλεύουν οι νέοι σεζόν στα νησιά» | ΒΙΝΤΕΟ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις



Το μύθο που θέλει τεμπέληδες όσους νέους δεν πηγαίνουν να εργαστούν σεζόν στα νησιά της χώρας, κατέρριψε σήμερα με επιχειρήματα από την προσωπική του εμπειρία, ο πρώην εργαζόμενος στον τουρισμό Παναγιώτης Κρυεμάδης.

Μιλώντας στο Mega, ο Π. Κρυεμάδης ανέδειξε τελικά ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι εποχικοί εργαζόμενοι στην χώρα μας καρφώνοντας τους εργοδότες για τους μισθούς, τις συνθήκες δουλειάς και διαμονής.

Παρότι ορισμένοι συνεχίζουν την καραμέλα ότι οι νέοι είναι τεμπέληδες και προτιμούν την εύκολη λύση της ανεργίας (!) από την δουλειά, οι κάκιστες συνθήκες εργασίας και διαμονής, τα εξαντλητικά ωράρια, οι χαμηλοί μισθοί και η εργασιακή επισφάλεια που με την πανδημία κορυφώθηκαν, είναι οι πραγματικοί λόγοι που οι νέοι δεν θέλουν να εργαστούν στην εποχική εργασία.

Έπειτα από την πρώτη καραντίνα, που οι εργαζόμενοι σε τουρισμό κι επισιτισμό αφέθηκαν στην τύχη τους, με τους πιο τυχερούς να καλούνται να επιβιώσουν με 500 ευρώ, οι νέοι δεν θέλησαν να συνεχίσουν στον κλάδο.

Μιλώντας στο Mega, πρώην εργαζόμενος που φέτος αποφάσισε να μην πάει να εργαστεί σεζόν, δήλωσε: «Έχουν αλλάξει κατά πολύ τα πράγματα και για τους μισθούς και για την εργασία, ειδικά φέτος που δεν έχει “κατέβει” και αρκετό προσωπικό … Στη Σαντορίνη που ήμουν εγώ, πάνω-κάτω τα ξενοδοχεία λειτουργούν με 9ωρο γύρω στα 900 ευρώ, 10ωρο στα 1.000 ευρώ και πάει λέγοντας … Πριν τον κορονοϊό ήμουν τυχερός, είχα αρκετά καλό μισθό. Μετά την πανδημία, αναγκαστικά ο εργοδότης έπρεπε να κόψει κάτι, γιατί δεν ήξερε αν θα έχει κόσμο … πέρυσι τελικά είχε πάρα πολύ κόσμο. Εμείς που ήμασταν λειψοί σε προσωπικό, περάσαμε πολύ δύσκολα. Και ο μισθός δεν ανέβηκε, πήραμε πολύ λιγότερα».

«Οι εργοδότες “στόχευσαν” στο να πάρουμε φιλοδωρήματα, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση», συνέχισε. «Μίλησα και φέτος για δουλειά. Για 12ωρο μου είπαν 1.300 ευρώ. Οι συνθήκες που μου είπαν ήταν απλά τραγικές. Αν υπολογίσετε, η ώρα βγαίνει στα 3,33 ευρώ. Τα 4 ή 5 ευρώ την ώρα μπορώ να τα πάρω στην Αθήνα. Γιατί να κατέβω εκεί, να πλένω, να μαγειρεύω, τόσες ώρες. Μπορώ να κάνω στην Αθήνα 12ωρο ντελίβερι -και από δύο δουλειές».

Το πιο προβληματικό ωστόσο, ήταν ότι τις ιδιαίτερα δύσκολες εργασιακές συνθήκες και τις παθογένειες που έχουν προκύψει, επιβεβαίωσε και ο Γενικός Διευθυντής Εργασιακών, Υγείας Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασία, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωνσταντίνος Αγραπιδάς.

Όπως είπε ο κ. Αγραπιδάς για τις κενές θέσεις σε τουρισμό και εστίαση «50.000 ήταν πέρυσι … ο τουρισμός πάει πολύ καλά και δημιουργεί θέσεις εργασίας», αλλά «παρότι υπάρχουν άνεργοι δεν παίρνουν αυτές τις θέσεις εργασίας». Παραδέχθηκε παράλληλα ότι «θέμα είναι τα ωράρια απασχόλησης. Εκεί ενδεχομένως υπάρχει ζήτημα, καθότι τα ωράρια είναι εξοντωτικά. Μπορεί να εργάζονται χωρίς ρεπό, παρότι προβλέπεται από τη νομοθεσία … δεδομένης της έλλειψης, οι υπάρχοντες εργαζόμενοι προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες για να καλύψουν τα τεράστια κενά».

Πηγή: www.rosa.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version